Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Są IDNy, które wydają się być nie zastąpione.

Np. jeśli ktoś chce się dowiedzieć coś o lękach to wpisze lęk lub lęki ew. trauma lub coś podobnego.

Jeśli szuka informacji o płotach to raczej wpisze płoty by nie trafić na serwis plotkarski.

Luki ( prawne ) to nie to samo co łuki.

Nie spodziewam się, że ktoś mi podsunie jakieś ciekawe pomysły ale jeśli to kogoś zainspiruje to napiszcie chociaż co zarejestrowaliście? ;)

Edited by Kangur
  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kiedyś, jak jeszcze nie było domen IDN, szukając czegoś o przemyśle wpisałem przemysl.pl... no i się srodze zawiodłem. ;-)

Tak że jak najbardziej zgadzam się z powyższym stwierdzeniem. :-)

Posted
Spróbuj zrobić serwis o sądownictwie by nie trafić na owoce ;)

Może trochę OT, ale zawsze mnie śmieszą ludzie wypisujący „spotkamy sie w sadzie!”. ;)

No rzeczywiście, już się boję. ;)

Posted
Spróbuj zrobić serwis o sądownictwie by nie trafić na owoce ;)

Chyba wczoraj sprawdzałem sądownictwo*pl i była wolna ale zniechęciło mnie bezogonkowe sadownictwo.

Posted
kiedys ja puscilem z rezerwacji, chyba nie warta rejestracji

Dobra domena - szkoda, że Michał mnie ubiegł ;)

@pb - spotkamy się w sadzie!! ;) dobre - będę używał ;)

DD

Posted

Użytkowników internetu ze względu na IDNową świadomość można podzielić na 3 grupy:

1) świadomych ich istnienia - zazwyczaj wieloletni użytkownicy internetu, wiedzą, że kiedyś ich nie było, a od kilku lat są, rzadko lub prawie nigdy nie korzystają ze stron z IDN

2) nieświadomi istnienia IDNów - do grupy tej można zaliczyć osoby które rozpoczęły swoją przygodę z internetem dobre kilka lat temu, w czasach gdy nie było jeszcze IDNów. Osoby takie nauczyły się, że w przeglądarce nie wpisuje się "ogonków" i cały czas tkwią w tej nieświadomości.

3) nieświadomi nieistnienia - osoby które są użytkownikami internetu od niedawna (dzieci neostrady), nie mają pojęcia, że kiedyś adres piłkanożna.pl nie miał racji bytu

Pozostaje kwestia proporcji. Ciężko podać jakiekolwiek dane szacunkowe. Pokuszę się jednak o kontrowersyjne stwierdzenie, że większość osób które rozpoczęły swoją przygodę z internetem przed pojawieniem się IDNów, do dnia dzisiejszego nie ma o nich pojęcia. Świadomość ta może się oczywiście z biegiem czasu zmienić (skok z 2 do 1 grupy), nie wpłynie to jednak znacząco na wzrost "używalności" tych domen (IDN - ciekawostka, nic więcej).

Są IDNy, które wydają się być nie zastąpione.

Np. jeśli ktoś chce się dowiedzieć coś o lękach to wpisze lęk lub lęki ew. trauma lub coś podobnego.

Jeśli szuka informacji o płotach to raczej wpisze płoty by nie trafić na serwis plotkarski.

Luki ( prawne ) to nie to samo co łuki.

Nie spodziewam się, że ktoś mi podsunie jakieś ciekawe pomysły ale jeśli to kogoś zainspiruje to napiszcie chociaż co zarejestrowaliście? ;)

Jedyną grupą użytkowników która może wejść z palca na lęki.pl, sądy.pl etc. jest grupa trzecia.

Druga nie wejdzie z wiadomych względów.

Pierwsza również nie wejdzie, gdyż jest przyzwyczajona do nieużywania IDNów (są za mało popularne, żeby wykształcił się nawyk ich używania). Różnica znaczeniowa pomiędzy "lęki" i "leki" podczas wpisywania nie zostanie dostrzeżona, tj. nie pojawi się skojarzenie z farmaceutykami.

