Skocz do zawartości

Skrypt generujący możliwe pomyłki adresów domen internetowych.Sprawdza ich dostepnosc. www.typo.di.pl


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1
tmi

tmi

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2628 postów
  • Rejestracja: 27-February 06
  • Lokalizacja:dot pl
Witam,

Skrypt generuje literowki danej domeny internetowej, dodatkowo sprawdza jej dostepnosc za pomocą hosta. Niebawem będą nowe funkcje. Wszystko można zobaczyć na:

www.typo.di.pl


Zapraszam do komentowania.

Ekspert

Ekspert
  • Advert
  • Rejestracja: --

#2
rok1978

rok1978

    Buyer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2812 postów
  • Rejestracja: 20-December 06

Witam,

Skrypt generuje literowki danej domeny internetowej, dodatkowo sprawdza jej dostepnosc za pomocą hosta. Niebawem będą nowe funkcje. Wszystko można zobaczyć na:
Zapraszam do komentowania.


moim zdaniem jest to najciekawsze urzadzenie z udostepnionych na tym forum (jak dotychczas)
Oszczedza sie mnostwo czasu...
BLAGAM O WIECEJ :rolleyes:

#3
rok1978

rok1978

    Buyer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2812 postów
  • Rejestracja: 20-December 06
ale... z allegro.pl ---> allergo.pl mi pokazuje na zielono a jest zarejestrowana.... to zapewne ta rezerwa na duza dokladnosc a nie calkowita pewnosc
i tak jest niezle. Gratuluje.

#4
tmi

tmi

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2628 postów
  • Rejestracja: 27-February 06
  • Lokalizacja:dot pl

ale... z allegro.pl ---> allergo.pl mi pokazuje na zielono a jest zarejestrowana.... to zapewne ta rezerwa na duza dokladnosc a nie calkowita pewnosc
i tak jest niezle. Gratuluje.



Jak już pisałem sprawdza dostępność wg dostępności hosta. W przypadku allergo.pl:

tmi@debian:~$ host allergo.pl
;; connection timed out; no servers could be reached

Czy

tmi@debian:~$ ping allergo.pl
ping: unknown host allergo.pl

Ta domena pozatym jest zarejestrowana przez Allegro:

Domain object:
domain: allergo.pl
registrant's handle: hmns137208 (CORPORATE)
nservers: nms1.onet.pl.
nms2.onet.pl.
created: 2003.11.28
last modified: 2006.11.15
registrar: Home.pl Sp. J.
pl. Rodla 9
70-419 Szczecin
Polska/Poland
+48.801 885 555
info@home.pl

option: the domain name has not option

Subscribers Contact object:
company: PAYBACK Sp. z o.o.
street: ul. Marcelinska 90
city: 60-324 Poznan
location: PL
handle: hmns137208
last modified: 2006.02.27
registrar: Home.pl Sp. J.
pl. Rodla 9
70-419 Szczecin
Polska/Poland
+48.801 885 555
info@home.pl

Whois database last updated: 2007.02.05



#5
dzuda

dzuda

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
  • Rejestracja: 03-April 06
Super sprawa. Już korzystam :rolleyes: I widzę ile czasu można zaoszczędzić.

#6
gosel

gosel

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 312 postów
  • Rejestracja: 27-February 06
  • Lokalizacja:Katowice
Co do dokładności, to te oznaczone na czerwono są na pewno zajęte. :rolleyes:

#7
Andro

Andro

    Andro

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2453 postów
  • Rejestracja: 18-December 06
Bardzo dobre narzędzie, duże ułatwienie, nie liczyłem na takie udoskonalenia. ;)
I może byłaby możliwa także opcja związana z zamianą liter. Np. gazeta.pl >>>>> litera nr ... (podać nr) >>> f t h v (oddzielenie spacją). Tak by była zmieniana dowolna litera na inne kolejno, bo gdyby było można zmienić 2 litery na raz to rosłaby liczba kombinacji szybko. No i może opcja z www+.

Może powinna być podawana także prawidłowa domena, i tak jest sprawdzanych wiele kombinacji, więc jedna więcej nieprzeszkodzi. Choćby po to by robiąc np. wydruk mieć jako pierwszą właściwą domenę. Czy też sprawdzając nowopowstały serwis miec wgląd na główną domenę jak i od razu na literówki.

#8
gosel

gosel

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 312 postów
  • Rejestracja: 27-February 06
  • Lokalizacja:Katowice
Oczywiście można zaimplementować kolejne funkcje.
Dodanie poprawnej nazwy domeny i przedrostka www to tylko formalność więc powinno pojawić się wkrótce.
Co do opcji zamiany liter to domyślam się że chodzi o zamianę na znaki sąsiadujące ze sobą na klawiaturze. Można wprowadzić takie rozwiązanie automatycznie dla wszystkich znaków w domenie (według tablicy zamian sąsiadujących znaków), choć wymaga to od kodującego trochę więcej czasu i może obciążać skrypt (choć czeka już w kolejce do zakodowania).
Sądzę że opcja ręcznego podawania liter do zamiany jest raczej niewygodna i mało funkcjonalna.

