Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hmm.. nowe zjawisko wymyślone przez Brytyjczyków... :)

Przeczytajcie tego newsa z PCLab'a

Brytyjczycy spędzają godziny na bezcelowym przemierzaniu internetu. To "beztroskie" spędzanie czasu ma już nawet swoją nazwę, to tzw. "wilfing", od pytania "what was I looking for?" (czego to ja szukałem?). Według najnowszych badań brytyjskiej organizacji YouGov, każdego miesiąca internauci zza Kanału La Manche (lub jak nazywa się go po drugiej stronie, Kanału Angielskiego) spędzają dwa dni na surfowaniu bez celu. Do takich praktyk przyznało się dwie trzecie pytanych, a niemal jedna czwarta z nich potwierdziła, że spędza w ten sposób 30 proc. z czasu poświęcanego internetowi. 28 proc. pytanych potwierdziło, że dzięki ich bezcelowemu surfowaniu cierpią ich relacje towarzyskie.

Więcej "bezcelowych kliknięć" w sieci przypisano mężczyznom, a nie kobietom. Serwisami, które najczęściej na to pozwalały okazywały się internetowe sklepy, serwisy z aktualnościami oraz witryny z ofertą dla podróżnych i muzyką. Prowadzący badania zauważyli, że mimo tego, iż internacui wchodzą do sieci z dobrze znanym sobie celem, w wirtualnym świecie oferowany jest im tak duży wybór i wiele rozpraszających ofert, że zapominają po co znaleźli się w sieci i spędzają godziny na bezcelowym surfingu.

W ankiecie przepytano ponad 2,4 tys. osób w różnym wieku, co pozwoliło sprawdzić też jak wygląda problem bezcelowego surfowania w zależności od wieku internauty. Okazało się, że im starszy internauta, tym jego podatność na rozpraszanie jest mniejsza. W porównaniu do 25-letnich użytkowników sieci, ci w wieku ponad 55 lat mogli trzykrotnie rzadziej stracić z pola widzenia cel internetowej wyprawy.

Źródło: http://pclab.pl/news25855.html

Myślę, że jak sprawa się upowszechni to domena świetnie nadaje się na jakiś portal społecznościowy ;)

Wszystkie globalne już zajęte...

Pozdrawiam! :)

Posted
Hmm.. nowe zjawisko wymyślone przez Brytyjczyków... :)

hm...Dość skąpo jest w sieci o tym wilfingu, nie chciałbym studzić twojego zapału ale obawiam się że jest to kolejny termin - widmo nieprzydatny dla nikogo. Nie jest to rewoluacja aż taka aby to słowo przyjeło się w wsród internautów, ktoś coś nazwal - jakieś zjawisko i myślę że na tym się skończy...Nie ma to słowo zacięcia komercyjnego a tylko hobbystyczne, raczej nikomu nie przydatne.

Na teraz domena jest niewielkiej wartości, dopiero przyszłość pokaże czy nazwa się przyjmie i będzie czymś co zmieni lub wzbogaci internet.

Posted
Wydaje mi się, że warto było zaryzykować... :)

Rejestracja domeny to nie są duże pieniądze, mysle, ze za pare lat będzie trochę warta.

PS. Chciałem dodać, że zjawisko jest w sieci dopiero od 10 kwietnia 2007!

Sprawdzcie na Wikipedii...

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilfing

Popieram ryzykowne posunięcia :) A tak poważnie, za cene rejestracji domeny można sobie odpuścic obiad w restauracji. Jednak wyceny domeny się nie podejme.

Trzymaj ją narazie, nikt nie wie co z tego będzie.

Posted

Skoro jest wilfing, to musi być i wilf... to ja biorę wilf.pl i też „zobaczę co będzie”. :)

a cene rejestracji domeny można sobie odpuścic obiad w restauracji.

No tak, ale jak ktoś rejestruje więcej domen dziennie, to już musi sobie odpuścić, obiad, śniadanie, kolację i parę innych rzeczy... ;-)

Posted
Skoro jest wilfing, to musi być i wilf... to ja biorę wilf.pl i też „zobaczę co będzie”. :)

No tak, ale jak ktoś rejestruje więcej domen dziennie, to już musi sobie odpuścić, obiad, śniadanie, kolację i parę innych rzeczy... ;-)

Heh, i wychodzi na to, ze ma byc glodny i goły? :) A wilf.pl, moze literkowa od wolf.pl, ale pewnie wolf nie generuje duzego ruchu...