Ponadto:

-wejścia z palca stanowią tylko mały procent odsłon

-nikt poważny nie kupi IDNu nie mając wersji bezogonkowej (nawet jeśli oznacza ona coś innego)

Podsumowując:

IDNy - tak, ale tylko jako uzupełnienie wersji bezogonkowej. Inwestycja w nie to strata pieniędzy. Nie wierzę w ich upowszechnienie. Istnieją od bodajże 2003 roku czyli 5 lat. Jedyną grupą wśród której są one popularne to... domeniarze ;)

PS: Proszę nie odebrać tego posta jako atak na kogokolwiek ;)

Pozdrawiam! ;)

Posted
IDNy - tak, ale tylko jako uzupełnienie wersji bezogonkowej. Inwestycja w nie to strata pieniędzy. Nie wierzę w ich upowszechnienie. Istnieją od bodajże 2003 roku czyli 5 lat. Jedyną grupą wśród której są one popularne to... domeniarze

idny zapewniaja taki komfort, ze nie trzeba juz mowic tak jak na jadnej z reklam "malyglud.pl" tylko mozna powiedziec normalna nazwe i jest sie pewnym, ze klienci trafia na wlasciwa strone.

moze tego nie widzisz bo nauczyles sie internetu (tak jak wiekszosc z nas) kiedy idnów nie bylo.

popularnosc idnow caly czas wzrasta, choc nie tak szybko jak bysmy chcieli, ja wole uczepic sie czegos, co idzie do gory, a nie spada ;)

Posted

IDNy maja jeszcze jedna wade-cene. Ktos, kto posiada domene bulka.pl nie bedzie wywalal kasy na bułka.pl bo zysk z tego marny. Na poczte tez sie te domeny nie nadaja, bo jakos nie usmiecha mi sie miec email typu abc@xn--psiako-g1a58d.pl zamiast abc@psiakosc.pl

Mozliwe, ze przy obnizce cen, jaka sie szykuje na IDNy popyt na nie wzrosnie, ale do tego czasu zainteresowanie nimi wciaz bedzie znikome.

Nie zapominajmy tez, ze wiekszosc ruchu na stronach mamy z linkow/wizytowek itp, a tylko promil prosto "z palca". Co do dzieci neo, to bym ich tak nie klasyfikowal,jak debili, bo w szkolach sa teraz zajecia z informatyki, a tam tez sie uczy, ze "tam gdzie sie da, tam unikamy polskich znakow".Zainteresowanie wzrosnie tylko za sprawa spadku cen... co ma nadejsc na poczatku przyszlego roku - wtedy sie okaze, jaki potencjal maja te domeny.

Posted
... ciekawostka, nic więcej) (...) IDNy - tak, ale tylko jako uzupełnienie wersji bezogonkowej. Inwestycja w nie to strata pieniędzy...

Zgodzę się, że do postawienia serwisu warto mieć obydwie wersje ale do reszty to już miałbym poważne wątpliwości.

Przy obecnej cenie rejestracji w wys. ok. 10 zł i przedłużeniach w takiej samej wysokości wiele IDNów zarobi na parkingu lub moze być sprzedana osobom, które o nich wcześniej zapomniały i tracą przez to ruch. To może być lepsza lokata niż wiele dziwolągów bez polskich znaków. Tym bardziej, że tych z grupy trzeciej jest coraz więcej a ci, którzy są wg twojej klasyfikacji w grupach 1 i 2 też popełniają błędy lub będą zwiększały swą świadomość.

Nie chcesz chyba napisać, że są oni niereformowalni ?

Posted
Może trochę OT, ale zawsze mnie śmieszą ludzie wypisujący „spotkamy sie w sadzie!”. ;)

jakiś czas temu powstał serwis zeberka.pl, ale nawet nie wchodząc na ten adres wziąłem na testy żeberka.pl, myśląc, że o tym właśnie jest ta strona ;-) niestety domena nie miała dużego ruchu, nie mówiąc już o ctr. dopiero jak sprawdziłem co jest na oryginalnej stronie doszedłem do wniosku dlaczego :-)

aczkolwiek teraz widzę, że ktoś (pozdro SELES) zarejestrował żeberka.pl :-)

Posted
Skąd pomysł, że mam na imię Michał ? ;)

Jacek jestem ;)

Pomyłka ;) Można powiedzieć, że popełniłem literówkę ;)

A co do IDNów - już parę razy to mówiłem, teraz napiszę - moim zdaniem IDNy będą kiedyś bardziej popularne niż nonIDNy, to znaczy, że ludzie będą częściej wpisywali adres typu góry.pl niż gory.pl ;) I mówię to będąc w pełni świadomy i wyspany ;)

DD

Posted

Mam łowiectwo*pl, a lowiectwo*pl kojarzy mi się z bliżej nie określonym encyklopedycznie rodzajem miłości lub wzburzenia emocjonalnego. I jeszcze do tego, wchodząc na stronę bez ogonka, jestem wprowadzany w błąd, bo facet oferuje IDN na tej stronie.

