Model7 4 Report post Posted May 23 systeme.pl Witam, Ile Waszym zdaniem jest warta domena systeme.pl ? Share this post Link to post Share on other sites
TLDs 46 Report post Posted May 23 Gdybyś śledził bieżące trendy, wiedziałbyś, że domena jest warta dokładnie tyle: 2500 netto. Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 23 1 godzinę temu, TLDs napisał: Gdybyś śledził bieżące trendy, wiedziałbyś, że domena jest warta dokładnie tyle: 2500 netto. To sprzedam za 2000 netto jak chcesz Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 1 godzinę temu, Model7 napisał: systeme.pl Witam, Ile Waszym zdaniem jest warta domena systeme.pl ? Dlaczego miałaby być cokolwiek warta? Przecież to jest po francusku. A prawdopodobieństwo, że jakaś polska firma nazwie się "system e", ignorując dostępność domeny jest ultrapromilowe. Share this post Link to post Share on other sites
TLDs 46 Report post Posted May 23 40 minut temu, Model7 napisał: To sprzedam za 2000 netto jak chcesz Mam kupić każdą domenę, którą wycenię, żeby w ten sposób uwiarygodnić swoją wycenę? Zresztą moją "wyceną" się nie przejmuj, była (raczej kiepskim) żartem. Miałeś prawo nie odczytać moich intencji. Wybacz, że zaśmieciłem ci wątek. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 23 6 minut temu, sensimilia napisał: Dlaczego miałaby być cokolwiek warta? Przecież to jest po francusku. A prawdopodobieństwo, że jakaś polska firma nazwie się "system e", ignorując dostępność domeny jest ultrapromilowe. systeme.io jest dosyć popularną domeną ogólnie na świecie i dobrze sie pozycjonuje ta nazwa więc pomyślałem, że może w Polsce ktoś się zainteresuje i stworzy podobną technologię do nich ale po polsku, bo Polacy bardziej ufaliby końcówce ".pl". Czas pokaże jak zawsze;) Share this post Link to post Share on other sites
Tobi 288 Report post Posted May 23 47 minutes ago, sensimilia said: Dlaczego miałaby być cokolwiek warta? Dlatego: https://systeme.io/pl 1 Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 1 godzinę temu, Tobi napisał: Dlatego: https://systeme.io/pl Ten argument jest kompletnie niewalidny. Wystarczy kliknąć w menu językowe. Serwis jest dostępny w - na oko - ok. 30 wersjach językowych. Spółka jest zarejestrowana w Irlandii. Działa w domenie globalnej. Kilka kluczowych domen ccTLD jest zajętych przez innych abonentów. W jakim celu miałaby odkupować peelkę? Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 (edited) 2 godziny temu, Model7 napisał: systeme.io jest dosyć popularną domeną ogólnie na świecie i dobrze sie pozycjonuje ta nazwa więc pomyślałem, że może w Polsce ktoś się zainteresuje i stworzy podobną technologię do nich ale po polsku, bo Polacy bardziej ufaliby końcówce ".pl". Czas pokaże jak zawsze;) To, co piszesz, pachnie trademark infringementem. Jeśli podobna technologia, to pewnie ktoś musiałby się posłużyć inną nazwą albo ryzykować proces. No, chyba żeby leciał w kulki i rozczytywał to jako System E Sama nazwa jest fajna, ale francuski jest lingua franca nie w Polsce, tylko w Afryce Zachodniej - więc ew. w połączeniu z tamtejszymi ccTLD bym szukał możliwości. Edited May 23 by sensimilia Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 23 2 minuty temu, sensimilia napisał: To, co piszesz, pachnie trademark infringementem. Jeśli podobna technologia, to pewnie ktoś musiałby się posłużyć inną nazwą albo ryzykować proces. No, chyba żeby leciał w kulki i rozczytywał to jako System E Sama nazwa jest fajna, ale francuski jest lingua franca nie w Polsce, tylko w Afryce Zachodniej - więc ew. w połączeniu z tamtejszymi ccTLD bym szukał możliwości. Szanuję Twoją wiedzę. A co myślisz