#9
Andro

Andro

    Andro

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2453 postów
  • Rejestracja: 18-December 06
Oczywiście zgoda, podałem takie wstępne założenie, z myślą, że przy kodowaniu wybierze się najkorzystniejsze rozwiązania. Nie wiem czy można pomyśleć także o innych domenach krajowych, a także o net, org. Jeszcze jedna literówka do rozważenia to podwójna litera, do tych co już są. Natomiast zastępowanie 1 litery przez litery wokół można zrobić jako zupełnie oddzielny skrypt lub min. funkcję do zaznaczenia, tak by skrypt nie zawiesił się.

ps. a jak już pisałem w innym wątku, by był szybki dostęp do narzędzi, mozna w 1 temacie zebrać potrzebne linki, natomiast skrypt ważne jest by nie był przeciążony.

#10
apze

apze

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4332 postów
  • Rejestracja: 01-November 06
Planowany jest większy update narzędzia, ale zanim on będzie na forum pojawią się inne, nowe.

#11
lisz55

lisz55

    wymiatacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 803 postów
  • Rejestracja: 14-March 07
Przydało by się jeszcze coś takiego po uzyskaniu wyników klikało by się jakiś przycisk i pokazywały by się wolne domeny w rządku (oczywiście bez tych napisów nie obok nich) żeby łatwo je szło zaznaczyć i skopiować

#12
DD

DD

    DD

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8860 postów
  • Rejestracja: 13-January 07
  • Lokalizacja:aukcjedomen.pl
Good job ;)

--
Daniel Dryzek
http://www.active24.pl
http://dryzek.com
rin.pl, haftpol.pl, ZWL.pl - i inne aukcje, bez ceny minimalnej

#13
gosel

gosel

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 312 postów
  • Rejestracja: 27-February 06
  • Lokalizacja:Katowice
Alexa mówi:
Where people go on Di.pl:
* di.pl - 99%
* typo.di.pl - 1% ;)

#14
domenator

domenator

    Pig inside the gentleman

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1656 postów
  • Rejestracja: 19-September 06

Alexa mówi:
Where people go on Di.pl:
* di.pl - 99%
* typo.di.pl - 1% ;)


narzędzie jest dobre, czasami z niego korzystam, ale powinno się umieścić info i linka do niego gdzieś na stronie głównej, to samo do innych narzędzi di.pl.

#15
apze

apze

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4332 postów
  • Rejestracja: 01-November 06

narzędzie jest dobre, czasami z niego korzystam, ale powinno się umieścić info i linka do niego gdzieś na stronie głównej, to samo do innych narzędzi di.pl.

Projekt nowego skinu obejmuje rozwijane menu z tymi linkami tuż obok "SZUKAJ" "POMOC" jednak trzeba będzie na niego trochę poczekać.

#16
Dropped.pl

Dropped.pl

    The Dropcatcher

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3020 postów
  • Rejestracja: 11-November 06
  • Lokalizacja:Kraina Nikosia

Jak już pisałem sprawdza dostępność wg dostępności hosta.

To zamiast "host domena.pl" powinien sprawdzać "host -t NS domena.pl" wtedy zwróci ci dane nawet jeśli DNS nie jest skonfigurowany.

Gdy odnowienia w NASKu są drogie, wszystkich mych domen utrzymać nie mogie...


#17
apze

apze

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4332 postów
  • Rejestracja: 01-November 06
Nastąpiła spora aktualizacja skryptu. Teraz to prawdziwy kombajn! :P
Trochę na wzór: http://www.ovthistory.com/typos.html
O zmianach nie będę się rozpisywał ponieważ jest ich sporo. Zapraszam do komentowania i testowania :(

www.typo.di.pl

#18
rok1978

rok1978

    Buyer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2812 postów
  • Rejestracja: 20-December 06

Nastąpiła spora aktualizacja skryptu. Teraz to prawdziwy kombajn! :(
Trochę na wzór: http://www.ovthistory.com/typos.html
O zmianach nie będę się rozpisywał ponieważ jest ich sporo. Zapraszam do komentowania i testowania :P

www.typo.di.pl


wg mnie skrypt wymiata :P
jestem w szoku jesli chodzi o szybkosc jego dzialania.

#19
apze

apze

    Uzależniony

  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4332 postów
  • Rejestracja: 01-November 06
To nie ostatni. Będzie jeszcze kilka w najbliższych dniach :(

#20
domainer

domainer

    error

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4150 postów
  • Rejestracja: 19-February 07
Rewelacja jednym słowem :(





Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych