Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dodałbym, że jeśli cena pl-ki z tym słowem kluczowym okazałaby się za bardzo zaporowa, wtedy warto odkupić .com albo .eu (już po o wiele niższej cenie) albo nawet poszukać czy nie leży przypadkiem wolna. ;) Ani w .net ani .com.pl raczej nie warto się pchać.

Posted
Dodałbym, że jeśli cena pl-ki z tym słowem kluczowym okazałaby się za bardzo zaporowa, wtedy warto odkupić .com albo .eu (już po o wiele niższej cenie) albo nawet poszukać czy nie leży przypadkiem wolna. ;) Ani w .net ani .com.pl raczej nie warto się pchać.

...a moze tomciokotarowi chodzilo o angielskie slowo kluczowe...? ;)

Posted

Tomcio raczej nie zdradzi co to za słowo a jeśli to pojedyncza fraza, to odkupienie .pl zapewne nie będzie takie łatwe, proste i przyjemne. Zadałeś trudne pytanie bo i tak źle i tak niedobrze w przypadku .net i com.pl . Jesli .eu lub .com(w tej kolejności) jest zajęte, to lepszym wyjściem byłoby z poszukać .pl z inną lub podobną frazą. Jeśli coś planujesz to planuj to z końcówką .pl a jeśli ta końcówką jest zajęta i nie do kupienia to polecam .eu

Posted
Takie proste pytanko - jaka koncowke lepiej wybrac dla pewnego slowa kluczowego?

Ani .com ani .net, tylko .eu ;)

DD

Posted
A np .org czy .info tez odpadaja?

Dużo zależy od nazwy. Ale jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że obecnie dla 80% nazwa (wykluczając .pl) najlepsza będzie domena .eu.

DD

Guest Michal
Posted

Jak na nazwę firmy, to .net zdecydowanie lepsza, gdyż ma globalny charakter, którego brakuje w przypadku .com.pl i .eu.

Posted
Jak na nazwę firmy, to .net zdecydowanie lepsza, gdyż ma globalny charakter, którego brakuje w przypadku .com.pl i .eu.

No co Ty Michał - piszesz poważnie? ;) .net na nazwę firmy? To rozszerzenie wcale nie kojarzy się z firmami i komercyjnym zastosowaniem. A co do globalności - ile firm w Polsce oferuje swoje usługi czy produkty na cały świat?? To już chyba jednak lepiej .eu - bo na rynki europejskie wchodzi już trochę firm. Poza tym firmom z Azji czy Ameryki też można oferować swoje produkty spod domeny .eu - wtedy domena pokazuje skąd jest firma i nie ogranicza działalności do Unii Europejskiej.

DD

Guest Michal
Posted
No co Ty Michał - piszesz poważnie? ;) .net na nazwę firmy? To rozszerzenie wcale nie kojarzy się z firmami i komercyjnym zastosowaniem. A co do globalności - ile firm w Polsce oferuje swoje usługi czy produkty na cały świat?? To już chyba jednak lepiej .eu - bo na rynki europejskie wchodzi już trochę firm. Poza tym firmom z Azji czy Ameryki też można oferować swoje produkty spod domeny .eu - wtedy domena pokazuje skąd jest firma i nie ogranicza działalności do Unii Europejskiej.

DD

Tak, piszę poważnie. Nigdy mojej firmy bym nie prowadził pod .eu. Wygląda to ograniczająco. Jeżeli nie mógłbym dostać .com, to wziąłbym .net. Końcówkę .eu tak czy inaczej oceniam dosyć nisko.

MW

Posted

ja moze cos przeoczylem, ale czemu tak nagle wszyscy (prawie wszyscy) rzucili sie na eu? Przeciez jeszcze pare miesiecy temu bylo tylu sceptykow...

Posted
ja moze cos przeoczylem, ale czemu tak nagle wszyscy (prawie wszyscy) rzucili sie na eu? Przeciez jeszcze pare miesiecy temu bylo tylu sceptykow...

Koszty rejestracji i utrzymania potrafią błyskawicznie ze sceptyka zrobić entuzjastę ;)

Posted

Zauważyłem, że bardzo często firmy używają .com.pl, czasami nawet gdy .pl jest wolna. Mi osobiście .com.pl nie podoba się wcale i nie tylko mi, często rozszerzenia .pl, .net, .com, .org, .info są zajęte natomiast .com.pl wolne.

Moim zdaniem .net przewyższa czasem atrakcyjnością .com Dla przykładu podam swoje wybory:

1) wybrałem pozdrawiam.net, pomimo że pozdrawiam.com było wolne

2) udało mi się kupić PlanLekcji.NET i na pewno nie wymienił bym się za PlanLekcji.COM

Posted
Ale inwestowanie w domeny nie polega na tym "co ja bym wolał", także taka ocena domen mija się z celem.

Jasne. Wyraziłem tylko swoją opinię.