o domenie: presch.pl ? produkty firmy PRESCH są sprzedawane na allegro.pl i amazon.pl. Marka ma dosyć dobrą renomę na świecie. Aż się zdziwiłem, że nazwa była wolna to zarejestrowałem Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 3 minuty temu, Model7 napisał: Szanuję Twoją wiedzę. A co myślisz o domenie: presch.pl ? produkty firmy PRESCH są sprzedawane na allegro.pl i amazon.pl. Marka ma dosyć dobrą renomę na świecie. Aż się zdziwiłem, że nazwa była wolna to zarejestrowałem Nie wiem, czy wiedza, głównie weryfikacja + wnioskowanie Co do presch.pl, obawiam się, że nici. Sama marka korzysta z domeny presch-tools.de, bo pod presch.de działa coś zupełnie innego. Jaki miałaby mieć interes w odkupieniu domeny .pl? Mógłby go ewentualnie mieć ktoś, kto ma model biznesowy oparty na sprzedaży produktów Presch - wątpię, że ktoś jest aż tak wąsko wyspecjalizowany. Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 23 2 minuty temu, sensimilia napisał: Nie wiem, czy wiedza, głównie weryfikacja + wnioskowanie Co do presch.pl, obawiam się, że nici. Sama marka korzysta z domeny presch-tools.de, bo pod presch.de działa coś zupełnie innego. Jaki miałaby mieć interes w odkupieniu domeny .pl? Mógłby go ewentualnie mieć ktoś, kto ma model biznesowy oparty na sprzedaży produktów Presch - wątpię, że ktoś jest aż tak wąsko wyspecjalizowany. To jak szukać domen na które jest duże prawdopodobieństwo odkupu ? Lubie szukać fajne nazwy i mógłbym to robić na flow przez wiele godzin, dni no pasjonuje mnie to i sporo w życiu zarejestrowałem domen a sprzedałem tylko jedną literówke. Chciałbym się wyspecjalizować w dziedzinie zarabiania na domenach, ale nikt sensowny nie robi kursu na ten temat. Kiedyś kupiłem jakiś kurs od ziomka ale to nie to, bo nie było żadnych efektów Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 21 minut temu, Model7 napisał: To jak szukać domen na które jest duże prawdopodobieństwo odkupu ? Lubie szukać fajne nazwy i mógłbym to robić na flow przez wiele godzin, dni no pasjonuje mnie to i sporo w życiu zarejestrowałem domen a sprzedałem tylko jedną literówke. Chciałbym się wyspecjalizować w dziedzinie zarabiania na domenach, ale nikt sensowny nie robi kursu na ten temat. Kiedyś kupiłem jakiś kurs od ziomka ale to nie to, bo nie było żadnych efektów W PL nie ma sensownych źródeł na temat domainingu, bo każdy trzyma gębę na kłódkę W bańce anglojęzycznej jest o wiele więcej informacji, ale też sporo hajpu, PR-u, banialuków, no i sam rynek ma o wiele wyższy próg wejścia finansowo i know-how-owo. Gotowych rozwiązań Ci nie podam z oczywistych powodów. To zresztą temat rzeka, który trzeba cały czas rozkminiać. Ogólnie rzecz biorąc: rynek polski jest trudny, ale możliwy do ogarnięcia. Sporo zależy od tego, z jakim bagażem wchodzisz, jakie masz narzędzia i z czym to łączysz (np. SEO, afiliacja, development itp.). Zwykli handlarze mają ciężko. Moim zdaniem sprzedaż pasywna nie ma większego sensu. Co prawda daje potencjalnie największe zwroty, ale transakcje są bardzo rzadkie - chyba że masz turbo keywordy zarejestrowane naście lat temu Dopiero chwycenie za telefon pozwala ruszyć temat, ale to warto robić z rozwagą i po upewnieniu się, że domena, którą oferujesz nie jest od czapy. Niestety albo stety - w zależności od punktu widzenia - większość domen rejestrowanych na sprzedaż to kabaret. Oczywiście sam zarejestrowałem wiele idiotyzmów, ale z czasem człowiek się wyrabia. Mimo wszystko obawiam się, że w obecnych czasach domaining wyłącznie na rynku polskim nie ma jasnych perspektyw. Sprzedaż opiera się w dużej mierze na sektorze MŚP, w mniejszym stopniu JDG, a ten stopniowo idzie pod nóż. Taki mamy klimat. