Jump to content

Badanie rynku  

59 members have voted

1. 1. Czy wiesz co to są smartfony?

• tak
      43
    • nie
      16
  2. 2. Czy sam/a posiadasz takie "urządzenie"?

• tak
      24
    • nie
      35
  3. 3. Czy wydaje Ci się, że słowo to będzie używane coraz częściej?

• tak
      34
    • nie
      25

Recommended Posts

Posted (edited)

Czesc.

1. Co sadzicie o smartfonach? Czy ktoś uzywa, przydatne są?

2. Co sadzicie o samej domenie? dane

Ja mysle, ze jesli maja powstac nowi wirtualni operatorzy a w przyszlosci lwia czesc w ofertach wszystkich operatorow beda stanowily "smartfony za złotówkę",

to nazwa idealnie nadaje się na nazwę wirtualnego operatora.

Edited by jamesbond
Posted (edited)

Jak ktoś w ostatnim pytaniu odpowie "nie" to dla niego dodatkowe pytanie tutaj: Czy warto było zarejestrować tą domenę ? Prosiłbym z uzasadnieniem.

Edited by jamesbond
Posted

Wyniki 1 - 100 spośród około 208,000 dla zapytania smartfon

Wyniki 701 - 746 spośród około 209,000 dla zapytania smartfon

Wyniki 1 - 100 spośród około 59,800 dla zapytania smartfony

Wyniki 501 - 569 spośród około 59,800 dla zapytania smartfony

Pojawiają się reklamy AdWords.

i statystyki:

smartfonbw9.png

-

Nie / Nie / Tak :)

Posted
Dobry zakup który zwróci się z nawiązką. Czy to dropped Ci ją przechwycił? Była licytacja?

Nie korzystam z uslug przechwytywania dropped. To byla dobrze ustawiona opcja.

Posted
Co sadzicie o smartfonach? Czy ktoś uzywa, przydatne są?

Używam Nokii nie pierwszej nowości, ale ma co trzeba. Masa przydatnego oprogramowania. Otwiera pliki Worda, Exela, prezentacje Power Pointa i pdf`y. Odtwarza mp3, filmy z napisami. Nowsze modele miewają WiFi. Czy są przydatne? Jasne. Są prawie jak komputer. Jeżeli zamienię to tylko na inny smartfon. Domena przyszłościowa. Jeżeli stanie się tak jak piszesz, że operatorzy zaczną je oferować po rozsądniejszych cenach to zyskają na popularności.

Posted
Moim zdaniem domena jest dobra, a nawet bardzo dobra :)

Gratuluję !

Dziękuje :)

Ale patrząc na wyniki sondy to zdania są bardzo podzielone, wielu sceptycznie patrzy na to słowo.

Być może dla nich wystarczy określenie "telefon z gadżetami" lub coś w tym stylu.

Szkoda, że wypowiadających się pisemnie tak mało. Zapraszam wszystkich do duskusji zarówno o smartfonach jak i o samej domenie.

Posted

tak/tak/nie

1. Prawidłowa nazwa to smartphone. Wg. mnie oryginalna nazwa jest w Polsce popularniejsza niż spolszczenie smartfon.

2. Przez wiele lat nazwa smartphone rozróżniała zwykłe telefony od takich, które potrafią naprawdę więcej (jak Nokia 9000 Communicator). Teraz prawie każdy telefon ma w sobie wszystko - aparat, PIM, poczta, Internet, Office, PDF, MP3... wobec czego czym różni się smartphone od telefonu? Dzisiaj - niczym. Wobec czego stawiałbym, że nazwa będzie powoli zanikać.

3. Wiele osób mniej zorientowanych w telefonii nie ma pojęcia co to jest smartphone.

Posted
tak/tak/nie

1. Prawidłowa nazwa to smartphone. Wg. mnie oryginalna nazwa jest w Polsce popularniejsza niż spolszczenie smartfon.

2. Przez wiele lat nazwa smartphone rozróżniała zwykłe telefony od takich, które potrafią naprawdę więcej (jak Nokia 9000 Communicator). Teraz prawie każdy telefon ma w sobie wszystko - aparat, PIM, poczta, Internet, Office, PDF, MP3... wobec czego czym różni się smartphone od telefonu? Dzisiaj - niczym. Wobec czego stawiałbym, że nazwa będzie powoli zanikać.

