Jump to content

Recommended Posts

Posted
46 minut temu, wynajem napisał(a):

Rozumiem, że to już do klienta końcowego. Raczej nie licytacja?

na licytacji to pewnie 20-30 max

Posted
Utworzona 1998-09-15 13:00:00

Żeby osiągnąć 200k to trzeba czekać na dużą korporację mediową, która akurat postawi na taki marketplace oraz wybierze Twój akurat ten generyczny adres, zamiast jakiegoś brandable. Będzie o to ciężko, jak pewnie wiesz. 

Jakie najwyższe propozycje miałeś? Czy może wgl jej aktywnie nie próbowałeś sprzedawać, let's say przez brokera z kontaktami?

Posted

Żeby osiągnąć 200k to trzeba czekać na dużą korporację mediową, która akurat postawi na taki marketplace oraz wybierze Twój akurat ten generyczny adres,

zamiast jakiegoś brandable.

Nie mają wyjścia, wynajmeo.pl już zajęta. 😂

• Haha 1
Posted (edited)

Czas zejść na ziemię chłopcy albowiem koncert niespełnionych życzeń właśnie się zakończył ;)

I na szybkie otrzeźwienie po skończonej imprezie proponuję rzucić okiem na wyniki wyszukiwania słowa "WYNAJEM":

wynajem.thumb.png.a98e5978ec1843a77e131728068f47c6.png

Bo ileż można żyć w przekonaniu posiadania złota podczas gdy zmiany na rynku zamieniły to złoto w rdzewiejące żelastwo 🫣

Że już nie wspomnę o takich "drobnostkach", że popularnego słowa "wynajem" nie można zastrzec w przeciwieństwie do czegokolwiek brandable.

I dlatego jeśli chodzi o wynajem nieruchomości - wynik wyszukiwań wygląda właśnie tak a nie inaczej.

Więc niepotrzebnie się tak mocno podjaraliście przed snem - to niezdrowe ;)

Edited by Domeniacz
  • Haha 3
Posted
1 godzinę temu, Domeniacz napisał(a):

Czas zejść na ziemię chłopcy albowiem koncert niespełnionych życzeń właśnie się zakończył ;)

I na szybkie otrzeźwienie po skończonej imprezie proponuję rzucić okiem na wyniki wyszukiwania słowa "WYNAJEM":

Pokazałeś właśnie najlepszy przykład, dlaczego *tylko* kupując mocną domenę jak wynajem.pl, nowy gracz może konkurować na tym polu - podczas gdy wybierając jakiegoś stworka pokroju r4r, truptam czy simpl (a gdzie "e"?) uwikła się w niekończącą się rywalizację na składanie datków googlowi i tzw. specjalistom od seo. Mając domenę wynajem.pl oczywiście też będzie musiał wydać kasę na reklamę, natomiast różnica polega na tym, że jak ktoś ją raz i drugi zobaczy, to ma realną szansę ją zapamiętać.

• Like 1
Posted

@pb Pokaż mi Przemek choć jednego poważnego gracza w PL, którego reklamę widziałeś w TV a który NIE posługuje się zastrzeżonym brandem. Bo wygląda na to, że widzisz świat tak jak chcesz aby wyglądał a nie tak jak rzeczywiście wygląda.

Poniżej lista TOP 100 najbardziej widocznych sklepów internetowych w Polsce wg Ahrefs. Rzuć więc okiem i zrozum wreszcie, że generyczna impreza w Polsce zakończyła się 10 lat wstecz. Zarówno w telewizji jak i w internecie. Uważni, którzy trzymali rękę na pulsie wygrali. Reszta idzie z torbami. Koniec. Kropka.

A choćbyś nie wiem jak starał się przeforsować swoje racje i opinie (często trafne i uzasadnione) - ani faktów ani otaczającego Cię świata to nie zmieni. Więc albo to akceptujesz albo przegrywasz.

ikea.com
samsung.com/pl
hm.com
zara.com
nike.com
lg.com
lego.com
castorama.pl
empik.com
zalando.pl
domodi.pl
euro.com.pl
mediaexpert.pl
mediamarkt.pl
deichmann.com
allani.pl
gemini.pl
x-kom.pl
morele.net
decathlon.pl
medme.pl
komputronik.pl
...

Posted

Faktycznie, ja kocham domeny i to jest wspaniała domena, ALE jest to miłość platoniczna, czyli jestem frajerem z perspektywy pragmatycznej, rynkowej.

• buty.pl
  • telefony.pl
  • meble.pl
  • odziez.pl
  • zakupy.pl
  • sklep.pl
  • biuro.pl

Nie ma pod tym mocnych brandów, te topki nie są rynkowo/komercyjnie wykorzystywane.

Cytat
  • OLX.pl (brandable) dominuje nad ogloszenia.pl 
  • Allegro.pl (brandable) dominuje nad aukcje.pl 

Posted

no jeśli dla ciebie MEBLE.PL S.A spółka o kapitale zakładowym prawie 26 milinów złotych i wartości aktywów na rok 2024 prawie 60 milono to nie jest rynkowo/komercyjnie wykorzystywane to ja już nic nie kumam 🙂

• Like 1
  • Haha 1
Posted

Wg mnie jest to bardzo dobra domena, ale nie top typu meble.pl czy nieruchomosci.pl, dla firm od wynajmu mieszkań super, ale z kolei nie dla portalu połączonego ze sprzedażą. Przy innych branżach też wymaga dodania czegoś: wynajem sal, rusztowań, hulajnóg itd. 50-100 tys. to rozsądna cena.

Posted

za 50k szkoda byłoby sprzedawać, ale imho 200-300k jest nierealne
Może być tak że będziesz jej właścicielem na wieki wieków

wakacje.pl czy meble.pl nieporównywalnie lepsze od wynajem.pl

Posted (edited)
5 godzin temu, kilofek napisał(a):

jeśli dla ciebie MEBLE.PL S.A spółka o kapitale zakładowym prawie 26 milinów złotych i wartości aktywów na rok 2024 prawie 60 milono to nie jest rynkowo/komercyjnie wykorzystywane to ja już nic nie kumam

Zaraz Ci wszystko wyjaśnię drogi @kilofku ;)

Na wstępie rzuć okiem na "sukces" jaki stoi za generykiem meble.pl:

meble_pl.s.a.png.2e43959ed983cc3ebd6c5011f2476727.png

Jak widać na powyższym obrazku - meble.pl to generyczna porażka w branży meblowej.

Dlatego drogi @kilofku dla porównania rzuć okiem jak w tym samym czasie radzi sobie brand AgataMeble.pl :

agata-meble.png.b3109d37f8ae3741a77a3275cacc18bf.png

Jak widzisz drogi @kilofku:

1. Roczny zysk brandu AgataMeble.pl jest większy niż wszystkie aktywa meble.pl S.A. którymi na wstępie się tak zachwyciłeś.
  2. Roczny przychód brandu AgataMeble.pl jest blisko 20 RAZY większy niż przychód meble.pl S.A.

W wyniku prowadzonej działalności dwóch powyższych firm z dwoma różnymi rodzajami domen mamy w rezultacie dwa modele biznesowe:

1. Brand AgataMeble.pl ZARABIA
  2. Generyk meble.pl DOKŁADA

Rozważ więc drogi @kilofku, kto dzisiaj zechce powtórzyć "generyczny sukces" meble.pl którym wszyscy się tutaj tak jaracie a w którym w 2002 roku utopiono 50,000 PLN.

Zwłaszcza biorąc pod uwagę, iż domenę typu AgataMeble.pl niemal w każdej branży można sobie regnąć za niecałe 10 PLN w promocji u @pb ;)

A po skromnej rozgrzewce z dochodem brandu AgataMeble.pl - czas przejść do najlepszego brandu w zarabianiu online w branży meblowej, czyli IKEA.pl:

ikea-online.png.3092ba0468a7c01cb1e1b56cc10479bf.png

Więc jak widzisz drogi @kilofku - dzisiaj I LIGA w polskim e-commerce to wyłącznie BRAND. 

Dlatego żaden poważny gracz dysponujący dużym kapitałem nie kupi dzisiaj na rynek polski ani generyka typu "wynajem.pl" ani "meble.pl"

Po prostu czas na najwyższe sprzedaże generycznych domen z końcówką .PL już bezpowrotnie minął.

I czy się to komuś podoba czy nie - niczego to nie zmieni.

Edited by Domeniacz
Posted (edited)

@Domeniacz nie jesteś się w stanie dogadać ze mną i innymi osobami, bo mówimy o zupełnie różnych rzeczach. Czasem mi się wydaje, że robisz to specjalnie, ale powiedzmy że nie, więc spróbuję Ci wytłumaczyć, w czym rzecz.

Załóżmy, że zamarzyło mi się otwarcie kiosku z frytkami. Zrobiłem sobie biznesplan i badanie rynkowe, w którego toku wybrałem fajną miejscówkę w centrum miasta aby postawić swoją budkę z wielkim napisem FRYTKI. Jest to ścisłe centrum, więc wynajem będzie drogi, ale policzyłem sobie, że powinno mi się to zwrócić w ciągu paru miesięcy, więc jestem skłonny zaryzykować. Podzieliłem się swoim pomysłem z Tobą, ale natychmiast odradziłeś mi ten biznes, mówiąc, że mcdonald stoi na wjeździe do miasta, a nie w centrum, a w dodatku nigdzie nie wieszają napisu FRYTKI - więc skoro oni ze swoją lokalizacją na uboczu i bez informowania o frytkach mają gazylion dochodów, a ja ze swoim kioskiem podpisanym FRYTKI wyliczyłem sobie dziesięć kafli miesięcznie, to mój pomysł jest bez sensu i powinienem zrobić tak jak oni - wybudować gmach gdzieś przy wylotówce i napisać na nim PEBE, wtedy i tylko wtedy osiągnę sukces... No chyba nie jest to najlepsza rada...

Masz rację w tym, że jak ktoś ma miliard pięćset to może sobie postawić serwis na byle potworku i go wypromować, i wykroić spory kawałek tortu. Ale jeśli ktoś dopiero startuje z tym biznesem (nie mówię że się dopiero urodził, ale dopiero narodził mu się pomysł wejścia w daną niszę) i nie ma nieskończonego budżetu, to musi postawić na coś unikalnego aby konkurować z tymi, którzy się już w tej niszy wygodnie rozsiedli. Takim unikalnym walorem jest nazwa, którą łatwo zapamiętać (nie jakieś tutruptam), z której ludzie nie będą się nabijać czy pukać w głowę (kto pamięta inszury?), która - tak - wyróżni się spośród "brandów". I to nie szkodzi, że nie będziesz mógł jej zastrzec. Booking.com też nie może, a jakoś sobie radzi. To nawet lepiej, duża oszczędność na prawnikach, bo jak wiadomo, zastrzeżonego znaku trzeba zajadle bronić, aby nie ryzykować jego utraty (Paczkomat® nawet zabraniają odmieniać, aby się nie "zgeneryzował", czy jak to się tam nazywa).

I na koniec żeby był jasność - nie mówię, że nie masz racji w tym co piszesz: tak, to prawda, wiele topowych firm działa pod brandami, a nie pod nazwami rodzajowymi - ale przecież nikt nie każe im kupować generyka ani zmieniać nazwy. Nasze oferty nie są w ogóle przeznaczone dla nich - a raczej dla tych, którzy chcieliby na starcie mieć trochę większe szanse konkurowania z nimi. I dlatego nie jesteśmy w stanie się dogadać - piszemy o zupełnie różnych rzeczach, które się w żaden sposób nie wykluczają.

[edit] To jest w sumie całkiem pokrewne z tym, co ciągle piszesz o .com vs .pl. Że niby .pl jest nic nie warte, bo domeny .com chodzą po parę milionów dolarów. No niech sobie chodzą, nikt tego nie kwestionuje, że .com jest królem, ale to nie znaczy, że wszystko inne jest niewarte uwagi. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że wszyscy tu obecni powinni się położyć i umrzeć, bo i tak nigdy nie dościgną Elona czy innego Bezosa. 😉

Edited by pb
  • Like 4
Posted

Oto **szacunkowa, realna ocena wartości domeny *wynajem.pl*** pod kątem SEO/marketingowym i popytu – czyli tego, za co potencjalny nabywca mógłby zapłacić **więcej niż tylko wg automatycznych narzędzi**:

---

## 📊 1. Obecna sytuacja techniczna i ruch

* Domena *wynajem.pl* działa jako **serwis ogłoszeniowy do wynajmu różnych rzeczy** (mieszkania, pojazdy, sprzęt itp.) – ma treści i funkcje, nie jest „pustą domeną”. ([Wynajem.pl][1])
* **Brak publicznie dostępnych wiarygodnych statystyk ruchu** (np. z Similarweb/Ahrefs) sugeruje, że nie jest to serwis z wysokim ruchem organicznym (czyli dużą liczbą użytkowników). W serwisach wyceniających strony nie podaje się statystyk unikalnych użytkowników czy wyświetleń dla *wynajem.pl*. ([cubestat.pl][2])
* Narzędzie *Cubestat* wycenia domenę bardzo nisko (~13,85 zł), co oznacza **niskie parametry ruchu / SEO wg ich modelu**. ([cubestat.pl][2])

👉 To oznacza, że jeśli domena **nie ma dużego organicznego ruchu ani rozpoznawalności w Google**, jej SEO-wartość jest obecnie **bardzo niska**.

---

## 📈 2. Słowo kluczowe i branża

* Słowo **„wynajem”** to popularny, generyczny termin w języku polskim, którego ludzie często szukają w sieci w kontekście np. wynajmu mieszkań, samochodów czy sprzętu.
  — Sama nazwa jest więc **atrakcyjna od strony brandingu i SEO**, bo oddaje szeroko pojętą usługę wynajmu (potencjalnie dobre dla kampanii). ([Wynajem.pl][1])

📌 **ALE:**
Samo trafne słowo kluczowe to za mało — jeśli serwis **nie ma ruchu, linków i pozycji w Google**, popyt ze strony SEO może być ograniczony.

---

## 🧭 3. Wartość marki i rozpoznawalność

* *Wynajem.pl* istnieje (strona działa i ma pewne treści) – co **jest lepsze niż domena pusta bez żadnej historii**. ([Wynajem.pl][1])
* Nie ma publicznych wskaźników wskazujących, że jest to **leading brand w swojej niszy** — nie ma dużych social media ani rozgłosu w rankingach SEO (np. top 10 w GAFA narzędziach). ([Facebook][3])

**To znaczy:** potencjalna wartość marketingowa (brand + słowo kluczowe) jest **znacznie wyższa niż wartość samego adresu, ale tylko jeśli ktoś potrafi to wykorzystać biznesowo lub SEO-owo**.

---

## 💡 4. Scenariusze realnej wyceny

| Sytuacja                                                                    | Potencjalna wartość                                                           |
| --------------------------------------------------------------------------- | ----------------------------------------------------------------------------- |
| **Automatyczna wycena narzędziowa** (bez ruchu, bez SEO)                    | **~10–50 zł** (wg Cubestat) ([cubestat.pl][2])                                |
| **Domena „brandowa” dla małego projektu** (nazwa plus SEO zagospodarowanie) | **~100–500 zł**                                                               |
| **Domena z potencjałem rozwoju SEO w dużym portalu wynajmu**                | **~500–2000 zł**                                                              |
| **Domena od razu dochodowa z ruchem i zyskiem**                             | **~2000 + € (netto)** — tylko jeśli aktualna wersja ma stały ruch i przychody |

📌 To są **bardzo szacunkowe widełki rynkowe** oparte na typowych praktykach kupna/sprzedaży domen i biznesów online (szacunki branżowe).

---

## 📍 Co byłoby warte dopłacanie?

Jeśli planujesz **budować realny biznes, porządny portal wynajmu lub przejąć istniejący ruch / SEO**:
szybki audyt SEO (frazy, linki, pozycje w Google);
analiza rzeczywistych danych z narzędzi SEO (Ahrefs, SEMrush, Google Search Console);
plan treści + optymalizacja konkurencji pod frazy typu *wynajem mieszkania*, *wynajem samochodu* itd.

To **mógłby podnieść wartość domeny znacząco powyżej progu automatycznych narzędzi**.