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 23 Dzięki za tą wyczerpującą odpowiedź. Czyli chyba raczej nie ma sensu się w to bawić. Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 23 32 minuty temu, Model7 napisał: Dzięki za tą wyczerpującą odpowiedź. Czyli chyba raczej nie ma sensu się w to bawić. Na pełny etat - zdecydowanie nie, przynajmniej nie bez dogłębnej znajomości tematu i, docelowo, wyjścia poza rynek .pl. Raczej dodatkowo-rozrywkowo. Share this post Link to post Share on other sites
Tobi 288 Report post Posted May 24 9 hours ago, sensimilia said: Ten argument jest kompletnie niewalidny. Wystarczy kliknąć w menu językowe. Serwis jest dostępny w - na oko - ok. 30 wersjach językowych. Spółka jest zarejestrowana w Irlandii. Działa w domenie globalnej. Kilka kluczowych domen ccTLD jest zajętych przez innych abonentów. W jakim celu miałaby odkupować peelkę? Patrzysz bardzo wąsko, to nie są jedyne możliwości. Może np. ktoś chciałby na tej domenie zarabiać w systemie afiliacyjnym? https://systeme.io/affiliate-program Poza tym jeśli - jak twierdzisz - kilka domen ccTLD jest już zajętych, to znaczy, że ktoś widzi w tym jakiś sens. Więc domena może być COŚ warta. Nie analizuję ile ale pierwotnie zapytałeś "Dlaczego miałaby być cokolwiek warta?". Odpowiedziałem dlaczego. Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 24 1 godzinę temu, Tobi napisał: Patrzysz bardzo wąsko, to nie są jedyne możliwości. Może np. ktoś chciałby na tej domenie zarabiać w systemie afiliacyjnym? https://systeme.io/affiliate-program Poza tym jeśli - jak twierdzisz - kilka domen ccTLD jest już zajętych, to znaczy, że ktoś widzi w tym jakiś sens. Więc domena może być COŚ warta. Nie analizuję ile ale pierwotnie zapytałeś "Dlaczego miałaby być cokolwiek warta?". Odpowiedziałem dlaczego. Patrzę pragmatycznie. Jeśli ktoś chce zarabiać w systemie afiliacyjnym, to zwykle nie zaczyna od domeny (w sensie priorytetów), tylko budowania wartościowego ruchu. W dodatku tak czy owak marka mogłaby mieć problem z wykorzystaniem jej brandu w afiliacji. To, że ktoś widzi, jakiś sens w rejestracji domeny, nie znaczy, że 1) domena ma wartość rynkową 2) rejestracja tej samej nazwy w innej TLD ma sens. Przykładowo: w .be - tak, bo to kraj francuskojęzyczny i można robić inny biznes pod tą samą nazwą, bo nazwa jest wartościowa. Tak samo w .ma - ale nie .pl. Generalnie większość rejestracji jest na wyrost i nieprzemyślanych, z nadzieją, że coś zrobię na domenie albo ją sprzedam. Jeśli ktoś rejestruje z intencją sprzedaży, to powinien rozważyć takie detale - o ile nie chce wywalić pieniędzy w błoto. W tym przypadku, moim zdaniem, rejestracja nie miała najmniejszego sensu wobec znacznie lepszych alternatyw (rejestracji inwestycyjnych) dostępnych z palca. Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 25 Dnia 24.05.2024 o 07:49, sensimilia napisał: Patrzę pragmatycznie. Jeśli ktoś chce zarabiać w systemie afiliacyjnym, to zwykle nie zaczyna od domeny (w sensie priorytetów), tylko budowania wartościowego ruchu. W dodatku tak czy owak marka mogłaby mieć problem z wykorzystaniem jej brandu w afiliacji. To, że ktoś widzi, jakiś sens w rejestracji domeny, nie znaczy, że 1) domena ma wartość rynkową 2) rejestracja tej samej nazwy w innej TLD ma sens. Przykładowo: w .be - tak, bo to kraj francuskojęzyczny i można robić inny biznes pod tą samą nazwą, bo nazwa jest wartościowa. Tak samo w .ma - ale nie .pl. Generalnie większość rejestracji jest na wyrost i nieprzemyślanych, z nadzieją, że coś zrobię na domenie albo ją sprzedam. Jeśli ktoś rejestruje z intencją sprzedaży, to