Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poczta onet uniemożliwiła korzystanie w bezpłatnej wersji maila z programów pocztowych. Jako człowiek starej daty, sprzed gmaila, tak się złożyło, że mam tam głównego maila. Bawić się w webmaile oczywiście nie chcę. Ponieważ mam swój hosting, myślałem nad wykupieniem domeny pod własnego maila. Jaka domenta byłaby dobra pod względem:

- możliwie niskich kosztów odnowienia

- braku problemów z ewentualnymi filtrami antyspamowymi?

Co możecie polecić z globalnych końcówek?

Posted

.top masz rejestrację po dolarze i odnowienie 3,85 w spaceship.com

Ale generalnie wszystko co tanie będzie miało wysoki spam/phishing score (co może wpływać na dostarczalność), więc przemyśl to dobrze

Np. .top ma 0,2 phishing score (czyli co pięćsetna domena jest używana do phishingu) i 0,0402 spam score, a dla porównania:

.com - 0,0603 phishing, 0,0418 spam

.pl - 0,0086 phishing, 0,0215 spam

.eu - 0,0047 phishing, 0,1 spam

https://www.spamhaus.org/reputation-statistics/

Posted (edited)
5 godzin temu, Liwiusz napisał(a):

Zatem pozostaje tylko wybór domeny

Zapomniałeś Liwiusz o tym, że rezygnując z poprzedniego konta pocztowego stracisz możliwość odzyskania hasła wszędzie tam, gdzie użyłeś tego emaila a domyślam się, że wielu miejsc po prostu nawet nie pamiętasz. Ponadto w wielu przypadkach gdzie masz włączone lub gdzie jest wymuszona 2FA przez @ - również nie będziesz mógł się zalogować. Do tego dochodzi powiadomienie wszystkich osób, którzy znają ten email a być może kogoś nie masz w książce adresowej - to kontakt stracony.

Więc nie jest to tylko "wybór domeny" - domena jest najmniejszym problemem. Znacznie większe znaczenie w przypadku poczty ma IP i większości przypadków na hostingu dzielonym za to dedykowane (i czyste) IP będziesz musiał płacić dodatkowo abyś nie dzielił go z kimś, przez kogo działania adres IP znajdzie się na czarnej liście i dzięki temu dostarczalność Twojej poczty dramatycznie zmaleje. Ale to jeszcze nie koniec - albowiem serwer poczty potrzebuje również certyfikatu SSL a darmowy certyfikat również dramatycznie obniża wiarygodność serwera pocztowego.

Jak policzysz sobie to wszystko, to taniej i lepiej jest zapłacić za pocztę PRO. Osobiście od kilku dekad też mam prywatnego emaila tyle że na wp a nie na onecie. Roczny koszt poczty pro nie różni się za wiele od odnowienia pe-elki i pewnie w onecie koszt jest podobny. A poczta pro zaoszczędziła mi czasu i pozwoliła uniknąć wspomnianych problemów. Albowiem technicznie mogę zrobić wszystko - za wyjątkiem przejęcia domeny @wp.pl w której mam emaila ;)

Dlatego sugeruję posłuchać rady wujka Domeniacza. Ale oczywiście zrobisz jak uważasz.

Edited by Domeniacz
Posted

@Domeniacz, ja nie rezygnuję z maila poprzez jego skasowanie. Miałem od początku webowego życia internetowego i do końca życia będę go miał, wlasnie z powodów autoryzacji, maili od "starych kontaktów" itp. Po prostu ustawię autoresponder, sukcesywnie poprzenoszę dane rejestrowe maila w usługach, jakie się da, i od czasu do czasu będę na niego zaglądał przez www.

Odnośnie IP to mam do służbowych stron hosting wraz z wykupionym własnym IP na maila, więc jeśli piszę, że przeniesienie prywatnego to tylko koszt domeny, to tak jest.

Co do płacenia, koszt może niewielki, ale bardzo nie lubię płacić komuś, kto traktuje mnie jak idiotę, a tak się czuję ze strony Onetu, czy tam Axel Springer coś tam.

• Like 1
Posted
Godzinę temu, Liwiusz napisał(a):

@Domeniacz, ja nie rezygnuję z maila poprzez jego skasowanie. Miałem od początku webowego życia internetowego i do końca życia będę go miał

Z tym to uważaj, bo onet po cichu kasuje skrzynki, na które od dawna nikt się nie logował. Na wp.pl mam maila od 2000 i działa do dziś (zalogować się ani odzyskać hasła nie jestem w stanie, ale coś tam czasem wpada z przekierowania), a na onecie mi skasowali bez żadnego uprzedzenia i nawet nie da się założyć go ponownie (przy próbie logowania mam "konto nie istnieje", a przy próbie rejestracji mam "adres jest już zajęty" 🙃). Więc jak już się przeniesiesz na nowy mail i ustawisz przekierowanie, to nie zapomnij się co jakiś czas zalogować. 😉