Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie.

Ostatnio dość dużo serwisów powstaje na domenach *owo.pl. Np. finansowo.pl, wakacjowo.pl, smsowo.pl, meblowo.pl. Co sądzicie o takich domenach? Warto je rejestrować? Oczywiście te co są jeszcze wolne. Część z tego co wiem już jest w posiadaniu domeniarzy. B)

#pogrzebowo.pl

#dywanowo.pl

#wozkowo.pl

Posted

Spośród wymienionych tylko finansowo.pl jest domeną generyczną. Jest to używany przysłówek, więc potencjalnie łatwiej zapamiętać użytkownikom. Osobiście wszystkie te nazwy -owo (i generyczne i sztuczne) nie podobają mi się.

Posted

Ta "moda" zniknie szybciej niż końcówka -ex w zadawaniu nazw biznesom w latach 90tych

Teraz te Kazex'y, Szmatex'y, Jurex'y, są po prostu smieszne B)

Wolałbym już wymysleć ładnie fonetycznie nazwę niżu zywać takiej karykatury

Posted
Ta "moda" zniknie szybciej niż końcówka -ex w zadawaniu nazw biznesom w latach 90tych

Zgadzam się z powyższym w 100%, dodam także, że takie "potworki" to efekt braku dobrych domen na rynku, skutek NIE inwestowania w domeny zajęte i przede wszystkim nikła znajomość samego rynku domenowego.

Posted
[...]takie "potworki" to efekt braku dobrych domen na rynku, skutek NIE inwestowania w domeny zajęte[...]

To prawda. Mnie się jednak podobają takie twory. Oczywiście słowo bazowe musi pasować, np. tak jak wspomniano finansowo.pl, bankowo.pl itp.

Ale o gustach... B)

Posted

Szczególnie, tego rodzaju domeny, nie podobają mi się.

W moich oczach, z góry przepraszam ewentualnych posiadaczy podobnych domen - moja opinia nie odnosi się do Osób - ale są to bardzo prymitywne nazwy, konstrukcje słowne ...

Pójście na "łatwiznę", po najprostszej linii. Skoro zajęte np. "wakacje.pl" to wymyślamy "wakacjowo" ...

"Pogrzebowo" jeszcze "ujdzie", ale jako odpowiedź na pytanie "jak?". Nie jako rzeczownik.

Posted (edited)

Wolałbym już wymysleć ładnie fonetycznie nazwę niżu zywać takiej karykatury

Oj, u mnie w okolicy jest firma Jurex...Chcialbym miec taka nazwe firmy... i ta firme ;) Polontex tez niedaleko mnie i tez prawie monopolisci na rynku firanek :P

Ale wracajac do tematu, to zgadzam sie ze to okresowe mody. W latach 90tych firma musiala miec w sobie X, a dzisiaj wstyd jest nawet sie przyznawac do takiej nazwy. To samo bedzie za jakis czas z aktualnymi dziwolagami.

EDIT:

Heden, a co Ty na takie cos?

pogrzebix.pl

dywanex.pl

wozex.pl

:D

Edited by empireus
Posted

Była jeszcze jedna moda: Janusz-pol, trans-pol, złom-pol i tym podobne. Tu akurat rozumiem twórców nazw, chcieli niejako zaznaczyć w nazwie firmy jej pochodzenie i działalność w Polsce. Obecnie domena .pl załatwia ten problem, ale domena .pol też byłaby niezła.

Posted
[...] takie "potworki" to efekt braku dobrych domen na rynku, skutek NIE inwestowania w domeny zajęte i przede wszystkim nikła znajomość samego rynku domenowego.

Też się nad tym zastanawiałem. Tylko wydaje mi się, że to iż ktoś robi serwis np. na finansowo.pl nie wynika z jego niechęci do inwestowania w domeny co raczej z celowych działań. Na pewno część z osób (firm) tworzących serwisy na domenach *owo.pl z chęcią przy starcie kupiłaby czyste generyki tylko może nie uśmiechały im się wydatki w okolicach xxx xxx euro. Też nie wiemy czy jednak z nich swoich "potworków" z *owo.pl nie odkupiła od kogoś i to też za niezłe pieniądze. Nie wiem bo nie znam takich transakcji ale może ktoś z was wie o takich? B)

Posted

Trzymanie *owo.pl, jest tak samo bezsensowne jak trzymanie *4u.pl, alle*.pl, *24.pl

Takie domeny warto kupować pod konkretne zagospodarowanie, istnieją wyjątki, kiedy domena dobrze brzmi i wygląda, przy bardzo mocnych generykach, jednosłowo+owo.pl

Posted (edited)

wg. mnie chu*owo.pl :D - zajeta oczywiscie

Ale nie zgodze sie huberto jesli chodzi o kwestie domen 24.pl. Adwokat24, Lekarz24 i inne tego typu domen nie warto trzymac? Ocknij sie B)

Edited by szogun