powinien rozważyć takie detale - o ile nie chce wywalić pieniędzy w błoto. W tym przypadku, moim zdaniem, rejestracja nie miała najmniejszego sensu wobec znacznie lepszych alternatyw (rejestracji inwestycyjnych) dostępnych z palca. Co myślisz o hacjendy.pl / hacjendy.com ? pod nazwą np. hacjenda.com jest już jakieś biuro nieruchomości więc może być szansa, że jakieś inne biuro nieruchomości wykupi hacjendy.pl albo w .com . Nie znalazłem lepszych nazw domen dla biur nieruchomości, bo np. dom.pl, domy.pl, nieruchomosci.pl i wszystko co najlepsze zajęte. Hacjendy.pl i w .com, jako jedyne sensowne i ostatnie z dostępnych nazw w tej branży Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 25 Liczba - poj. vs mnoga - czasem robi ogromną różnicę. W l. poj. hacjenda działa trochę jak symbol/metafora miejsca, w którym chciałoby się osiedlić, fajnej działki z domem itd. Ale w l. mn. to już nie ma takiego brzmienia. W Polsce nikt nie szuka hacjend, bo to byt hiszpańsko-latynoski. U nas - szczególnie ostatnio - szuka się raczej siedlisk, dlatego siedliska.pl ma wartość, a hacjendy.pl, imo, nie - chyba że trafi w czyjś bardzo unikalny gust lub biznesplan. Widzę, że jest wolna siedliskowe.pl, choć zajęte są (przez domainera) dzialkisiedliskowe.pl. Moim zdaniem siedliskowe.pl jest więcej warta niż hacjendy.pl, ale i tak trochę się namęczysz, żeby to sprzedać. Jak Ci się uda, możesz dać znać 2 Share this post Link to post Share on other sites
Model7 4 Report post Posted May 27 Dnia 25.05.2024 o 19:01, sensimilia napisał: Liczba - poj. vs mnoga - czasem robi ogromną różnicę. W l. poj. hacjenda działa trochę jak symbol/metafora miejsca, w którym chciałoby się osiedlić, fajnej działki z domem itd. Ale w l. mn. to już nie ma takiego brzmienia. W Polsce nikt nie szuka hacjend, bo to byt hiszpańsko-latynoski. U nas - szczególnie ostatnio - szuka się raczej siedlisk, dlatego siedliska.pl ma wartość, a hacjendy.pl, imo, nie - chyba że trafi w czyjś bardzo unikalny gust lub biznesplan. Widzę, że jest wolna siedliskowe.pl, choć zajęte są (przez domainera) dzialkisiedliskowe.pl. Moim zdaniem siedliskowe.pl jest więcej warta niż hacjendy.pl, ale i tak trochę się namęczysz, żeby to sprzedać. Jak Ci się uda, możesz dać znać Co myśłisz o domenie BALTIQPLAZA.PL ? to jest popularny, luksusowy apartamentowiec w centrum Gdyni z dobrymi opiniami w Google i nie mają własnej dedykowanej strony tylko jak w Google wpiszesz BALTIQ PLAZA to w danych kontaktowych po kliknieciu "strona" przekierowuje tylko na stronke dewelopera "Moderna" ,czyli nie mają własnej strony więc inne hotele czy pensjonaty w innych miastach moga sobie tą nazwe kupić ode mnie jak bedą sie budować Share this post Link to post Share on other sites
sensimilia 15 Report post Posted May 27 3 godziny temu, Model7 napisał: Co myśłisz o domenie BALTIQPLAZA.PL ? to jest popularny, luksusowy apartamentowiec w centrum Gdyni z dobrymi opiniami w Google i nie mają własnej dedykowanej strony tylko jak w Google wpiszesz BALTIQ PLAZA to w danych kontaktowych po kliknieciu "strona" przekierowuje tylko na stronke dewelopera "Moderna" ,czyli nie mają własnej strony więc inne hotele czy pensjonaty w innych miastach moga sobie tą nazwe kupić ode mnie jak bedą sie budować Na troje babka wróżyła: kupią, nie kupią, zaproszą do arbitrażu. Poza tym wolna jest BaltiqPlaza.com, która może siąść w całym basenie Morza Bałtyckiego. Sprawdź sobie, jak to wygląda w innych przypadkach, to sobie poszerzysz orient w temacie https://www.forbes.pl/life/travel/najbardziej-luksusowe-apartamentowce-w-polsce/76zk29b 1 Share this post Link to post Share on other sites