Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chcialem zapytac na ile wyceniacie domene webi.org , dostalem ostatnio propozycje

z zagranicy (Izrael -prawdopodobnie osoba zwiazana z pojeciem 'web intelligence'?)

ale nie zastanawialem sie ile faktycznie domena moze byc warta wiec chcialem to na tym

forum zweryfikowac.

Aktualnie pod domena jest bardzo prosty serwis poswiecony darmowemu oprogramowaniu, ktory

w miare mozliwosci co miesiac aktualizuje. Serwis nie jest nastawiony na zarobek ani zasmiecany

jakimikolwiek reklamami.

troche statystyk:

WEBI.ORG

Online Since: October 24th, 1997

Alexa Rank: 1,256,750

PageRank: 3/10

ilosc uu dziennie:ok 200 w porywach 250 (glownie europa, reszta swiata ok 50 %, tendencja wzrostowa)

---------------

z gory dzieki, pozdrawiam

Posted

Myślę, że jeśli ktoś się już do Ciebie zwrócił a Ty rozważasz możliwość sprzedaży, to zaproponuj minimum 2-3 tysiące EUR. To jedna strategia - druga to zaproponowanie ceny w przedziale 5-10k EUR. Pod domeną jest serwis, jest ruch, więc takie wyceny będą uzasadnione. Tak naprawdę poniżej kilku tysięcy EUR nie opłaca Ci się sprzedawać, jeśli możesz i chcesz dalej utrzymywać ten serwis.

--

Daniel Dryzek

http://www.active24.pl

http://dryzek.com

Posted

Twoja wycena jest interesujaca, ale z raczej zawyzona. Ilosc wizyt tak naprawde

jest znikoma i z pewnoscia zainteresowana osoba nie kieruje sie statystykami

czy tez faktem ze pod domena widnieje jakis (amatorski) serwis, bo zastosowanie

mialaby raczej inne wiec pod uwage wyceny w tym przypadku bralbym jedynie wiek

domeny oraz jej dlugosc i nazwe. Otrzymalem oferte kupna za kwote 900 $,

a ze ofert nie otrzymuje zbyt czesto, zaczalem sie zastanawiac nad sprzedaza

tej domeny.

Co o tej kwocie sadzicie jesli wzielibysmy pod uwage tylko to o czym wczesniej mowilem

czyli jej wiek oraz sama nazwe? Kwota jak dla mnie mimo wszystko wydaje sie byc atrakcyjna.

Wiem ze podobna domena webi.net jest wystawiona za 5000 $, ale stoi juz tak od 2005 roku

wiec chetnych na nia do dzis nie ma.

Posted

Moje zdanie jest takie, że jak komuś zależy, to kupi. Ale jeśli Tobie niespecjalnie zależy na tej domenie i serwisie a pieniądze Ci się przydadzą - to oczywiście możesz sprzedać za $900 - nie jest to bardzo mało, ale dużo wcale :)

--

Daniel Dryzek

http://www.active24.pl

http://dryzek.com

Posted

WEBI.org możliwe, że ktoś planuje spory projekt jak wikipedia :) Ta domena doskonale się nadaje na jakiś internetowy projekt. A rozszerzenie na takie projekty jest idealne. Jak spojrzałem na nazwę to właśnie z takim projektem mi się skojarzyła i słysząc nazwę pomyślałbym, że jest w posiadaniu jakiegoś amerykanina ;)

Gratuluję domeny, 900 moim zdaniem za mało, chyba że jest tak jak Daniel napisał w ostatnim poście.

Posted

Wielkie dzieki za okreslenie przyblizonej wartosci domeny. Odeslalem wkoncu

maila. Po Waszych opiniach postanowilem troche podbic cene, zobaczymy

jaki bedzie odzew. Jesli dojdzie do transakcji dam znak. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Transakcja niestety nie doszła do skutku, zaproponowana kwota 2000$ okazała się zbyt duża...ale w międzyczasie dostałem ciekawy list od producenta OpenSourc'owej aplikacji "Apatar",więc byc moze w przyszłości wejdzie w gre jakis mały sponsoring, czas pokaże.

ps. udało mi sie wydobyć informację, że zainteresowana osoba chciała utworzyć pod domeną katalog stron ala "DMOZ", a serwis miałby nazywać się WEB Index.

Pozdrawiam.

Posted
ps. udało mi sie wydobyć informację, że zainteresowana osoba chciała utworzyć pod domeną katalog stron ala "DMOZ", a serwis miałby nazywać się WEB Index.