3. Wiele osób mniej zorientowanych w telefonii nie ma pojęcia co to jest smartphone.

Smartfon MA system operacyjny jak WM/Symbian/Palm itp, a wszystkomajace telefony tego nie maja i na tym polega roznica. Wg. najnowszych badan rynkowych, bedzie malec ilosc zwyklych telefonow, a wlasnie bedzie wzrastac ilosc smartfonow, gdzie ok. 2010r proporcja smartfonow nad telefonami ma byc juz znaczna. Sam posiadam takowy i w dodatku zabytkowy (Motorola MPX200). Takim smartfonem jest tez iPhone, ktory zdobywa coraz wieksza popularnosc, a w zwiazku z tym inni producenci zaczynaja nasladowac Apple i wypuszczaja swoje modele na wzror tego ladnego badziewia.

Co do samej domeny, to jest naprawde fajna, tylko to spolszczenie nie wiadomo czy sie przyjmie, czy pozostanie w wersji oryginalnej znaczy sie: smartphone

Posted
Co do samej domeny, to jest naprawde fajna, tylko to spolszczenie nie wiadomo czy sie przyjmie, czy pozostanie w wersji oryginalnej znaczy sie: smartphone

Jest szansa ze sie przyjmie, poniewaz jezyk polski zazwyczaj przyjmuje taka pisownie anglojezycznego slowa z ktorego da sie zrobic liczbe pojedyncza i mnoga. Dlatego mamy: notebook.pl i notebooki.pl, email, emaile. Ze smartphone liczba mnoga musialaby wygladac smartphony - dziwnie prawda?

Dlatego licze ze czesciej bedziemy uzywali smartfon - smartfony.

Posted
Ze smartphone liczba mnoga musialaby wygladac smartphony - dziwnie prawda?

Dlatego licze ze czesciej bedziemy uzywali smartfon - smartfony.

Smartphony dla mnie brzmi OK i jednak liczę, ze przyjmie się ta nazwa. Aczkolwiek możliwe, że oceniam to mało obiektywnie :) ze względu na:

#Smartphony.pl

Posted (edited)
Smartphony dla mnie brzmi OK i jednak liczę, ze przyjmie się ta nazwa. Aczkolwiek możliwe, że oceniam to mało obiektywnie :) ze względu na:

#Smartphony.pl

Hehehehe, no niezle. To moze przyjmie sie liczba pojedyncza smartfon i mnoga smartphony :)

ps. co Cię tknęło żeby zarejstrować tą nazwę w kwietniu ?

Edited by jamesbond
Posted (edited)
Hehehehe, no niezle. To moze przyjmie sie liczba pojedyncza smartfon i mnoga smartphony :)

Nie mam nic przeciwko :)

ps. co Cię tknęło żeby zarejstrować tą nazwę w kwietniu ?

Kupowałem smartphona/smartfona :) HTC na prezent.

Edited by krystekm
Posted
Smartfon MA system operacyjny jak WM/Symbian/Palm itp, a wszystkomajace telefony tego nie maja i na tym polega roznica.

Do listy systemów powinieneś dodać jeszcze: GEOS i BlackBerry OS. :)

Chodziło mi w każdym razie o to, że kupując bylejaką nowszą Nokię od razu dostajesz Symbiana na pokładzie. W ciągu 2 lat większość używanych telefonów będzie smartphone'ami, więc nadal po prostu będzie się na nie mówić telefon, nie zauważając różnicy. Różnica była zauważalna dotychczas, zwłaszcza gdy wyszedł 9000 Communicator... Teraz różnica powoli zaczyna się zacierać, bo smartfony stały się popularne, a sama nazwa smartphone nie została tak bardzo spopularyzowana.

Takim smartfonem jest tez iPhone, ktory zdobywa coraz wieksza popularnosc, a w zwiazku z tym inni producenci zaczynaja nasladowac Apple i wypuszczaja swoje modele na wzror tego ladnego badziewia.

Popracujesz kiedyś na iPhone'ie to zmienisz zdanie. Absolutnie nie jestem gadżeciarzem, a iPhone jest naprawdę świetny pod względem użyteczności.

@jamesbond: Mam nadzieje, że nie mam racji z moimi obawami. Zresztą nawet jakbym miał to za cenę opcji też brałbym tą domenę. Napewno da się na niej zarobić. Wystarczyłaby jedna dobra reklama Plusa, z dobrym hasłem i "smartfon" stałby się bardzo popularny. :)

Posted

Przy tego typu nazwach zawsze jest ryzyko, że pojawi się nowe słowo, które wyprze to zaadaptowane z obcego języka. Jednak bez ryzyka, cóż jest warte życie? :)

Świetna domena!

• 3 years later...
Posted

Wracając do tematu po 3 latach

1. Co sądzicie o domenie?

2. Czy przyjelo sie w PL smartphone i smartphony czy smartfon i smartfony?

3. Czy nadal duzo ludzi nie wie co to smartfon?