Jump to content

Recommended Posts

Posted

saturion.pl

Witam,

Na początku chciałem zaznaczyć, że przeglądam forum już od dłuższego czasu ale jest to mój pierwszy post :)

Nabyłem wczoraj w.w. domenę. Wcześniej stał na niej duży sklep komputerowy, myślę że większość z was pewnie go zna.

Jak wyceniacie tą domenę?

Pozdrawiam,

Qba

Posted

gratuluje ale utopienia kasy i możliwego pozwu

Saturion zniknął w zeszły roku ponieważ zmiana nazwy była podyktowana wnioskiem saturna - zbyt bliskoznaczne nazwy.

Posted (edited)

szdarek dobrze pisze ...

saturion.pl zmienił się na salurion.pl poprzez wniosek SATURNA.

Salurion.pl z kolei należy do Komputronik S.A. gdyby ta domena była coś jeszcze warta wątpię aby jej nie przedłużyli tak bez przyczyny ... Ze względu na podobieństwo z Saturn.pl na tej domenie nie zrobisz podobnego sklepu do saturna chyba że zrobisz swój blog i wykorzystasz ruch jeśli jakiś generuje

Edited by Guest
Posted (edited)

a tego to ja już zupełnie nie rozumiem... to domeny podobne też są chronione znakiem towarowym? Czyli wszystkie domeny ze słowem czy kombinacją liter saturn - na początku, w środku oraz na końcu - w sytuacji sprzedaży pod nimi sprzętu agd, elektroniki itd. są z góry skazane na problemy. A w wymienionym przypadku przecież nawet nie ma słowa saturn.

Edited by Maku Maku
Posted (edited)

Słyszałem o tej sytuacji między Saturnem a Saturionem ale z tego co mi wiadomo jeżeli nie postawię tam sklepu oferującego ten sam asortyment co Saturn to jestem "bezpieczny". Czy może się mylę?. Dla Saluriona nie było sensu przedłużać tej domeny ponieważ dla nich jest bezużyteczna ze względu na to, że raz już przegrali, przekierowanie również grozi pozwem bo to nadal jest ta sama branża a oni niczego innego na tej domenie nie postawią. Wg. mnie właśnie dlatego została uwolniona. A wy co myślicie?

Edited by Qba
Posted

Nazwa Saturion jako taka nie jest chroniona niczym, nigdzie, więc możesz tam stawiać sobie cokolwiek, ze sklepem komputerowym włącznie.

To tyle teorii. W praktyce kwestie znaków towarowych to temat bardzo płynny, a wynik ewentualnej sprawy niemal zawsze zależy od skuteczności danej kancelarii, nie racji/sprawiedliwości. Skoro obie strony wolały się dogadać, to widocznie było to z korzyścią dla wszystkich, chociaż w zasadzie większość sporów na szczeblu korporacyjnym kończy się w taki sposób.

Rzeczą wartą wspomnienia pozostaje fakt, że za domeny odpowiada sąd arbitrażowy - i tu kolejny problem gdyż, z tego co mi wiadomo, ichnie orzeczenia także bywają kontrowersyjne.

Posted

Pozew w tym przypadku był oczywisty. Wystarczy spojżeć na logo oraz czcionkę użytą w Saturnie i Saturionie. Ewidentnie Saturion chciał podrabiać Saturna (oficjalnie pierwsza zmiana logo nastąpiła już 03.2013). Tak czy owak, osobiście uważam, że domena nie jest zła a tym bardziej nie jest skreślona "jak ją kupię to Saturn od razu mnie pozwie".

W chwili obecnej mocno zastanawiam się nad otwarciem komercyjnej strony na tej domenie, ale jednocześnie ciekawi mnie jak wyceniacie ją w przypadku sprzedaży KK.

Posted

Nazwa fajnie brzmiąca ale to domena pod unikalny branding. Ciężko tutaj rozmawiać o cenie dla KK. W tego typu domenach wszystko zależy na jakiego klienta trafisz lub jak bardzo w danym momencie będzie Ci zależało na sprzedaniu za wynegocjowaną kwotę.

Co innego gdy generuje spory ruch - można ją wykorzystać do własnego projektu i czerpać zyski.

Posted

Jak koledzy wspomnieli, samo słowo Saturion w żadnych (czy to polskich, czy zagranicznych) słownikach nie występuje. W grę wchodzi więc jedynie branding. W przypadku takiego klienta oczywiście standardowo żyłować ile wlezie, ale bez założenia, że w przypadku braku konsensu znajdzie się ktoś inny.

Co zrobiłbym z nią na chwilę obecną?

- postawił na parkingu, najlepiej optycznie ogarniętym w kierunku portalu technologicznego,

- zainteresował się jakimś resellingiem sprzętu komputerowego, względnie programami partnerskimi, jeżeli współczynnik konwersji jest wysoki,

- spróbował wydzierżawić ruch,

- puściłbym ją na aukcji na AM, może kafla osiągnie - miłośników historii nie brakuje ;)

Kolejność oczywiście nieprzypadkowa, tu trzeba samemu zweryfikować co jest lepszym rozwiązaniem.

Pamiętaj, aby formą graficzną i treścią nie upodobnić się do wiadomego sklepu - winno zabezpieczyć Cię to przed pozwem cywilnym, ale nie przed ewentualnym sądem arbitrażowym (i jego decyzjami).

Domenę trzymałbym tak długo, jak zyski z ruchu przekraczałyby koszta przedłużenia.