Skocz do zawartości

Promowane odpowiedzi

A gdzie można pobrać fakturę-korektę do błędnej faktury?

 

[edit] chodzi o polskie faktury nrnr RES00045/37061/01/2015 i RES00096/37061/01/2015
Rozumiem że tylko jedna z nich jest poprawna (bo obie zawierają tę samą domenę), ale nie dostałem fv.kor. do żadnej z nich.

Edytowane przez pb

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możecie rejestrować w AM domeny .de? Ja nie. Zawsze niedostępna.

Dokładnie, właśnie też miałem rejestrować .de i się wk...am!

 

W DENIC domena .de "ist nicht registriert." , a w AM oczywiście pokazuje, że niedostępna!

 

Naprawcie to jak najszybciej!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

szambo znów wybiło!

 

Wam też nie działa pokazywanie dostępności gTLDs?

 

Wszystko pokazuje jako niedostępne. I tak już jest od wczoraj.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ktoś jeszcze ma problem z wpłatą w AM ?

Błąd płatności

Podczas przetwarzania twojej płatności wystąpił błąd. Twoje konto nie zostało zasilone.

 

Chciałem zarejestrować domeny a tu takie kwiatki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to jest najlepsze wyjście - jeden większy przelew (nie przez szybkie płatności) i można swobodnie operować na koncie. szkoda tylko, że wpłata idzie tak długo...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@cannot: w takich sytuacjach prosimy o kilkukrotną próbę wpłaty, to mógł być chwilowy błąd po stronie operatora płatności

 

@BigDomains: wpłaty zwykłym przelewem są księgowane niedługo po tym jak dostajemy je na nasze konto, zatem z naszej strony nie ma pola manewru, aby księgować wcześniej; ograniczenie jest po stronie systemu Elixir

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@cannot: w takich sytuacjach prosimy o kilkukrotną próbę wpłaty, to mógł być chwilowy błąd po stronie operatora płatności

 

@BigDomains: wpłaty zwykłym przelewem są księgowane niedługo po tym jak dostajemy je na nasze konto, zatem z naszej strony nie ma pola manewru, aby księgować wcześniej; ograniczenie jest po stronie systemu Elixir

Pisałem do suportu i szybko dostałem satysfakcjonującą odp. Za którymś razem się udało wpłacić.

Edytowane przez cannot

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie można testować domen. Pojawia się komunikat

Wystąpił błąd w dostępie do danych domeny w rejestrze domen. Prosimy o kontakt z zespołem wsparcia technicznego
Wsparcie techniczne milczy na zgłoszony ticket.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

Nie można testować domen. Pojawia się komunikat

Wystąpił błąd w dostępie do danych domeny w rejestrze domen. Prosimy o kontakt z zespołem wsparcia technicznego
Wsparcie techniczne milczy na zgłoszony ticket.

 

"Zgodnie z zapowiedzią NASK z lipca bieżącego roku, NASK wycofuje z rynku usługę testowania domen .pl. W związku z tym, usługa ta w naszym serwisie została wyłączona. Do dnia 30 marca 2016 na koncie każdego użytkownika widoczna będzie historia domen testowanych wraz z ich ruchem i uzyskanymi zarobkami z parkingu."

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Zgodnie z zapowiedzią NASK z lipca bieżącego roku, NASK wycofuje z rynku usługę testowania domen .pl. W związku z tym, usługa ta w naszym serwisie została wyłączona. Do dnia 30 marca 2016 na koncie każdego użytkownika widoczna będzie historia domen testowanych wraz z ich ruchem i uzyskanymi zarobkami z parkingu."

 

Dzięki za info - nie otrzymałem takiego powiadomienia, mało tego na problem zgłoszony kilka tygodni temu otrzymałem odpowiedź, że awaria jest znana i testy zostaną wznowione za kilka dni..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@pzl: wiadomość o wyłączeniu usługi testów wysyłaliśmy do wszystkich użytkowników 5 października; w momencie, w którym napisałeś do nas zgłoszenie najprawdopodobniej sprawdzaliśmy jeszcze możliwości w zakresie wznowienia tej usługi, ostatecznie usługa testów została jednak wyłączona.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Co się dzieje z AM ?!!

 

1

Dzisiaj kupiłem domenę i mim że mam włączoną opcję "Zawieś zamówienia na domeny po zakupie na aukcjach" Została pobrana opłata z mojego konta a domeny jak nie miałem tak nie mam. Ciągle na czerwono świeci mi się "Do opłacenia 0 domen". Po wejściu w "Domeny do opłacenia" mam tę domenę i opis " Oczekuje na rejestrację" :blink: - nie da się z nią nic zrobić.

 

2

Sprzedałem dzisiaj domenę na aukcji i o dziwo zaraz po zakończeniu aukcji (były 2 ofert) dostaje maila od AM

"Domena , którą sprzedałeś na aukcji za...... PLN, nie została opłacona przez kupującego w terminie. W związku z tym przywróciliśmy domenę na twoje konto."

i faktycznie domena zamiast przejść w stan "oczekuje na płatność" wróciła na moje konto ! :blink: Aukcja na 1000% nie miała ceny minimalnej! Aż jestem ciekaw miny kupującego ...

 

Sprawa zgłoszona ale oczywiście przekazana do działu technicznego ! Czy tylko ja mam dzisiaj takiego pecha ?

Edytowane przez cannot

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widzę, dzisiaj wystąpiły problemy z konfiguracją jednego z naszych serwerów, przez co niektóre aukcje nie zamknęły się poprawnie. Nasi programiści już pracują nad przywróceniem poprawidłowego stanu tych aukcji. Jeśli posiadacie w tej chwili niepoprawnie zamknięte aukcje, proszę o wiadomość na PW - sprawdzimy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć, pierwszy raz spotykam się z problemem wejścia do serwisu z mojego domowego łącza (Multimedia). Dwa komputery, telefon, tablet i AM nie otwiera się.

 

Natomiast przez sieć komórkową jest OK.

 

Podrzucicie rozwiązanie?

 

Zmiana przeglądarki, tryb prywatny, "route -f" zrobiłem, nie pomogło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pewnie to nie ma związku, ale i z moim dostawcą były dziś problemy, pomogła zmiana DNS na Google'owskie: 8.8.8.8 / 8.8.4.4

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pewnie to nie ma związku, ale i z moim dostawcą były dziś problemy, pomogła zmiana DNS na Google'owskie: 8.8.8.8 / 8.8.4.4

 

Nie napisałem, ale ja mam ósemki od zawsze ;) Sprawdzę w domu po pracy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×