Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dziś otrzymałem ofertę odkupienia domeny ekojazda.pl

ale cena 1200 okazała się zaporowa dla tego klienta,

trwają negocjacje, ale zastanawiam się, czy nie tracę czasu...

Nie pytam ile jest warta, ale ile ktoś z was byłby w stanie za nią zaoferować, wiedząc, że (cytat z rozmowy):

"Zresztą potencjalny portal już jest skazany na sukces, gdyż

moim sponsorem jest jeden z magazynów motoryzacyjnych, którego patronactwo już uzyskałem."

Posted
Jeśli to możliwe proszę o uzasadnienie ceny, bo nie wiem czym się sugerujecie.

Drogie paliwo :] Otwieranie szkół ecodrivingu. Czego chcieć więcej?

Posted (edited)

Skoro dla nich 1200zł to za drogo to ja bym zerwał negocjacje. Sprzedawałbym za minimum 3-5k. Zamiast sprzedawać - postaw prostą stronę o ekodrivingu, wrzuć AdSense, rozreklamuj (w tym wypadku dość proste i nawet na wykop by się łatwo dostało). W rok zarobisz połowę tej kwoty, a nadal będziesz miał i domenę i serwis, które razem będą więcej warte.

Domaining polega albo na inwestycjach (kupujesz, długo czekasz, sprzedajesz gdy cena jest wysoka) albo na handlu (kupujesz, sprzedajesz, kupujesz, sprzedajesz). Przy tym handel jeśli chodzi o .pl jest dość trudny, bo u nas nie jest zbytnio rozwinięty rynek aftermarket. Natomiast przy inwestycji czasami trafisz na klienta, który koniecznie chce mieć daną domenę i da za nią naprawdę pokaźną kasę.

Jednym słowem - potrzebujesz kasy - negocjuj dalej. Nie potrzebujesz - olej ich.

Edited by icered
Posted

Domena jest kiepska, pozostałe końcówki wolne, a o kursach ekojazdy, pierwsze słyszę, myślałem, że jak paliwo drogie to przerabia się samochód na gaz, olej rośliny, zależnie od silnika itp.

Google też pokazuje, jakie to częste wyrażenie:

Wyniki 1 - 10 spośród około 2,470 dla zapytania ekojazda.

Wyniki 1 - 10 spośród około 1,430 dla zapytania "eko jazda"

Domena nie warta nawet przedłużenia.

Posted

hubert, zrozum, że jeśli na rynek wprowadzają nową usługę lub produkt pod nazwą, która jest neologizmem, to jest rzeczą oczywistą, że wyników będzie mało. Według Google informacje o ekojeździe pojawiły się zaledwie w 2007 roku - link

Posted

Pozostałe końcówki wolne, możecie rejestrować i trzymać te domeny dla wnuków, licząc na duży zarobek, na frajerach, albo jeszcze gorzej jak pies ogrodnika.

Posted
Pozostałe końcówki wolne, możecie rejestrować i trzymać te domeny dla wnuków, licząc na duży zarobek, na frajerach, albo jeszcze gorzej jak pies ogrodnika.

Człowieku odpowiedz na pytanie (ile zarobiles na domenach?), chyba nie rozumiesz o czym piszesz.

Jeśli dla Ciebie sztuczna inteligencja google jest guru w ocenie domen, to "przebudź się".

Dzięki za uzasadnienie, ale nie oczekuję, że mi odradzisz, a raczej pomożesz w negocjacji.

Dzięki pozostałym kolegom z forum za pomoc.

Tomek.

Guest Michal
Posted

Podzielam zdanie huberta.

Sprzedać takie coś za 1k PLN to IMO dobry deal.

Posted
Podzielam zdanie huberta.

Sprzedać takie coś za 1k PLN to IMO dobry deal.

Tym bardziej, ze z "eko" jest jeszcze cala masa wolnych i mocnych fraz.

Czyzis, sprzedaj mu za polowe z tego co chcesz, jak sie nie zgodzi, spusc jeszcze polowe i powinno byc fair, choc i tak za drogo.

Posted
Tym bardziej, ze z "eko" jest jeszcze cala masa wolnych i mocnych fraz.

Czyzis, sprzedaj mu za polowe z tego co chcesz, jak sie nie zgodzi, spusc jeszcze polowe i powinno byc fair, choc i tak za drogo.

Tak to może poczekać trochę i sam od Niego kupię za 600 zł.

Ostatnio w TVN24 (jak zwykle z resztą) był dość długi materiał o szkoleniach z ecodrivingu. Tak jak na początku używali anglojęzycznego znaczenia tak na końcu przeszli na ekojazda.

Duże firmy wysyłają swoich pracowników na takie kursy. Dla firmy jest to jednorazowy, choć nie mały wydatek, ale mogą być bardziej pewni mniejszego spalania, które jeśli się chce może spać nawet o 30%.

Wiem co piszę :rolleyes:

Posted
1,2k to dość wysoka cena za tą domenę.

Ale z drugiej strony jeśli klientowi naprawdę zależy to może się skusi.

Na dzień dzisiejszy dla mnie temat nieaktualny.

z tą domeną jest podobnie jak z domosfera.pl

pewien kolega z forum napisał, że jest warta tyle co sferadomowa.pl

na dzień dzisiejszy dla każdego z was też może być tyle warta,

jednak rzeczywistość i przyszłość mówi coś innego...

Posted (edited)
Uważam, że domena nie jest warta 1K....

ecodriving jest jednak zajęty we wszystkich ważniejszych końcówkach. Skoro w większości tematów piszecie na forum, że angielski keyword z .pl w wielu przypadkach jest niewiele wart to uważam, że ekojazda jest jak najbardziej do przyjęcia. I sądzę, że przyjmie się lepiej niż ecodriving :rolleyes:

Ja podtrzymuję, że dla mnie ciekawa ;)

Edited by heden.pl
Posted
Dzięki za uzasadnienie, ale nie oczekuję, że mi odradzisz, a raczej pomożesz w negocjacji.

Przedłużenie domen kosztuje, jeśli jest tylko jeden kupujący i wszystkie pozostałe końcówki wolne, to należy zejść z cenny, tak jak w przypadku większości produktów. Klienci też są różni, jeden bardziej świadomy, drugi mniej, jeden do komputera chce podłączyć myszkę, inny żelazko, chyba trafiłeś na tego pierwszego, więc lepiej zejść z cenny, ponieważ pójdzie do konkurencji i kupi wszystkie pozostałe końcówki, nie za 1,2k, ale za każdą sztukę 1zł+vat.

Posted

@hubert7: Jasne, niech bierze inne końcówki! Dla domainera to jak woda na młyn. Czyzis zaparkuje .pl i nawet nie będzie musiał strony robić, wystarczy zarabiać z parkingu... Genialne! :>