Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od maja br. obserwuję domenę koza*pl i co miesiąc widzę, że jest w jakiś „magiczny” sposób odnawiana na kolejny miesiąc z kawałkiem. Tak wyglądają zmiany we WHOIS od maja:

last modified: 2014.04.25 18:35:57
renewal date: 2014.05.30 21:04:01

last modified: 2014.05.27 13:58:04
renewal date: 2014.07.01 21:04:01

last modified: 2014.06.27 09:03:36
renewal date: 2014.08.02 21:04:01

last modified: 2014.07.31 15:24:34
renewal date: 2014.09.03 21:04:01

last modified: 2014.09.01 14:10:14
renewal date: 2014.10.05 21:04:01

last modified: 2014.10.02 20:42:24
renewal date: 2014.11.06 20:04:01

last modified: 2014.11.05 13:33:49
renewal date: 2014.12.08 20:04:01

Ktoś potrafi wytłumaczyć to dość dziwne zjawisko?

Posted

Tak, to prawdopodobnie rozwiązanie tej zagadki :). Już dawno świtało mi w głowie, że gdzieś o tym czytałem, ale nie mogłem sobie przypomnieć gdzie i czy to ma zostać dopiero wprowadzone, czy może już działa. Zarówno koza*pl, jak i tablo*pl mają ten sam kontakt techniczny, więc dodałem sobie do monitorowania jeszcze parę domen powiązanych z tą firmą.

Zastanawiające jest to, że pomimo, że ta usługa działa już prawie 2,5 roku, dowiedzieć się o niej to istny cud, a tym bardziej znaleźć domenę odnowioną w taki sposób ;) .

Posted

Zastanawiające jest to, że pomimo, że ta usługa działa już prawie 2,5 roku, dowiedzieć się o niej to istny cud, a tym bardziej znaleźć domenę odnowioną w taki sposób ;) .

W zazwyczaj pomocnej pomocy ani w cenniku AM nie mogłem znaleźć nic na ten temat. Info z postu to z tego co pamiętam przeklejka z maila.

Posted

Hmm....ale tam w AM jest napisane:

Przesunięcie daty wygasania domeny nie może być krótsze niż 30 dni, i może być wykonane tylko raz w ciągu rocznego okresu utrzymywania domeny.

a tu mamy taką sytuację jakby to było co miesiąc odnawiane czy też przesuwane

Posted

Obie w/w domeny są wykupione w Consulting Service, który chyba nie ma ograniczeń co ilości odnowień nie na rok tylko na X dni (tam się ustawia do konkretnej daty, jaka Ciebie interesuje - nigdy z tego nie korzystałem).

Posted

Tak, to prawdopodobnie rozwiązanie tej zagadki :). Już dawno świtało mi w głowie, że gdzieś o tym czytałem, ale nie mogłem sobie przypomnieć gdzie i czy to ma zostać dopiero wprowadzone, czy może już działa. Zarówno koza*pl, jak i tablo*pl mają ten sam kontakt techniczny, więc dodałem sobie do monitorowania jeszcze parę domen powiązanych z tą firmą.

Odnawianie domen w cyklu miesięcznym byłoby naprawdę super usługą gdyby nie to, że jest nieproporcjonalnie drogie. Odnowienie domeny na rok dla partnera nask to 40 zł netto, a odnowienie na 365 dni (w trybie odnawiania na dowolny okres) to dla partnera koszt 76,65 zł. Z tego powodu mało kto zdecydował się taką usługę oficjalnie wprowadzić, łącznie z parnterami, którzy o nią pierwotnie wnioskowali.

Posted

czy jest jakiś cel takiej usługi. dla mnie jedyny to wyrównanie dat wygasania domen. jest coś jeszcze ?

Założeniem była właśnie możliwość wyrównania dat. np. masz mojadres.pl ważny do 10.06 i mójadres.pl ważny do 19.11 - aby nie pamiętać o przedłużaniu dwa razy w roku, to sobie "wyrównujesz" jedną domenę i obie przedłużasz w tym samym czasie. Jak nietrudno się domyślić, usługa w swoim założeniu była raczej niszowa i jednorazowa, pewnie stąd zaporowa cena, która sprawia że wszelkie inne zastosowania mają relatywnie niewielki sens.