Czekajmy, czekajmy na te ogonki, przyjdzie na nie czas.

Pozdrawiam.

Posted
A co do IDNów - już parę razy to mówiłem, teraz napiszę - moim zdaniem IDNy będą kiedyś bardziej popularne niż nonIDNy, to znaczy, że ludzie będą częściej wpisywali adres typu góry.pl niż gory.pl ;) I mówię to będąc w pełni świadomy i wyspany ;)

DD

W Top100 Polska (Alexa) są 72 adresy w domenie *.pl, w tym zaledwie w 3 adresach mogłyby wystąpić ogonki:

-sciaga.pl (ściąga.pl - ten sam właściciel, przekierowanie na sciAga.pl)

-rozklad-pkp.pl (rozkład-pkp.pl - inny właściciel, domena na parkingu)

-wizaz.pl (wizaż.pl - inny właściciel, mały site)

Jak widać wielcy gracze, z oczywistych powodów unikali nazw w których mogłyby wystąpić ogonki. Większość serwisów w top100 posiada nazwy własne. Tylko wielki gracz mógłby przyczynić się do rozpowszechnienia IDNów. Oczywiście mogą pojawić się nowi gracze... tylko czy będą oni skłonni eksperymentować z IDNami? Większość z nich będzie tworzyła nazwy własne. Liczenie, że IDNy się rozpowszechnią to myślenie życzeniowe, trochę oderwane od realiów.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Posted
i dlatego domeny czasem przypominają hazard, a ściśle rzecz biorąc typowanie, trzeba przewidywać przyszłość :)

przewidywanie przyszłości to istota każdego biznesu

howgh B)

• 1 year later...
Posted

Ja w takim razie też dorzucę swoje trzy grosze do tego archeologicznego wątku:)

Postanowiłem rzucić okiem na ranking Alexy pod kątek tego wątku. Minął ponad rok od kiedy został założony i w Top 100 Alexy dla Polski są już tylko 2 domeny z potencjalnymi odpowiednikami IDN - sciaga.pl i wizaz.pl, resztę wymiotło z rankingu na rzecz w większości stron o zasięgu globalnym. Skoro polskie znaki w internecie się popularyzują moim zdaniem powinno takich serwisów przynajmniej kilka przybyć, a tymczasem jeszcze ich ubyło. Więkoszść IDNów dalej stoi na parkingu, nie znam osobiście żadnego serwisu na nich postawionego i w dalszym ciągu nie mogę zrozumieć skąd teza o ich popularyzacji w przyszłości

Posted
Ja w takim razie też dorzucę swoje trzy grosze do tego archeologicznego wątku:)

Postanowiłem rzucić okiem na ranking Alexy pod kątek tego wątku. Minął ponad rok od kiedy został założony i w Top 100 Alexy dla Polski są już tylko 2 domeny z potencjalnymi odpowiednikami IDN - sciaga.pl i wizaz.pl, resztę wymiotło z rankingu na rzecz w większości stron o zasięgu globalnym. Skoro polskie znaki w internecie się popularyzują moim zdaniem powinno takich serwisów przynajmniej kilka przybyć, a tymczasem jeszcze ich ubyło. Więkoszść IDNów dalej stoi na parkingu, nie znam osobiście żadnego serwisu na nich postawionego i w dalszym ciągu nie mogę zrozumieć skąd teza o ich popularyzacji w przyszłości

Nie bardzo rozumiem co miałeś do przekazania. Nie każda domena wymaga IDNa, więc dlaczego nagle chciałbyś, aby alexa zapełniła się IDNami. Lepiej poszukaj stron z alexy, które postawione są na nonIDN-ie i nie mają odpowiedników z kreską, a później podaj ich ilość. Ściąga zabezpieczyła sobie IDNa, a Wizaż nie, no i traci.