Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tak jak pisałem w temacie domen, posiadam nowy 'nabytek domenę
dringdring.pl Myślę, że byłaby to odpowiednia domena dla małego lub dużego biznesu.
Ja pomysłu nie zrealizuję, a chodzi o "działalność biznesową polegającą na
sprzedaży lub sprzedaży i montażu "zwariowanych dzwonków do drzwi..typu
"ryczenie krowy..bicie dzwonu. Tylko jeden minus..trudno znaleźć tego typu oferty
(sprzedaży tego typu "gadżetów. chociaż..czy ja wiem.. może ktoś znajdzie.

Oczywiście może ktoś sobie wymyślić całkiem inną domenę coś w stylu mojej
i zrealizować taki 'biznes wzorując się na moim pomyśle.
Powiem wtedy...trudno..tak bywa.

Mimo to przedstawiłem na szybko pomysł 'biznesowy, ale szczerze mówiąc nie jest łatwy do zrealizowania.
Po pierwsze trzeba znaleźć "dostawców tego typu gadżetów- dzwonków. Poza tym instalacja takich dzwonków.

Plusy pomysłu? Trochę zabawy, trochę kasy,no i pracowicie spędzony dzień ;roboczy.

Będąc tu- na forum pierwszy raz odwiedzam ten dział forumowy, no ale cóż. Osobiście tego biznesu nie stworzę.

Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem mojej domeny (trudno mi ją wycenić) zapraszam do kontaktu.

A jeśli ktoś skorzysta tylko z mojego pomysłu, no nic..życzę udanego biznesu.
To tyle odnośnie mojego pierwszego, założonego przeze mnie tematu w dziale "Zarabianie na stronach".

Posted
52 minuty temu, romek76 napisał(a):

[...]
"ryczenie krowy..bicie dzwonu. Tylko jeden minus..trudno znaleźć tego typu oferty
(sprzedaży tego typu "gadżetów. chociaż..czy ja wiem.. może ktoś znajdzie.

Nie ma za co :D

Posted

meloo- no tak taki trochę ten mój pomysł nietypowy i "kosmiczny..No , ale jak się ma marnować to niech ktoś sobie pomysł weźmie..mi by starczyło 1% zysków..po co więcej..od nadmiaru gotówki można zwariować.. 😃

Posted

@romek76 Twój pomysł faktycznie jest kosmiczny i z humorem, jednak na takie biznesy trzeba władować sporo kasy, czasu i energii, a pewności, że znajdziesz klienta, nie masz żadnej. Osobiście, po dwóch moich wtopach (heheszkowy portalik i wielofunkcyjny szal, którego prototyp schrzaniono mi na dzień dobry), najbardziej lubię kryptowaluty, bo tu tylko wpłacasz kasę, klikasz i czekasz, żeby sprzedać z zyskiem. Nie musisz prowadzić DG, stać na mrozie i modlić się o to, żeby ktoś coś wreszcie kupił, ale nie namawiam, bo to jest już hazard... :) A od nadmiaru gotówki faktycznie większość ludzi wariuje.

Posted

mello dzięki za opinię, odnośnie mojego pomysłu. Racja- żeby takie coś zrealizować musiałaby to być osoba, która miałaby jakieś możliwości. Poza tym musiałaby znać się na tym na tam na tamtym  itd.itp. Dlatego napisałem, że mój pomysł jest "fajny, ale trudny do zrealizowania..No cóż..od tego jest forum, może ktoś zrealizuje ten pomysł.

Ja osobiście tego nie zrealizuję. Ale...do odważnych świat należy!

• 11 months later...
Posted (edited)

@romek76 "Twój" pomysł nie jest nowy, to tylko odgrzany kotlet zalegający półki w Castoramie nie mający nic wspólnego z zarabianiem na stronach. Popyt znikomy. Zysk znikomy. Dlatego opłacalny może być wyłącznie dla obecnych producentów wszelakich gongów i dzwonków (na które jest o niebo większe zapotrzebowanie) jako jeden z dodatkowych modeli przy minimalnym koszcie jego wdrożenia do produkcji i mając stałych odbiorców hurtowych jak wspomniana Castorama. 

