Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytam teoretycznie, co zrobić, jeśli firma sprzedająca domeny globalne zniknie? Czy kupując domeny, których nie mam zamiaru sprzedać, przez najbliższe lata, powinienem się domagać jakiegoś dokumentu? Jak na razie, wszystko to wygląda tak jak umowa na „piękne oczy” kupuję domene, płacę online i nie mam na to żadnego dokumentu. W przypadku, gdyby taka firma zwinęła interes, gdzie uderzać? Raczej takie rzeczy się nie zdarzają, jednak wolę zapytać, czy jest czego się obawiać?

Posted
Pytam teoretycznie, co zrobić, jeśli firma sprzedająca domeny globalne zniknie? Czy kupując domeny, których nie mam zamiaru sprzedać, przez najbliższe lata, powinienem się domagać jakiegoś dokumentu? Jak na razie, wszystko to wygląda tak jak umowa na „piękne oczy” kupuję domene, płacę online i nie mam na to żadnego dokumentu. W przypadku, gdyby taka firma zwinęła interes, gdzie uderzać? Raczej takie rzeczy się nie zdarzają, jednak wolę zapytać, czy jest czego się obawiać?

Najważniejszy jest pełny i poprawny wpis w bazie WHOIS. Wszystkie polskie firmy, z wyjątkiem az.pl są resellerami dużych rejestratorów. Jeśli nawet kontakt z resellerem się urywa, zawsze na podstawie wpisu w WHOIS można się udać bezpośrednio do głównego rejestratora i udowodnić że jest się właścicielem danej domeny. Dobrze jeśli ten rejestrator jest uznaną firmą działającą na rynku od wielu lat. Absolutnie naganne jest natomiast fałszowanie danych WHOIS przez resellerów, praktyka do dzisiaj stosowana przez niektóre polskie firmy, np. wpisanie swojego adresu e-mail jako kontaktowego zamiast adresu klienta.

A o RegisterFly możesz co nieco poczytać tutaj:

http://blog.domeny.tv/2007/06/04/850000-do...fly-do-godaddy/

Michał

Posted (edited)

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Czyli tak w dużym skrócie, najważniejsze są dane w WHOIS, w przypadku domen globalnych, większość i tak działa "pod kimś".

Z Whois, jedyna sensowna rzecz, wskazującą na firme, jaką wyciągnąłem:

domeny (małpa) consultingservice.pl - czy jest to zaufany rejestrant?

Edited by hubert7
Posted

Polska ccTLD ma też swój niechlubny wątek .

Otóż kilka lat temu na zagranicznych forach domenowych pojawił się niejaki pan Tomasz Jagodziński ( nick : Tomek) i poprzez swoją firmę domainair.net oferował niezwykle korzystne ceny na rejestrację i prolongatę domen z końcówką PL .

W przeciągu dwóch lat udało mu się przekonać do siebie pokaźną liczbę klientów (głównie z Niemiec i Austrii) jednak na początku 2006 roku , przepadł on jak przysłowiowy kamień w wodę i wszelki ślad po nim zaginął , zostawiając swoich klientów z nieopłaconymi domenami i bardzo często bez możliwości transferu do innych registrarów .

Udało mi się odnaleźć na CD link opisujący ten przypadek :

http://consultdomain.de/forum/domaincafe/1...nair-tomek.html

P.S. Swoją drogą jestem prawie pewien , że jedną z jego "osobistych" domen była kitchen.pl , która jest nadal utrzymywana .

Posted

W Polsce działalność jakiś czas temu zakończył rejestrator niemiecki STRATO. Domeny przewędrowały do "wirtualnego" NASKu, skąd ich właściciele mogli je przenieść do innych rejestratorów. Ważne aby w takiej sytuacji mieć aktualne wpisy dla domen w WHOIS.

DD

Posted
Rozumiem, że nie przeszkadza gdy dane są aktualne mimo ich braku publikacji

Oczywiście nie przeszkadza - dane w WHOIS są ukryte w przypadku osób indywidualnych, ale są widoczne chociażby dla NASK.

DD

Posted
Oczywiście nie przeszkadza - dane w WHOIS są ukryte w przypadku osób indywidualnych, ale są widoczne chociażby dla NASK.

DD

Mowa o domenach globalnych, .com, .net, .biz... Jak tutaj wygląda sytuacja, w przypadku .pl , mamy NASK i nie ma się, o co bać.

Posted
Ten od serwerów dedykowany strato.de?

Jeśli czegoś nie pomieszałem, to tak - ale oni nie są tylko od serwerów dedykowanych. To duży rejestrator domen i usługodawca shared hotingu.

DD