Z tymi skrotami to jest dobry pomysl. Moja domena npro.pl praktycznie nie ma ruchu, natomiast jest zainteresowanie od firm..

npro = net projekt, net project, network project, network projekt, net professional, network professional, tak wiec troche tego jest, niestety chec sprzedazy konczy sie wraz z widokiem ceny, ktora kupujący jest w stanie zaplacic.. Najwyzsza oferta jaka mi zaproponowali to 1000 zl.. dla mnie troche za malo...

WEBI.org - mysle ze warto trzymac, nazwa wpadajaca w ucho (przynajmniej moje)

Posted

Created On:08-Dec-2005 13:25:39 UTC

gdyby byla naprawde z 1997 to kupilbym bez zastanowienia, tak to dla mnie max 500zl.

Posted
Created On:08-Dec-2005 13:25:39 UTC

gdyby byla naprawde z 1997 to kupilbym bez zastanowienia, tak to dla mnie max 500zl.

Zasugerowales sie data ponownej rejestracji, od kiedy to ja jestem jej wlascicielem.

Jak chcesz przesledzic hsitorie danej domeny (nie tylko tej) to polecam archive.org,

alexa.com (domain overview) czy tez urltrends.com

np. w linku ponizej mozesz zobaczyc co sie pod ta domena znajdowalo w roku 1998

http://web.archive.org/web/19981205074334/...//www.webi.org/

Pozdrawiam.

Posted

No to, NOWY, zj....es sprawe! Kolo dawal 900$ (dolcow - slownie) Tobie wisi ta domena, a tak mialbys ponad 2 patyki PLNow i moglbys zainwestowac w sterte nowych domen...No TRZA miec leP od interesow...

PS Jakos ostatnio meteorolodzy nie stwierdzili opadow manny z nieba

Posted
No to, NOWY, zj....es sprawe! Kolo dawal 900$ (dolcow - slownie) Tobie wisi ta domena, a tak mialbys ponad 2 patyki PLNow i moglbys zainwestowac w sterte nowych domen...No TRZA miec leP od interesow...

PS Jakos ostatnio meteorolodzy nie stwierdzili opadow manny z nieba

Heh nie dla każdego 2k to kupa kasy ;) a jeśli są - pojawiają się inne oferty to bym czekał ( jeżeli coś jest pod tą stroną, a komuś się nie spieszy) raczej domeny nie stanieją :rolleyes:

Posted
No to, NOWY, zj....es sprawe!

to samo pomyślałem. mieć $900 a nie mieć to jednak jest różnica. imho, nowy, jeśli liczysz, że ktoś Ci tutaj w Polsce da na allegro 4 i pół kafla to raczej musisz stonować swoje oczekiwania.

kurde, a taka fajna oferteczka była :-) sprzedał bym ją bez mrugnięcia. ew. poprosiłbym, żeby bonusowo jakąś wódeczkę koszerną przysłał jeszcze i kwita...

ps. chyba, że te $900 to jedna wielka ściema..?

Posted
Heh nie dla każdego 2k to kupa kasy :rolleyes:

za tą domenę? to bardzo atrakcyjna sumka (900$ = 2500zł tak btw).

poza tym po co komuś utrudniać realizowanie projektu, jak i tak z tą domeną nic się nie będzie robić? można czekać dalej. ale jak nikt inny się nie zgłosi? kac będzie....

Posted
imho, nowy, jeśli liczysz, że ktoś Ci tutaj w Polsce da na allegro 4 i pół kafla to raczej musisz stonować swoje oczekiwania.....

Z tym sie zgadzam ponieważ nie myślę aby w Polsce ktoś dał więcej niż XXX ale nie jestem specjalistą i jeszcze jedno życzę aby się sprzedała za jak najwięcej :rolleyes:

za tą domenę? to bardzo atrakcyjna sumka (900$ = 2500zł tak btw).

Atrakcyjna, nie atrakcyjna hmm ale jeżeli komuś się nie spieszy? To tak jak ktoś ma coś fajnego a ktoś chce od Ciebie chce to odkupić, Tobie się nie spieszy jeżeli cena nie jest jakaś SUPER nie sprzedaż - tak ja robię.

można czekać dalej. ale jak nikt inny się nie zgłosi? kac będzie....

Może nie zależy Mu na sprzedaży? nie będzie płakał ;)

PS. Jeżeli domena jest kupiona na handel. OK sprzedaję i kupuję inną, a tak czekam, a nóż ;)