Dziś trudno jest wymyślić coś nowego. Ale za to można coś zrobić dużo lepiej. Jakoś nie wyobrażam sobie wgrywania nowych dzwonów stojąc na drabinie w przedpokoju z laptopem w ręce z podłączonym kablem USB do wspomnianego przez @vul dzwonka. Dziś ludzie są leniwi. A za parę złociszy cytowany dzwonek można wyposażyć w moduł WiFi/Bluetooth i kilkoma kliknięciami na fonie zmieniać i wgrywać nowe dzwony. Koszt niewiele większy a komfort nieporównywalny.

Co dalej ? Podłączenie do kamery/wizjera i elektronicznego zamka. Rzucasz okiem na fona i wiesz kto stoi przed drzwiami. Jedno kliknięcie i wpuszczasz delikwenta albo bezszelestnie go ignorujesz siedząc wygodnie w fotelu ;)

Dlatego osobiście celowałbym w klienta premium z premium rozwiązaniami skrojonymi pod potrzeby i wizje klienta i jego chaciendę. Gdyż na rynku praktycznie nie ma konkurencji w tej dziedzinie potrafiącej kompleksowo zrealizować skrojony pod klienta premium projekt ioT a popyt rośnie. To z kolei oznacza bardzo wysoką marżę za pracowicie spędzony dzień i projekt, którego nie można ot tak sobie zamówić czy kupić w sklepie. Po prostu unikalność i jakość ma swoją cenę.

Edited by Domeniacz
Posted

W dniu 27.01.2025 o 21:02, romek76 napisał(a):

mój pomysł jest fajny, ale trudny do zrealizowania

Bzdura. Gdyż "Twój pomysł" uwzględnia jedynie bycie sprzedawcą a nie producentem. A nim możesz zostać w kilka minut na Allegro. I od strzała masz dostęp do potencjalnych kupców bez wychodzenia z domu.

W dniu 27.01.2025 o 21:02, romek76 napisał(a):

Po pierwsze trzeba znaleźć "dostawców tego typu gadżetów- dzwonków ... Poza tym instalacja takich dzwonków ... 

@vul znalazł CI już producenta z którym możesz się skontaktować i uzgodnić cenę hurtową. Nie powiedziałeś nawet "dziękuję". Czy Castorama instaluje dzwonki albo Ikea składa meble ? A może sprzedawcy z Allegro instalują te dzwonki ? Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.

W dniu 28.01.2025 o 18:10, romek76 napisał(a):

mi by starczyło 1% zysków. po co więcej..od nadmiaru gotówki można zwariować..

1% zysku z całą pewnością osiągniesz.

Przynajmniej do czasu nie przekroczenia kwoty po której będziesz musiał założyć DG i płacić ZUS.

Albowiem ta chwila definitywnie zakończy Twój byznes z ryczącą krową. Albowiem wszyscy sprzedawcy na Allegro sprzedają łącznie 50 sztuk miesięcznie tych dzwonków z czego Twojej sprzedaży będzie ułamek. Więc po odliczeniu kosztów w sam raz zostanie Ci wspomniany 1% na paczkę fajek i dwa piwa.

A jak odmówisz sobie piwa, to może nawet na odnowienie domeny dringdring.pzostanie Ci po roku ;)

Dzwonek-KAKADU.png.3fcf3eb5e9d0f788b69d1fa08ae043e8.png

Dlatego jak napisał @szmiko

W dniu 27.01.2025 o 21:23, szmiko napisał(a):

Romek naprawdę, zejdź na ziemię.

• Thanks 1
Posted (edited)

Romek, nie bierz całej dawki...bierz pół...

;)

ps. No chyba, że Romek znalazł pomysł na promocję swojej domeny...
:)

Edited by Bazyli
Posted (edited)

Bazyli- aktualnie domena, którą wystawiłem na sprzedaż - myślę , że jest w zasięgu niektórych kupujących. I nie chodzi o domenę z powyższego tematu, który opisałem

wraz z pomysłem rok temu tylko inna. Kto chce to znajdzie aktualną moją ofertę sprzedaży domeny.To tyle odnośnie tego tematu.

