Jump to content
YamahaFan

Pytania prawno-podatkowe - sprzedaż domen(y).

Recommended Posts

Witam forum ponownie!

Temat mógł się już pojawiać :) - jeśli tak, to poszukam odpowiedzi w "archiwum", dzięki za ew. nakierowanie!

Załóżmy, że mam klientów na dwie domeny eu. Jak je rozliczyć legalnie w Polsce, jak rozliczyć sprzedaż - nie posiadając DG - tak żeby wszystko było w zgodzie z obowiązującym u nas prawem i system podatkowym?

Mówię tu o kwotach rzędu kilkadziesiąt tys. zł, a więc przekraczających limit działalności nierejestrowanej :) Jak wygląda sprzedaż np. przez DAN.com i podobne strony - rozumiem, że po sprzedaży dostanę przelew i muszę jakoś pochwalić się Urządowi Skarbowemu? Pod jaki PIT taka sprzedasz podchodzi?

Rozumiem, że przy sporadycznej, bardzo rzadkiej sprzedaży (max. 2-3 domeny na rok) nie potrzebuję rejestrować działalności gospodarczej? (na nic - obecnie - nie jest mi ona potrzebna).

YF

Z tego, co czytam, to: "musisz założyć działalność, gdy Twój miesięczny przychód przekroczy kwotę 50% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Wniosek CEIDG-1 trzeba złożyć w terminie 7 dni od dnia przekroczenia limitu.". Nieważne więc, jak często sprzedajesz domeny. Liczy się przychód. A jak to rozliczyć, tego niestety nie wiem...

50% minimalnego? To jakaś lipa. 75% minimalnego to jest limit dla działalności nierejestrowanej (więc pewnie chodzi o 50% średniej), ale to jest miesięczny limit. Jakiej domeny bym nie sprzedawał to go przekroczę :)

Mniejsza o działalność nierejestrowaną. Jest coś takiego w polskim prawie podatkowym, że jak sprzedaje się kilka rzeczy w roku niezależnie czy są nowe czy używane i ile kosztują, to można to sprzedawać bez DG. Wasz kolega @kilofek to niejako potwierdził. Dopiero jak sprzedajesz jakiś produkt systematycznie, po przekroczeniu pewnej wielkości sprzedaży, musisz mieć DG. Czytałem o tym kilka razy kiedyś, ale to wszystko jest tak nieprecyzyjne :)....... Bo co to znaczy "duża sprzedaż"? I co to jest "systematycznie"?

Prowadzenie DG to spory koszt (około 2000 zł / ms.) - zastanawiam się czy mógłbym sprzedawać swoje domeny (na mnie zarejestrowane i przeze mnie opłacane) na ojca firmę?? Czy tak można, czy jednak musiałbym wszystko przerejestrować na ojca (setki domen)? 

DZIEKI!

YF

1 godzinę temu, YamahaFan napisał:

(...) zastanawiam się czy mógłbym sprzedawać swoje domeny (na mnie zarejestrowane i przeze mnie opłacane) na ojca firmę?? Czy tak można, czy jednak musiałbym wszystko przerejestrować na ojca (setki domen)? 

Z tego, co czytam, to widzę, że mógłbyś sprzedawać swoje domeny przez firmę bliskiej Ci osoby (https://pl.kruk.eu/klienci/poradnik/porady/sprzedaz-bez-dzialalnosci-gospodarczej-czy-to-w-ogole-mozliwe).

• Like 1

Na dan.com odpowiedzieli mi, ze mogę założyć konto ojcu i z niego sprzedawać moje domeny.

Od Allegro dostałem komunikat:

Uniknij zablokowania wypłaty środków - uzupełnij brakujące dane do 13-09-2024

Przypominamy, że masz czas do 13-09-2024 na uzupełnienie danych podatkowych DAC7. Po tym terminie będziemy zmuszeni zablokować Ci możliwość wypłaty środków z Allegro Finanse.

Dyrektywa unijna DAC7 nakłada na platformy, takie jak m.in. Allegro, obowiązek gromadzenia danych o sprzedających. Dzieje się tak, gdy w danym roku kalendarzowym osiągniesz jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji.

Ciekawe jak się to ma do sprzedaży domen?

Przecież te 2000 Euro to kpina, to byle sprzęt audio, foto, komputer czy rower się sprzeda i 2000 Euro przekroczone. Nie mówię nawet o domenie.

Coraz bardziej nas chcą kontrolować i inwigilować. Eurokomuna leci sobie w kulki.

Edited by YamahaFan

On 9/7/2024 at 2:23 PM, YamahaFan said:

Ciekawe jak się to ma do sprzedaży domen?

Przecież te 2000 Euro to kpina, to byle sprzęt audio, foto, komputer czy rower się sprzeda i 2000 Euro przekroczone. Nie mówię nawet o domenie.

takie pytanie techniczne..

ile już tych domen sprzedałeś powyżej czy w okolicy 2k euro?

11 godzin temu, panh napisał:

takie pytanie techniczne..

ile już tych domen sprzedałeś powyżej czy w okolicy 2k euro?

Dopiero zamierza...

;)

Edited by Bazyli
  • Like 1

@YamahaFan wybacz, że wprowadziłam Ciebie w błąd... Zapytałam się AI i ChatGPT odpowiedział, że:
"Jeśli sporadycznie sprzedasz domenę za wysoką kwotę, np. 50 tysięcy złotych, nie musisz zakładać działalności gospodarczej, o ile ta sprzedaż ma charakter jednorazowy lub okazjonalny. W Polsce działalność gospodarcza jest definiowana jako działalność wykonywana w sposób zorganizowany, ciągły i mający na celu osiągnięcie zysku.

Jednorazowa lub rzadko występująca sprzedaż, która nie jest głównym źródłem dochodu i nie ma znamion systematyczności, nie wymaga zakładania firmy. W takim przypadku zyski z tej transakcji należy rozliczyć jako dochód prywatny w zeznaniu podatkowym, a w niektórych sytuacjach może być naliczony podatek od zysków kapitałowych.

Jeśli jednak zaczniesz sprzedawać domeny regularnie, w sposób ciągły i zorganizowany, może to być postrzegane przez Urząd Skarbowy jako prowadzenie działalności gospodarczej, nawet jeśli formalnie nie założysz firmy. W takim przypadku założenie działalności gospodarczej byłoby konieczne, a brak zgłoszenia może skutkować nałożeniem sankcji.

Dla bezpieczeństwa, jeśli masz wątpliwości co do konkretnej sytuacji, warto skonsultować się z doradcą podatkowym lub prawnikiem specjalizującym się w przepisach dotyczących działalności gospodarczej.", także miałeś rację, że można sprzedawać domeny sporadycznie.