Jump to content

Domeny na SEDO po 10,000 Euro

Recommended Posts

Posted

Jestem na kupnie jednej z domen .pl na SEDO

Cena minimalna jest ustawiona na 10,000 Euro i szczerzez mówiąc nie odstrasza mnie bo jest to domana pod konkretny projekt.

Zauważyłem jednak że jest na SEDO sporo domen z taka ceną minimalną.

Moje pytanie w takim razie jest... czy jest to trend wśród sprzedajacych którzy nie chcą sprzedać tylko badają rynek?

Czy polscy sprzedajacy często wystawiajądomeny na SEDO bez zamiaru ich sprzedaży?

Pytam dlatego że widze po kilkanascie ofert (które musiały przekroczyć 10K EU) a domena dalej się nie sprzedała.

Oczywiście jest teżopcja że sprzedający chce osiagnąć jakąs niebotyczną sumę, ale to sięoka że po złożeniu oferty.

Posted

Próbuj. Ja się już spotkałem z sytuacjami, że domena była wylistowana na Sedo, ale już dawno zmieniła właściciela. Ale oczywiście wtedy domena nie była już zaparkowana na Sedo. Część z tych domen mogła też zostać dodana jakiś czas temu, kiedy nikt nie myślał nawet o kwotach 10k EUR. Bywa i tak, że faktycznie ta cena minimalna 10k EUR jest dopiero wstępem do negocjacji :unsure:

DD

Guest Michal
Posted
tego się właśnie obawiam ;)

a jest praktykowane że registrar wystawia domeny na SEDO w ramach "badania" cen?

Registrar czy abonent?

Wszystko jest możliwe. Ale w przypadku domen, o których mówisz, abonent po prostu nie sprzedaje "tanio".

Pozdrawiam

Michał

Posted

registrar..

... pytam dlatego że mam wrażenie ze jest grupa dobrych polskich prime domains wykupiona przez registrarów.

W moim konkretnym przypadku dane abonanta są ukryte a registrarem jest firma która posiada taką pulę domen, więc podejrzewam że sprzedajacym może być też registrar.

Guest Michal
Posted
registrar..

... pytam dlatego że mam wrażenie ze jest grupa dobrych polskich prime domains wykupiona przez registrarów.

W moim konkretnym przypadku dane abonanta są ukryte a registrarem jest firma która posiada taką pulę domen, więc podejrzewam że sprzedajacym może być też registrar.

Nie, to nie jest registrar.

Michał

Posted

Wszystko wskazuje na to, że to domena pewnej osoby z tego forum. A w takim wypadku ta cena napewno jest tylko wyjściowa, żeby nie męczyć się z tanimi ofertami.

Posted

hmm.. no to w takim razie pozostaje mi nic innego tylko złożyć ofertę i zobaczyć jaka będzie kontr-oferta. Wtedy będę miał jasność.

dzięki za podpowiedzi ;)

Posted
... ta cena napewno jest tylko wyjściowa, żeby nie męczyć się z tanimi ofertami.

Żeby się nie męczyć z tanimi ofertami, nawet takimi po 10k Euro, zawsze można zgłosić się do supportu i poprosić by od razu wystawili cenę minimalna na poziomie wyższym, np. 59k Euro.