---

## 🧠 Podsumowanie

📌 *Wynajem.pl* jako sama domena ma teraz **niską wycenę automatyczną** (~13,85 zł) i najprawdopodobniej **niewielki ruch SEO**. ([cubestat.pl][2])

📌 Jednak **słowo kluczowe „wynajem” jest mocne** i ma sens dla biznesów w branży rental/ogłoszenia — co oznacza, że pod kątem **marki i SEO zbudowanej od zera**, domena może być warta znacznie więcej.

📌 Faktyczna cena rynkowa zależy od **ruchu, historii, linków, brandingu i przychodów** — nie tylko samego adresu.

---

Posted (edited)
W dniu 16.02.2026 o 00:48, pb napisał(a):

*tylko* kupując mocną domenę jak wynajem.pl, nowy gracz może konkurować na tym polu ....

Niestety to tylko głupkowaty zabobon @pb którym zapchałeś sobie głowę co najlepiej widać to w przypadku simpl.rent do którego się odniosłeś.

Więc sprawdźmy jak się sprawy mają, bo szkoda abyś pozostał w ciemnościach powtarzając takie bzdury razem z tymi którzy też wierzą w takie domenowe gusła ;)

simpl_rent.png.1811d0efd70afc2b9726d171a815c908.png

simpl_rent.przychody.i.zyski.png.d26b89924acfb245d9fdec70bfc02864.png

Ja widzisz @pb - w zaledwie 2 lata simpl.rent zwiększył aktywa i środki od 10 do 35 RAZY a przychód każdego roku rośnie. Z rozwiązania oferowanego przez simpl.rent korzystają poważni gracze na rynku jak między innymi OLX.pl i OtoDom.pl a marka współpracuje z takimi gigantami jak PZU i PKO BP. I co najważniejsze - z końcówką .rent mają otwartą drogę na światowy rynek w przeciwieństwie do zaściankowego generyka z polskim keywordem w pe-elce. Do tego simpl jest banalnie prosty do zapamiętania i dlatego inne firmy również korzystają z tej nazwy.

Jako ciekawostkę dodam, iż dnia 2022-06-29 mój system odnotował pojawienie się na Epiku komiacza simpl.com który już w grudniu tego samego roku został sprzedany. O tej sprzedaży nie wie nikt (jak i o ogromie innych), kto nie ma dostępu do czegoś lepszego niż NameBio. Więc jak widzisz Przemek - nie tylko firma która Twoim zdaniem nie miała prawa zaistnieć na rynku szybko się rozwija współpracując z najlepszymi na tym rynku ale również nazwa z której cisnąłeś szybko się sprzedała i pewnie w dobrej kwocie biorąc pod uwagę, co się pod nią obecnie znajduje.

W dniu 16.02.2026 o 00:48, pb napisał(a):

wybierając jakiegoś stworka pokroju r4r, truptam czy simpl (a gdzie "e"?) uwikła się w niekończącą się rywalizację na składanie datków googlowi

Meble.pl już w 2011 roku wydawały na pozycjonowanie kilka kafli miesięcznie, czyli rocznie prawie tyle, ile wydali na domenę "meble.pl" i przyznał to sam prezes spółki. Więc jak widzisz po raz kolejny - Twoje rozumowanie budowanego na domenach biznesu jest mówiąc delikatnie - dalekie od prawdy. A wiara w domenowe zabobony i gusła jedynie pogarsza Twoją sytuację.

22 godziny temu, pb napisał(a):

wakacje.pl to też pewnie jakiś hobbystyczny projekt, na pewno nic komercyjnego.

Ile można jarać się prastarym kotletem który budował swój biznes w zupełnie innych realiach ?

Nie wiem, co z Wami chłopcy nie tak, zakleszczyliście się w czasie czy jak ? 🤔

Że już nie wspomnę o takich oczywistościach jak powiedzenie - jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Bo czy jeśli AI.com zostało sprzedane za 70 mln to wszystkie dwóliterówki w komiaczu są tyle warte ? NIE ! Część z nich nie sprzeda się nawet za 1/100 tej kwoty.

Czy jeśli 360.com sprzedano za 17 mln to wszystkie 3N w komiaczu są tyle warte ? NIE ! Część z nich nie sprzeda się nawet za 1/100 tej kwoty.

Więc wyjaśnij mi @pb - jaki sens jest w kółko jarać się kilkoma starymi kotletami jak wakacje.pl ?

Edited by Domeniacz
  • Like 1