Jump to content

Recommended Posts

Posted

ciesle?

Cieśle – wieś w Polsce położona w województwie wielkopolskim

0zł

ciesla.pl jedyna sensowna.

Posted

Wieś, miasto ... jeśli takie istnieją, to miło ...

Natomiast zapytam tak, Pezet40 i Kornel: czy uznajecie liczby mnogie? Np. pielęgniarki, drukarze ... itp?

Odmieńcie proszę, słowo "cieśla" w liczbie mnogiej (mianownik, liczba mnoga)... a może liczba mnoga

w tym przypadku nie istnieje? :(

Zbiór osób, uprawiających zawód ciesielski, to ..... :)

Posted
cieslowie :) cześki :) ciolki :) nawet gdyby byla to poprawna forma liczby mnogiej to i tak nikt tego nie kupi gdyz domena az odstrasza :)

... zależy kogo ...

To nie jest kwestia podobania się nazwy. Dla mnie np. traktorzysta się nie podoba, i może mnie "odstraszać" [hipotetycznie]. I co z tego? Fakt jest taki, że traktorzysta istnieje. Istnieje również nie tylko jeden cieśla, ale cała ich "masa" :(.

Gdybym chciał zlecić budowę domu z drewna, nie bałbym się tej domeny. Szukałbym po prostu cieśli.

Poza tym, jak zauważyłeś :[...] To jakies miasto i tam sa nawet hotele... Jezeli tak to ladna domenka".

Czyli domena Cię odstrasza, ale nie na pewno.

------

Proszę o ew., dalsze opinie w kwestii "ciesle.pl" ...

Posted (edited)
cieslowie :) cześki :) ciolki :) nawet gdyby byla to poprawna forma liczby mnogiej to i tak nikt tego nie kupi gdyz domena az odstrasza :)

... zależy kogo ...

To nie jest kwestia podobania się nazwy. Dla mnie np. traktorzysta się nie podoba, i może mnie "odstraszać" [hipotetycznie]. I co z tego? Fakt jest taki, że traktorzysta istnieje. Istnieje również nie tylko jeden cieśla, ale cała ich "masa" :(.

Gdybym chciał zlecić budowę domu z drewna, nie bałbym się tej domeny. Szukałbym po prostu cieśli.

Poza tym, jak zauważyłeś :[...] To jakies miasto i tam sa nawet hotele... Jezeli tak to ladna domenka".

Czyli domena Cię odstrasza, ale nie na pewno.

------

Proszę o ew., dalsze opinie w kwestii "ciesle.pl" ...

Przepraszam, za "samoczynnie" powtórzonego posta ...

Edited by yarowa
Posted

yy.. czy aby na pewno jest to poprawna forma mianownika liczby mnogiej???? :( ja bym raczej odmienil: cieślowie

a jesli jest poprawna to i tak brzmi okropnie wedlug mnie i jest nieporownywalnie mniej warta od ciesla.pl...

Posted (edited)

Dokładnie... własnie yarowa specjalnie przeszukiwałem google ale nawet w słownikach języka polskiego on-line nie ma takiego słowa. Cieślowie też bym się prędzej ku tej nazwie skłaniał... no ale tutaj potrzeba już polonisty...

cieśle.pl moim zdaniem nie jest to poprawna forma językowa, nie ma czegoś takiego oprócz wsi w województwie wielkopolskim.

Edit.

Jesli znajdziesz żródło napisane dokładnie z ta formą w google to daj link ;-)

Bo sądzę, że sam odmieniłeś słowo "cieśla" nie sprawdzając czy w ogóle jest to poprawna forma językowa.

Edited by Kornel
Posted
Dokładnie... własnie yarowa specjalnie przeszukiwałem google ale nawet w słownikach języka polskiego on-line nie ma takiego słowa. Cieślowie też bym się prędzej ku tej nazwie skłaniał... no ale tutaj potrzeba już polonisty...

cieśle.pl moim zdaniem nie jest to poprawna forma językowa, nie ma czegoś takiego oprócz wsi w województwie wielkopolskim.

Edit.

Jesli znajdziesz żródło napisane dokładnie z ta formą w google to daj link ;-)

Bo sądzę, że sam odmieniłeś słowo "cieśla" nie sprawdzając czy w ogóle jest to poprawna forma językowa.

(

Sądzisz, że jestem aż takim dyletantem? :)

(W przypadku np. "zeliwa.pl" zrobiłem to celowo, widząc, jak realnie ta liczba mnoga zaczyna funkcjonować nawet wśród wytwórców żeliw właśnie ...).

Wybacz Kornel, ale google nie były dla mnie nigdy autorytetem w takich kwestiach.

Korzystam ze słownika języka polskiego PWN. Mam go, lecz nie on-line. Różni się on tym, od pozostałych słowników dostępnych gdziekolwiek, w tym w internecie, że pracują zawsze nad nim wybitni specjaliści z dziedziny.

Nie zamierzam jednak udowadniać, że ta domena nie jest wielbłądem :(

Posted
(

Sądzisz, że jestem aż takim dyletantem? :)

(W przypadku np. "zeliwa.pl" zrobiłem to celowo, widząc, jak realnie ta liczba mnoga zaczyna funkcjonować nawet wśród wytwórców żeliw właśnie ...).

Wybacz Kornel, ale google nie były dla mnie nigdy autorytetem w takich kwestiach.

Korzystam ze słownika języka polskiego PWN. Mam go, lecz nie on-line. Różni się on tym, od pozostałych słowników dostępnych gdziekolwiek, w tym w internecie, że pracują zawsze nad nim wybitni specjaliści z dziedziny.

Nie zamierzam jednak udowadniać, że ta domena nie jest wielbłądem :(

Ok, mozliwe, że masz rację nie zaprzeczam... Nie jestem polonistą, żeby to wiedzieć... Jak możesz zrób screena/skana z tego twojego słownika. Możesz także napisac co to za słownik?

Posted (edited)

Coś mam problemy z załączeniem screena .. :(

Próbowałem nawet zagospodarować miejsce na awatar, ale to zbyt mały obrazek byłby :) ...

W każdym razie to słownik SJP PWN z 2004 r. (wydany przez Wydawnictwo Naukowe PWN SA w 2004 r).

Wersja (elektroniczna 1.0).

Nie sądzę, żeby od tego czasu odmiana rzeczowników się zmieniła.

-----

Tymczasem, w pierwszym lepszym SJP w internecie, znalazłem

choćby i to:

http://www.sjp.pl/co/cie%B6la

(a Cieślowie, można odmieniać w taki sposób, owszem ..., ale w przypadku nazwiska).

Edited by yarowa