Jump to content

Ceny odnowień domen .de, .eu i .pl / porównanie DENIC, EURid i NASK

Recommended Posts

Posted

Właśnie odnawiam trochę domen .eu na kolejne 10 lat, bo dostałem info od Aftermarket.pl, że od 15.04.2026 wzrosną ceny odnowień tego rozszerzenia. Obecnie jest to 13 PLN netto (!!!) / rok, a po podwyżce 23 PLN netto. Dlatego jak ktoś ma domeny .eu i planuje je odnawiać w najbliższych latach, to warto to zrobić teraz, bo za chwilę będzie prawie 2x drożej. Domenę .eu można odnowić maksymalnie tak, że ważność będzie wynosiła 10 lat. Mam też jedną domenę .de i zerknąłem na cenę odnowienia: 6 PLN netto za rok :P

No i zebrało mi się na przemyślenia jak przypomniałem sobie ile kosztuje odnowienie .pl... ;( I nie mówię tego, bo uważam, że ceny utrzymania domen .pl powinny być niższe (chociaż pewnie powinny). Ale warto o tym pamiętać jak będziemy porównywać liczbę zarejestrowanych domen .de (prawie 17.9 mln) do liczby domen .pl( 2.6 mln). EURid .eu (3.7 mln). Przychód z domen w rejestrach wygląda następująco: DENIC 15.9 mln EUR w 2023 / EURid 13.5 mln EUR w 2024 / Rejestr domen .pl ok. 22 mln EUR w 2025 - wartość przybliżona na podstawie statystyk rejestracji i odnowień.

Raport DENIC za 2023:

https://www.denic.de/fileadmin/Downloads/Tätigkeitsberichte/DENIC_Taetigkeitsbericht_2023_EN.pdf

Raport EURid za 2024:

https://cdn.eurid.eu/assets/2024-annual-report.pdf

Raport NASK za 2024:

https://dns.pl/sites/default/files/2026-02/Domeny_Raport_Roczny_DOTPL_2024.pdf

DENIC działa na innych zasadach niż Rejestr domen .pl. W Niemczech rejestr jest spółdzielnią (eG - eingetragene Genossenschaft), zrzeszającą rejestratorów domen. Przychody muszą pokryć koszty w danym roku i cała operacja musi wyjść na 0.

EURid (European Registry for Internet Domains) pełni funkcję niezależnego rejestru domen najwyższego poziomu .eu, .ею. (cyrylica) oraz .ευ (greka). Jest to stowarzyszenie non-profit zarejestrowane w Belgii (vzw/asbl). Zostało powołane do działania w interesie publicznym. EURid jest organizacją odpowiedzialną za zarządzanie i techniczne funkcjonowanie domen .eu, reprezentującą Unię Europejską w przestrzeni internetowej. Działa w oparciu o porozumienie z Komisją Europejską, dbając o bezpieczeństwo i integralność bazy danych DNS dla domen europejskich.

NASK (Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa) ma status Państwowego Instytutu Badawczego (PIB). Jego częścią jest Rejestr domeny .pl. Instytut funkcjonuje pod nadzorem Ministerstwa Cyfryzacji. NASK prowadzi badania naukowe oraz prace rozwojowe, a także realizuje zadania na rzecz administracji państwowej, w tym w obszarze cyberbezpieczeństwa.

DD

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Dlatego ceny są jakie są - oprócz realnych kosztów utrzymania rejestru płacimy też niedobrowolny datek na działalność statutową instytutu. Na podobnej zasadzie, kupując los euromillions w Polsce płacimy 12,50 zł, podczas gdy w innych państwach jest po 2 euro - cena, oprócz tego że i tak jest zawyżona względem kursu euro, zawiera też niedobrowolny datek na działalność statutową totalizatora (20% przychodów przeznaczane na sport). Dobrze że można przynajmniej jabłka kupić bez automatycznie doliczanego datku na SGGW.