• Like 2
Posted

Odnawianie domen w cyklu miesięcznym byłoby naprawdę super usługą gdyby nie to, że jest nieproporcjonalnie drogie. Odnowienie domeny na rok dla partnera nask to 40 zł netto, a odnowienie na 365 dni (w trybie odnawiania na dowolny okres) to dla partnera koszt 76,65 zł.

Na dowolny okres ? Domeny standardowo wygasają w różnych terminach więc część takich miesięcznych przedłużeń byłaby tańsza. Poza tym to wydatek jednorazowy, który ma spełnić inną rolę. Usługi niestandardowe zazwyczaj są droższe.

Jeżeli ktoś nie chce zajmować się domenami na co dzień, to może być z takiego rozwiązania zadowolony. Ustawia sobie wszystkie przedłużenia w jednym okresie i musi pamiętać tylko kiedy żeby mu wszystkie nie wygasły ? :)

Ja przyznam, że wtedy przegapiłem tą informację ale już mam kogoś komu ją poleciłem.

Posted

Na dowolny okres ?

Można odnowić domenę na 1-365 dni, przy czym przy odnawianiu na 1-29 dni trzeba jednocześnie odnowić (w standardowej cenie) na rok, więc realnie można powiedzieć że można odnowić domenę na 30-394 dni (lub 395 w roku przestępnym). ;-)

Posted

A jaki problem przedłużyć od razu wszystkie domeny raz w roku, zamiast bawić się w wyrównywanie czasu ich wygaszania i ponoszenia z tego tytułu dodatkowych, niemałych jak widać kosztów?

Posted

A jaki problem przedłużyć od razu wszystkie domeny raz w roku, zamiast bawić się w wyrównywanie czasu ich wygaszania i ponoszenia z tego tytułu dodatkowych, niemałych jak widać kosztów?

Jeśli sam zarządzasz domenami, logujesz się do panelu, przedłużasz, to oczywiście nie problem. Ale jeśli do firmy przychodzi proforma od rejestratora, jest przekazywana do księgowości i tam opłacana - to już widać sens otrzymywania jednej proformy na kilka usług zamiast kilku osobnych.

• Like 1
Posted

Ja stosuję <renewToDate> jeśli ktoś zakłada opcję na moją domenę - wtedy przedłużam sobie domenę na termin 1 dzień po dacie wygaśnięcia opcji. Ot, taka bezinteresowna złośliwość :-)

Posted

Jeśli sam zarządzasz domenami, logujesz się do panelu, przedłużasz, to oczywiście nie problem. Ale jeśli do firmy przychodzi proforma od rejestratora, jest przekazywana do księgowości i tam opłacana - to już widać sens otrzymywania jednej proformy na kilka usług zamiast kilku osobnych.

Zgadzam się, ale weź pod uwagę koszty takiego rozwiązania, nie tylko finansowe (np. większe ryzyko przegapienia terminu zapłaty podczas kilkukrotnego, miesięcznego przedłużania). Chyba jednak lepiej opłacić wszytko od razu (bo i tak to kiedyś będzie trzeba zrobić) i się nie użerać.

Posted

Ja stosuję <renewToDate> jeśli ktoś zakłada opcję na moją domenę - wtedy przedłużam sobie domenę na termin 1 dzień po dacie wygaśnięcia opcji. Ot, taka bezinteresowna złośliwość :-)

A ten ktoś przedłuża sobie opcję na 1 dzień przed wygaśnięciem i wszyscy są zadowoleni - zarówno kotek i myszka:)

Posted

Zgadzam się, ale weź pod uwagę koszty takiego rozwiązania, nie tylko finansowe (np. większe ryzyko przegapienia terminu zapłaty podczas kilkukrotnego, miesięcznego przedłużania). Chyba jednak lepiej opłacić wszytko od razu (bo i tak to kiedyś będzie trzeba zrobić) i się nie użerać.

Dokładnie to samo napisałem. Dla dużej firmy wygodniej jest wyrównać terminy dla wszystkich usług i dostać jedną proformę na przedłużenie wszystkiego.

Posted

A ten ktoś przedłuża sobie opcję na 1 dzień przed wygaśnięciem i wszyscy są zadowoleni - zarówno kotek i myszka:)

i wtedy ja przedłużam domenę o 3 lata :-)