Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wczoraj spadła jedna dwuliterówka ;)

Niestety nie mogę nigdzie jej zarejestrowac, doszukalem ze ponoc juz nie mozna rejestrowac 2 literowek, czy to prawda ? :)

Pozdro

Posted
Witam,

Wczoraj spadła jedna zajebista dwuliterówka ;)

Niestety nie mogę nigdzie jej zarejestrowac, doszukalem ze ponoc juz nie mozna rejestrowac 2 literowek, czy to prawda ? :)

Dwuznakowych domen globalnych nie da się zarejestrować, istnieją wyłącznie na rynku wtórnym. Jeśli rzeczywiście jakaś się zwolniła (w co trudno mi uwierzyć), to chyba jest to wynikiem luki w systemie. Ciekawe, kto ją zarejestruje...

Posted
Dwuznakowych domen globalnych nie da się zarejestrować, istnieją wyłącznie na rynku wtórnym.

zaraz, skąd wiadomo, że chodzi o domenę globalną? Walec nic takiego nie napisał... ?

Posted
zaraz, skąd wiadomo, że chodzi o domenę globalną? Walec nic takiego nie napisał... ?

Tytuł tematu:

to domeny 'globalne' :)

(generic top-level domain)

Posted

Jeszcze dodam, dla jasności, że info i biz muszą mieć minimum trzy znaki. Jeśli chodzi o com, net i org, to jest tak, jak napisałem wyżej.

Posted
Dwuznakowa sie faktycznie zwolnila..

Może wlasciciel zmarl albo dorobil sie na domenach i lezy na hawajach :)

Jest kilka wolnych dwuznakowych org (np. 0d, 0n – dalej mi się nie chciało sprawdzać), a tu wyjaśnienie:

"All the two and three letter combinations in .com/.net/.org were registered many years ago and they rarely appear for registration. Also, the .org registry has decided to stop registration of new 2 letter domains which means 2 letter .org domains expire but cannot be re-registered. The .biz and .info registries only permit three letter domains and above. The .uk registry allows 2 letter combainations provided one is a number, but all of these were registered years ago."

Za: http://www.nameroute.com/shortdomain.html

Czy chodzi ci właśnie o org? Bo com ani net wolnych nie znalazłem.

Posted
ta domena to kombinacja dwoch liter...

na dodatek dosc ciekawa, jakby byla mozliwosc zarejestrowania juz by byla moja :)

Dobrze, ale jakie TLD?

Posted

Ludzie, dajcie spokój. Niech sobie trzyma to w tajemnicy. Przecież jeżeli chodzi o spady na rynku globalnym to wogóle można pomarzyć o przejęciach i fajnych domenkach. Działają tutaj firmy typu snapnames, które sprzedają te spady za xx.xxx , wiec wierzcie zależy im aby złapać domenkę. W każdym razie rzeczywiście dwuznakowych się nie da przejąc, wiec temat uważam za zamknięty.

Posted
W każdym razie rzeczywiście dwuznakowych się nie da przejąc, wiec temat uważam za zamknięty.

A ja nie, bo chcę wiedzieć o jaką końcówkę chodzi. Przecież mu nie zjem...

Posted

a ja zadam pytanie częściowo z tej częściowo z innej beczki. wiadomo, że wszystkie 3-znakowe domeny .com i .net są wykupione. i w sumie da się to zrozumieć. ale nie mogę pojąć dlaczego oprócz tych, także wszystkie .info są już zajęte, a np. .org nie. tych jest jeszcze kilkanaście tysięcy dostępnych (oprócz 3-literowych). dziwne, bo .org'i są dużo starsze niż .info...

czy myślicie, że warto zainteresować się 3-znakowymi .org'ami typu r6h.org itd?

Posted
a ja zadam pytanie częściowo z tej częściowo z innej beczki. wiadomo, że wszystkie 3-znakowe domeny .com i .net są wykupione. i w sumie da się to zrozumieć. ale nie mogę pojąć dlaczego oprócz tych, także wszystkie .info są już zajęte, a np. .org nie. tych jest jeszcze kilkanaście tysięcy dostępnych (oprócz 3-literowych). dziwne, bo .org'i są dużo starsze niż .info...

Dla tego, że były za darmo 3 lata temu.

Posted

Myślę, że nie. Zrobiłem nawet kiedyś listę wolnych trzyliterówek org, ale nie rejestrowałem, bo stwierdziłem, że to pieniądze w błoto. Za to Chińczycy zaczęli je masowo rejestrować w pewnym momencie. ;-)