• Like 4
Posted

A propos odnowień  Cennik detaliczny  ceny odnowień domen z rozszerzeniem .pl niektórych rejestratorów :

Przy wiekszej ilosci zarejestrowanych domen u rejestratorów Premium i Aftermarket cenny będą  niższe 

Premium : 147,60 PLN z VAT
DDregistrar : 129 PLN netto + vat 
Aftermarket : 122.94 PLN brutto
OVH  72,56 PLN brutto

Posted
15 godzin temu, zyzio napisał(a):

A propos odnowień  Cennik detaliczny  ceny odnowień domen z rozszerzeniem .pl niektórych rejestratorów :

Przy wiekszej ilosci zarejestrowanych domen u rejestratorów Premium i Aftermarket cenny będą  niższe 

Premium : 120 PLN netto (147,60 PLN z VAT)
DDregistrar : 129 PLN netto (158,67 PLN z VAT)
Aftermarket : 99,95 PLN netto (122,94 PLN z VAT)
OVH 58,99 PLN netto (72,56 PLN z VAT)

Oczywiście premium.pl, aftermarket.pl i ddregistrar.pl oferują hurtowe ceny odnowienia już od kilku. A taką graniczną ilością jest 50 domen. Utrzymując tyle nazw u każdego z powyższych rejestratorów dostępne są poniższe cenniki odnowienia domen .pl:

premium.pl 55,00 PLN

aftermarket.pl 56,95 PLN

ddregistrar.pl 51,00 PLN

Powyższe ceny netto w przypadku 50+ utrzymywanych domen w panelu.

Dla ddregistrar.pl jest to już minimalna cena odnowienia, natomiast w przypadku premium.pl i aftermarket.pl można uzyskać niższe ceny odpowiednio dla 100, 200, 500 czy 1000 domen. W tym ostatnim przypadku premium.pl oferuje cenę 50 PLN netto, natomiast aftermarket.pl 50,45 PLN netto (za odnowienie domeny .pl na 1 rok).

DD

• Like 1
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
Posted

Ja kilka lat temu odnowiłem sobie domeny .eu na 10 lat za cenę rocznego przedłużenia :) 

Denic i NASK to rejestry działające na zupełnie innych zasadach, temat na długie wieczorne rozmowy ;)

• Like 1
Posted
7 godzin temu, hsqva napisał(a):

Ja kilka lat temu odnowiłem sobie domeny .eu na 10 lat za cenę rocznego przedłużenia :) 

Denic i NASK to rejestry działające na zupełnie innych zasadach, temat na długie wieczorne rozmowy ;)

Żałuję w takim razie, że umknęła mi ta promocja :( Za frycowe się płaci :P

Tak czy inaczej do 2036 mam spokój z moimi .eu :)

A co do różnic między DENIC i NASK, to oczywiście masz rację. Swoją drogą mało jest chyba rejestrów domen krajowych zorganizowanych podobnie do tego w Niemczech. Może zna ktoś podobnie działające rejestry?

Przed chwilą trochę poszukałem odnośnie DENIC i kto zarządzał domeną .de wcześniej (źródło: Gemini):

Początki: DENIC powstał w 1996 roku jako nieformalne stowarzyszenie, a w 1997 roku został zarejestrowany jako właściwa spółka (eG - spółdzielnia), aby profesjonalnie zarządzać domeną narodową Niemiec.

Cel powstania: Organizacja została założona przez dostawców usług internetowych w Niemczech, aby stworzyć centralny, stabilny i bezpieczny rejestr domen .de, który służyłby całej niemieckiej społeczności internetowej.

Struktura: Jest to stowarzyszenie członkowskie, co oznacza, że rejestratorzy domen (firmy oferujące domenę .de) są jednocześnie członkami DENIC i mają wpływ na jego działanie.

W skrócie, DENIC powstał z potrzeby uporządkowania i obsługi rosnącej liczby rejestracji domen .de w Niemczech w połowie lat 90.

Przed powstaniem organizacji DENIC eG w 1996 roku, zarządzeniem domeną najwyższego poziomu .de (przypisaną do Niemiec w 1986 roku) zajmował się Uniwersytet w Dortmundzie (Universität Dortmund), a konkretnie działające tam centrum obliczeniowe. Przed tą datą, rejestracja domen .de odbywała się w sposób mniej sformalizowany, bezpośrednio przez administrację uniwersytecką.

DD