Edited by romek76

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Najnowsze posty na forum

• To NIE jest 5% które jako praktyk wyliczyłeś w swoim Excelu    I dlatego wszystkie Twoje obliczenia powyżej są do bani @polo333         W każdym miejscu (w tym również AM) jest określony i powtarzający się wolumen sprzedaży mający pewne wzorce.   Umiejętność zrozumienia kto, z czym, gdzie i po co przychodzi pozwala zaspokoić te potrzeby i dlatego inni mogą tylko patrzeć i ślinę przełykać z wrażenia Albowiem część osób sprzedających domeny powtarza te same marne schematy od lat w tym nawet Ci, którzy mają ponad 200,000 domen w portfolio jak Mike Mann.   I pomimo że Mike trochę się ogarnął po skasowaniu 50,000 domen ze swojego portfolio - wciąż wiele domainerów nawet z blisko 100 razy mniejszą ilością domen miażdży Mike`a znacznie lepszą strategią. Bo lepsza strategia to niższe koszty i większe zyski.    
    • Niestety to tylko głupkowaty zabobon @pb którym zapchałeś sobie głowę co najlepiej widać to w przypadku simpl.rent do którego się odniosłeś. Więc sprawdźmy jak się sprawy mają, bo szkoda abyś pozostał w ciemnościach powtarzając takie bzdury razem z tymi którzy też wierzą w takie domenowe gusła           Ja widzisz @pb - w zaledwie 2 lata simpl.rent zwiększył aktywa i środki od 10 do 35 RAZY a przychód każdego roku rośnie. Z rozwiązania oferowanego przez simpl.rent korzystają poważni gracze na rynku jak między innymi OLX.pl i OtoDom.pl a marka współpracuje z takimi gigantami jak PZU i PKO BP. I co najważniejsze - z końcówką .rent mają otwartą drogę na światowy rynek w przeciwieństwie do zaściankowego generyka z polskim keywordem w pe-elce. Do tego simpl jest banalnie prosty do zapamiętania i dlatego inne firmy również korzystają z tej nazwy.   Jako ciekawostkę dodam, iż dnia 2022-06-29 mój system odnotował pojawienie się na Epiku komiacza simpl.com który już w grudniu tego samego roku został sprzedany. O tej sprzedaży nie wie nikt (jak i o ogromie innych), kto nie ma dostępu do czegoś lepszego niż NameBio. Więc jak widzisz Przemek - nie tylko firma która Twoim zdaniem nie miała prawa zaistnieć na rynku szybko się rozwija współpracując z najlepszymi na tym rynku ale również nazwa z której cisnąłeś szybko się sprzedała i pewnie w dobrej kwocie biorąc pod uwagę, co się pod nią obecnie znajduje.         Meble.pl już w 2011 roku wydawały na pozycjonowanie kilka kafli miesięcznie, czyli rocznie prawie tyle, ile wydali na domenę "meble.pl" i przyznał to sam prezes spółki. Więc jak widzisz po raz kolejny - Twoje rozumowanie budowanego na domenach biznesu jest mówiąc delikatnie - dalekie od prawdy. A wiara w domenowe zabobony i gusła jedynie pogarsza Twoją sytuację.           Ile można jarać się prastarym kotletem który budował swój biznes w zupełnie innych realiach ?   Nie wiem, co z Wami chłopcy nie tak, zakleszczyliście się w czasie czy jak ? 🤔       Że już nie wspomnę o takich oczywistościach jak powiedzenie - jedna jaskółka wiosny nie czyni.   Bo czy jeśli AI.com zostało sprzedane za 70 mln to wszystkie dwóliterówki w komiaczu są tyle warte ? NIE ! Część z nich nie sprzeda się nawet za 1/100 tej kwoty.   Czy jeśli 360.com sprzedano za 17 mln to wszystkie 3N w komiaczu są tyle warte ? NIE ! Część z nich nie sprzeda się nawet za 1/100 tej kwoty.   Więc wyjaśnij mi @pb - jaki sens jest w kółko jarać się kilkoma starymi kotletami jak wakacje.pl ?      
