Jump to content

Zakup domeny przez Afternic

Recommended Posts

Posted

Witam,

Panowie potrzebuję Waszej rady i pomocy.

02.11.2014 kupiłem domenę poprzez Afternic.com. Od razu podałem szczegóły karty debetowej więc pieniądze wypłynęły z mojego konta w tym samym momencie, a zaksięgowane zostały 05.11 i wtedy też transakcja zyskała status "Domena jest w trakcie transferu". Od tego czasu minęło 12 dni, w przebiegu transakcji nic się nie zmieniło, a ja nie mogę skontaktować się z Afternic mailowo ani telefonicznie (nie odbierają, już się boję rachunku za tel..).

Z tego co widzę w WHOIS, to domena zarejestrowana jest w TUCOWS i jest zablokowana (clientTransferProhibited). Nie wiem co mam teraz zrobić, bo wygląda na to, że cała sprawa stanęła w miejscu, nikt nie odpisuje mi na e-maile, a ja nawet nie wiem dokąd ta domena miałaby być przetransferowana (chyba, że Afternic też jest registrantem?) bo nie podawałem żadnych informacji na ten temat.

Problem jest dla mnie o tyle poważny, że domena nie była tania i potrzebuję jej pod brand firmy, którą właśnie tworzę. Już dawno powinienem oddać dokumenty w urzędzie i sądzie, ale wciąż czekam żeby upewnić się, że domena będzie moja.

Jest to mój pierwszy zakup tego typu, jestem zdezorientowany i, nie ukrywam, bardzo zdenerwowany postawą tej pseudogiełdy.

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co powinienem teraz zrobić?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Posted (edited)

1. Mógłbyś napisać chociaż jakiej domeny to dotyczy. Czy to .com czy inna?

2. Czy ten ktoś odblokował domenę do transferu u swojego rejestratora? Zapytaj sprzedawcę.

3. "(nie odbierają, już się boję rachunku za tel..)"

tel przez VOIPa do USA kosztuje 0,00 zł na landline w VOIPdiscount.

poza tym bez przesady, np w t-mobile połączenie z USA na stacjonarne to ok. 0,39 zł / min. (w abonamencie), 0,59 zł / min. (pre-paid).

4. wracając do początku - nie pisząc rodzaju domeny, trudno powiedzieć, różne domeny mają różne procedury transferu

PS W przypadku .com jest też tak, że transfer jest zablokowany do 60 dni po pierwszym zakupie domeny.Czyli jeśli ktoś kupił, nie upłynęło 60 dni i ten ktoś sprzedał, to chyba trzeba poczekać na transfer. Sam jednak nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Edited by umberto