Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Mam sobie domenę G3.pl, parkuję ją na sedo. Miesięcznie notuje 6000 wejść (85% z PL, 5% z US, reszta mieszana), ale CTR wynosi tylko 3,5%. Co gorsza, spadł (z niecałych 5%) od kiedy zmieniłem z domyślnego layoutu na Phoenix blue ze zdjęciem komórki. Próbowałem też różnych słów kluczowych, obecnie mam 3G i GSM (tak mi się ta domena kojarzy, ale może mam złe skojarzenia?). Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na optymalizację (zmiana kategorii? inne słowa kluczowe?), to chętnie usłyszę. A może ta domena po prostu tak ma? ;-)

Posted

stary dobry sposób mówi - zrezygnuj np. na miesiąc z reklam i zamiast tego na srodku strony zadaj DUŻYMI LITERAMI pytanie typu:

CZEGO SZUKASZ NA TEJ STRONIE?

i na dole formularz do wpisania i guzik wyslij

po miesiącu będziesz widział, czego ludzie oczekują od strony i czego na niej szukają, to pomoże dobrać odpowiednie słowa kluczowe.

Posted
stary dobry sposób mówi - zrezygnuj np. na miesiąc z reklam i zamiast tego na srodku strony zadaj DUŻYMI LITERAMI pytanie typu:

CZEGO SZUKASZ NA TEJ STRONIE?

i na dole formularz do wpisania i guzik wyslij

po miesiącu będziesz widział, czego ludzie oczekują od strony i czego na niej szukają, to pomoże dobrać odpowiednie słowa kluczowe.

O widzisz, nie wpadłbym na to! W sumie, to mogę wstawić taką ramkę, a pod spodem ramkę z sedo i może nawet niewiele stracę na reklamach. Tylko poczytam, czy sedo pozwala na takie coś, żeby potem nie było...

Dzięki!

(inne sugestie też mile widziane)

Posted

Inna sugestia: na ND jest układ strony zwany search box (czy jakoś tak ;) ) jak na domenie hous.pl i tam ludzie wpisują różne rzeczy, które da się sprawdzić w panelu ND.

Posted

W ND można nawet sprawdzić czego ludzie szukają nie dodając search boxa. Informacje o wyszukiwanych frazach i słowach znajdziesz w szczegółowych informacjach na temat domeny. Tylko, że w tym wypadku to będą głównie informacje, w co Internauci kliknęli z zaproponowanych przez system haseł w postaci linków, więc nie do końca jest to wiarygodne.

--

Daniel Dryzek

http://www.active24.pl

http://dryzek.com

Posted
W ND można nawet sprawdzić czego ludzie szukają nie dodając search boxa. Informacje o wyszukiwanych frazach i słowach znajdziesz w szczegółowych informacjach na temat domeny.

W sedo też jest taka możliwość, ale nie było to zbyt pomocne w tym przypadku...

• 1 month later...
Posted

Obecnie nie dziwie sie, że masz tak niski CTR, polska domena a reszta po angielsku. Nie ma tam nic, czym mógłbym się zainteresowac i kliknac.

Mnie udalo sie swietnie zoptymalizowa autotrader24.pl - CTR ~ 30% ^_^

Po pierwsze spróbuj ustawic jezyk polski bo 85% to prawdopodobnie Polacy.

Posted
Obecnie nie dziwie sie, że masz tak niski CTR, polska domena a reszta po angielsku. Nie ma tam nic, czym mógłbym się zainteresowac i kliknac.

Po prostu dla tego słowa kluczowego nie ma polskich reklamodawców. :-/

Ale faktycznie może po prostu poeksperymentuję z innymi słowami kluczowymi, np. komórki.

Dzięki!

Posted
Mnie udalo sie swietnie zoptymalizowa autotrader24.pl - CTR ~ 30% ^_^

czy ja wiem czy tak świetnie.. mam kilkanaście domen "autowych", na których ctr mam bardzo różny. w każdym razie najmniej 33%, najwięcej 75% (50% to norma). także w tej branży 30% to niewiele.