    • Oto **szacunkowa, realna ocena wartości domeny *wynajem.pl*** pod kątem SEO/marketingowym i popytu – czyli tego, za co potencjalny nabywca mógłby zapłacić **więcej niż tylko wg automatycznych narzędzi**: --- ## 📊 1. Obecna sytuacja techniczna i ruch * Domena *wynajem.pl* działa jako **serwis ogłoszeniowy do wynajmu różnych rzeczy** (mieszkania, pojazdy, sprzęt itp.) – ma treści i funkcje, nie jest „pustą domeną”. ([Wynajem.pl][1]) * **Brak publicznie dostępnych wiarygodnych statystyk ruchu** (np. z Similarweb/Ahrefs) sugeruje, że nie jest to serwis z wysokim ruchem organicznym (czyli dużą liczbą użytkowników). W serwisach wyceniających strony nie podaje się statystyk unikalnych użytkowników czy wyświetleń dla *wynajem.pl*. ([cubestat.pl][2]) * Narzędzie *Cubestat* wycenia domenę bardzo nisko (~13,85 zł), co oznacza **niskie parametry ruchu / SEO wg ich modelu**. ([cubestat.pl][2]) 👉 To oznacza, że jeśli domena **nie ma dużego organicznego ruchu ani rozpoznawalności w Google**, jej SEO-wartość jest obecnie **bardzo niska**. --- ## 📈 2. Słowo kluczowe i branża * Słowo **„wynajem”** to popularny, generyczny termin w języku polskim, którego ludzie często szukają w sieci w kontekście np. wynajmu mieszkań, samochodów czy sprzętu.   — Sama nazwa jest więc **atrakcyjna od strony brandingu i SEO**, bo oddaje szeroko pojętą usługę wynajmu (potencjalnie dobre dla kampanii). ([Wynajem.pl][1]) 📌 **ALE:** Samo trafne słowo kluczowe to za mało — jeśli serwis **nie ma ruchu, linków i pozycji w Google**, popyt ze strony SEO może być ograniczony. --- ## 🧭 3. Wartość marki i rozpoznawalność * *Wynajem.pl* istnieje (strona działa i ma pewne treści) – co **jest lepsze niż domena pusta bez żadnej historii**. ([Wynajem.pl][1]) * Nie ma publicznych wskaźników wskazujących, że jest to **leading brand w swojej niszy** — nie ma dużych social media ani rozgłosu w rankingach SEO (np. top 10 w GAFA narzędziach). ([Facebook][3]) ✨ **To znaczy:** potencjalna wartość marketingowa (brand + słowo kluczowe) jest **znacznie wyższa niż wartość samego adresu, ale tylko jeśli ktoś potrafi to wykorzystać biznesowo lub SEO-owo**. --- ## 💡 4. Scenariusze realnej wyceny | Sytuacja                                                                    | Potencjalna wartość                                                           | | --------------------------------------------------------------------------- | ----------------------------------------------------------------------------- | | **Automatyczna wycena narzędziowa** (bez ruchu, bez SEO)                    | **~10–50 zł** (wg Cubestat) ([cubestat.pl][2])                                | | **Domena „brandowa” dla małego projektu** (nazwa plus SEO zagospodarowanie) | **~100–500 zł**                                                               | | **Domena z potencjałem rozwoju SEO w dużym portalu wynajmu**                | **~500–2000 zł**                                                              | | **Domena od razu dochodowa z ruchem i zyskiem**                             | **~2000 + € (netto)** — tylko jeśli aktualna wersja ma stały ruch i przychody | 📌 To są **bardzo szacunkowe widełki rynkowe** oparte na typowych praktykach kupna/sprzedaży domen i biznesów online (szacunki branżowe). --- ## 📍 Co byłoby warte dopłacanie? Jeśli planujesz **budować realny biznes, porządny portal wynajmu lub przejąć istniejący ruch / SEO**: ✅ szybki audyt SEO (frazy, linki, pozycje w Google); ✅ analiza rzeczywistych danych z narzędzi SEO (Ahrefs, SEMrush, Google Search Console); ✅ plan treści + optymalizacja konkurencji pod frazy typu *wynajem mieszkania*, *wynajem samochodu* itd. To **mógłby podnieść wartość domeny znacząco powyżej progu automatycznych narzędzi**. --- ## 🧠 Podsumowanie 📌 *Wynajem.pl* jako sama domena ma teraz **niską wycenę automatyczną** (~13,85 zł) i najprawdopodobniej **niewielki ruch SEO**. ([cubestat.pl][2]) 📌 Jednak **słowo kluczowe „wynajem” jest mocne** i ma sens dla biznesów w branży rental/ogłoszenia — co oznacza, że pod kątem **marki i SEO zbudowanej od zera**, domena może być warta znacznie więcej. 📌 Faktyczna cena rynkowa zależy od **ruchu, historii, linków, brandingu i przychodów** — nie tylko samego adresu. ---  
    • Jutro zakończenie aukcji
    • materialowe.pl   Sprzedam domenę materialowe.pl  https://www.aftermarket.pl/aukcja/2676048/
  • Oferty sprzedaży użytkowników

• Member Statistics

• Total Members
      19,293
    • Most Online
      1,015

Newest Member
    Top Czat
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.