Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,
Posiadam działalność gospodarczą w Polsce wraz z VAT-UE. Mam klienta z chorwacji który chce kupić domenę, chciałbym docelowo skorzystać z oferty premium.pl

Jak wyglądają kwestie podatkowe a konkretnie VAT-owe? Ja firma z UE sprzedaję osobie prywatnej z UE - od zeszłego roku coś czytałem że się pozmieniało i musiałbym odprowazić vat w chorwacji - jak to ugryźć? czy po prostu wystawiam fakturę do premium i Wy to dalej rozliczacie w UE?
Dzięki.

Posted

Jak masz działalność z VAT-EU to korzystając z premium.pl wystawiasz normalną fakturę VAT giełdzie premium.pl

Posted (edited)
7 minut temu, vul napisał:

Jak masz działalność z VAT-EU to korzystając z premium.pl wystawiasz normalną fakturę VAT giełdzie premium.pl

Nawet nie trzeba w tym przypadku mieć VAT-EU, przecież sprzedaż jest między polskimi firmami. :-) Rozliczenie z kupującym jest już w gestii premium.pl i na pewno sobie poradzimy. ;-)

Edited by pb
Posted
8 minut temu, pb napisał:

Nawet nie trzeba w tym przypadku mieć VAT-EU, przecież sprzedaż jest między polskimi firmami. :-)

Tak, zgadza się. Opisałem to dokładnie używając "VAT-EU" bo kolega wyżej pytał jakby dokładnie o tę kwestię to chciałem odpowiedzieć pełnym zdaniem :P

Posted

Brzmi fair... co natomiast jakby to była firma z UE ? ja wystawiam fakturę 23% natomiast w tym wypadku vat powinien wynieść 0% - jest szansa go odzyskać? bo ja nie wiem czy to kupi firma czy osoba prywatna, podejrzewam, że za tą osobą prywatną stoi firma.

Posted (edited)
19 minut temu, diaskoman napisał:

[...] ja wystawiam fakturę 23% natomiast w tym wypadku vat powinien wynieść 0% - jest szansa go odzyskać? bo ja nie wiem czy to kupi firma czy osoba prywatna [...]

Sprzedajesz domenę giełdzie premium.pl i dlatego wystawiasz fakturę 23%. To co później zrobi premium.pl z własną domeną to już jakby tylko i wyłącznie ich sprawa ;)

Edited by vul
Posted (edited)

Nie ma dla Ciebie znaczenia, zawsze dostaniesz kwotę z vat, nawet jak ją kupi szejk z Abu Zabi. ;-)

Edited by pb
Posted

OK a co z cyprem (konkurencja)? czy ich escrow to zawsze 0% w takim razie? moja firma sprzedaje domene firmie z cypru = zwolnienie z vatu. Czyli nawet sprzedajac domene domainerowi z polski nie place vatu? to byloby zbyt piekne. W takim razie kazdy wybieralby ich - czysta kalulacja.

Posted

Po pierwsze, prowizja za escrow w AM to 5%, a w premium.pl 2% - jak to ująłeś, "czysta kalkukacja". ;-)

Po drugie, z tym vatem nie bardzo wiem o co Ci chodzi - "sprzedajac domene domainerowi z polski nie place vatu" - przecież sprzedający nigdy nie płaci vat. ;-)

Może chodzi Ci o to, że nie dostajesz vat, to wtedy tak - jak sprzedajesz przez cypryjski AM za 1000 zł, to dostajesz 950 zł i nic ponad to. Jak sprzedajesz przez escrow premium.pl za 1000 zł, to dostajesz 980 zł + VAT. W obu przypadkach nie ma znaczenia kto jest kupującym i ile płaci. Przy czym os.fiz. zawsze zapłaci netto+vat, niezależnie czy w AM czy premium.pl.