Jump to content

panaceum.pl, panaceum.com

Recommended Posts

Posted

Taki niecodzienny pakiecik. ;-)

Jakiś czas temu dawałem już do wyceny panaceum.pl: http://www.di.pl/index.php?showtopic=7196&hl=panaceum.pl

Dziś udało mi się zdobyć 'do kompletu' panaceum.com.

Obie domeny są z 1999 roku, .com o parę miesięcy starsza, przy czym .pl już ma inną datę utworzenia, bo spadła była, ale chodzi mi o datę pierwszej rejestracji.

Do, że tak powiem, pełnego kompletu ;-) przydałaby mi się panaceum.eu, ale należy do hurtowni i przekierowuje na panaceum.com.pl, więc nawet nie będę pytał czy jest na sprzedaż...

Dobra, bo odbiegnę od tematu za daleko:

Ile może być warta parka: panaceum.pl + panaceum.com?

Mam też panaceum.net, ale to najbrzydsza z trzech sióstr i raczej nie Kopciuszek, więc można ją zignorować. Aczkolwiek wszystkie inne popularne końcówki oraz subdomeny .*.pl pozajmowane...

Posted (edited)
Taki niecodzienny pakiecik. ;-)

Jakiś czas temu dawałem już do wyceny panaceum.pl: http://www.di.pl/index.php?showtopic=7196&hl=panaceum.pl

Dziś udało mi się zdobyć 'do kompletu' panaceum.com.

Obie domeny są z 1999 roku, .com o parę miesięcy starsza, przy czym .pl już ma inną datę utworzenia, bo spadła była, ale chodzi mi o datę pierwszej rejestracji.

Do, że tak powiem, pełnego kompletu ;-) przydałaby mi się panaceum.eu, ale należy do hurtowni i przekierowuje na panaceum.com.pl, więc nawet nie będę pytał czy jest na sprzedaż...

Dobra, bo odbiegnę od tematu za daleko:

Ile może być warta parka: panaceum.pl + panaceum.com?

Mam też panaceum.net, ale to najbrzydsza z trzech sióstr i raczej nie Kopciuszek, więc można ją zignorować. Aczkolwiek wszystkie inne popularne końcówki oraz subdomeny .*.pl pozajmowane...

Moze lekko nie na temat ale jak patrze co spada obecnie ( samo dziadostwo ) to naprawde lza sie w oku kreci i czlowiek wspomina czasy kiedy np. panaceum.pl bylo "wolne do opcji " z dobre 1,5 h po drugim przeladowaniu 24.10.2007, lezalo i czekalo na zlozenie co bp zreszta zrobil ;)) ( to byl spad naskowy z client_hold).

Wtedy sie wybrzydzalo jeszcze i dlatego pamietam te domenke bo ja olalem ale wtedy nie bylo jeszcze takiego cisnienia na wszystko co sie rusza ! To byly jeszcze czasy kiedy bez trudu mozna bylo znalesc i zlapac naprawde wartosciowe domeny. Nie wiem czy panaceum_pl jest taka domene ale napewno nie jest badziewiem jaki dzis sie sypie .Widac dzis ludzie coraz bardziej szanuja domeny i spady naprawde dobrych domen to beda incydenty o ktorych wszyscy beda mowic . Gdyby mnie ktos zapytal o bardzo dobra domene ktora spadla w ciagu ostanich 6-7 mies to naprade mialbym trudnosc z podaniem przykladu :D

Niektorzy mowia ze rynek domen w Polsce jeszcze sie nie zaczol , moze i tak ale coraz bardziej sie wyplycil i jedyna tego konsekwencja bedzie jak w wypadku nieruchomosci! Na wartosci beda przybieraly te w prestizowych czesciach aglomeracji te kiedys juz najdrozej kupowane a te na peryferiach beda tracic .Stanie sie tak dlatego ze dosc spora grupa ludzi kupila sporo bardzo srednich i kiepskich domen ( wiekszosc na dropped ) liczac na krociowe zyski .Czeka nas moim zdaniem ciekawy okres mowie o najblizszych 2-3 latach weryfikacji cen na rynku wtornym ktorego pierwsze symptomy juz mamy ;) No ale to nie temat tego postu tak wiec nie ma co sie rozwijac z takimi teoriami ktore jak zawsze w zyciu napewno nie sprawdza sie w 100% ale w 90 chyba tak ;)

Edited by kilofek
Posted
Wtedy sie wybrzydzalo jeszcze i dlatego pamietam te domenke bo ja olalem ale wtedy nie bylo jeszcze takiego cisnienia na wszystko co sie rusza

Ano właśnie, był czas na pomyślenie, na analizę, trochę trzeba było pomyśleć zanim się wydało te 150 zł. A teraz – 30 zł wydać dużo łatwiej, i nawet się człowiek nie obejrzy jak ich wyda xx razy więcej niż kiedyś tych 150... Wiele domen „straciłem” przez zbyt długie zastanawianie się (pozdr. apze :-P), ale taka cena niezdecydowania. A teraz to jest regularny wyścig, sekundy się praktycznie liczą (ostatnio mi wpadła bardzo dobra domena z opcji, którą założyłem między momentem jak pewna osoba ją sprawdzała, a chwilą kiedy zdecydowała się ją założyć – przedział kilkunastu minut; oczywiście nic o tym nie wiedziałem dopóki mi się nie poskarżyła). Wracając trochę do tematu – panaceum.pl spodobała mi się od razu, ale zanim zdecydowałem się na wydanie 150 zł musiałem oczywiście przeprowadzić analizę opłacalności. A że akurat nie było mnie w domu, to zadzwoniłem do Żony, żeby włączyła mój komputer i sprawdziła w bazie kto był abonentem tej domeny, czy miał jakieś inne itp. itd. Dopiero gdy stwierdziłem że szansa na spadek jest wystarczająco duża, spokojnie zalogowałem się do panelu i założyłem opcję. No i jest. ;-)