Jump to content

Recommended Posts

Posted

Proszę o radę bo moja księgowa raczej nie ma pojęcia o sprzedaży domen, lub o polecenie kogoś kto ogarnia temat (może być na priv).

Sytuacja:

JDG - ryczałt

Nie jestem na VAT

Sprzedaż na serwisach typu dropcatch, sedo, afternic, flippa czy innych z branży.

Pytania: 

Jaki tytuł na fakturze?

Czy muszę być na VAT? 

Co jak nie znam nabywcy? (standard przy sprzedaży przez ww. portale, na kogo powinna być faktura?) 

Jaka stawka podatkowa? Słuchy mnie doszły, że 3%? 

Najchętniej jakby ktoś opisał całą procedurę od strony rozliczeniowej/księgowej od zakupu po sprzedaż z ww. warunkami. Lub polecił kogoś na priv kto rozjaśni temat. 

Posted

Nie na wszystkie pytania odpowiem, gdyż nie jestem na ryczałcie. Mogę powiedzieć, że od blisko 20 lat podaję jedynie nazwę domeny na fakturze i po licznych kontrolach nigdy nie było zastrzeżeń. Dane nabywcy? W panelu wielu pośredników znajdziesz dane faktycznego nabywcy (np: Sedo). Poszukaj w szczegółach transakcji. Często jednak przy sprzedaży brokerskiej nawet po sprzedaży serwisy nie chcą ujawnić danych nabywcy, wtedy nie mam wyjścia i podaję dane operatora, nadawcy przelewu. Czy poprawnie? Nie wiem 😜

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)

Dzięki za odpowiedź. Za każdym razem wystawiasz reverse charge? To by było najwygodniejsze bo odchodzi kwestia VATu. Z tym, że zdaje się wchodzi w grę tylko w transakcjach B2B, B2C to już chyba z VATem, więc wygodniejsze by było chyba jednak nie znać danych nabywcy i wystawiać na operatora. xD 

Jestem na ryczałt bez VAT i chcę tak zostać bo podstawowa działalność jest inna, ale nie wiem ja to powinno być fakturowane (sprzedaż domeny).

Pasuje to zrobić jak najprościej się da z pominięciem bycia vatowcem.

Edited by budmen1