Jump to content

Wysyp domen *24.pl i *online.pl

Recommended Posts

Posted

Po pojedynczych w miarę dobrych sprzedażach domen *24.pl i *online.pl stały się one niezwykle popularne. Możemy zaobserwować prawdziwy wysyp tych domen. Pomińmy sprawę cen tych domen, a skupmy się na ich zaletach i wadach. Myślę, że takie domeny są słabe i nie mają żadnych zalet oprócz tego, że można użyć krótkich nazw, gdyż jeszcze są wolne. Wad natomiast jest znacznie więcej:

-taka nazwa nie ma żadnego porównania do generyka pod względem marketingowym,

-znacząco traci ruch na rzecz generyka,

-zwiększa się ilość kombinacji, a co za tym idzie, ilości domen, które trzeba zarejestrować,

-brak ruchu type-in,

-jest nawet gorsza od dwuwyrazowej domeny, która lepiej by określała przedmiot i była łatwiejsza do wypozycjonowania.

Czy nie sądzicie, że te domeny to kaszana?

Posted (edited)

Zgadzam się, ale nie wpłyniesz na ludzi. Jeśli chcą sobie rejestrować domeny *24.pl, to niech sobie rejestrują, przeciez wolny kraj - czyz nie?

Edited by szogun
Posted (edited)

tak, to kaszana i prawdziwy domeniarz nie powinien ulegac chwilowym trendom

#cityonline*pl

klik

EDIT: maryuse wyjales mi to spod palca ;]

Edited by rok1978
Posted

Ostatni zrobiłem małą sondę wśród znajomych ;) Dla większości domeny e-coś, *24.pl, to dobre "profesionalne" domeny, dla przykładu, e-lekarz24.pl uważali za dobrą domene. SZOK! :D Ludziom nie przeszkadzają takie potworki, ja bym jednak w takie domeny nie inwestował.

Posted
Ostatni zrobiłem małą sondę wśród znajomych ;) Dla większości domeny e-coś, *24.pl, to dobre "profesionalne" domeny, dla przykładu, e-lekarz24.pl uważali za dobrą domene. SZOK! :D Ludziom nie przeszkadzają takie potworki, ja bym jednak w takie domeny nie inwestował.

To że mówią to nie znaczy że używają.

Chodzi o aspekt funkconalności a nie upodobania ;)

Tak czy inaczej rejestratorzy powinni otworzyć szampana i świętować żniwa jakie im zafundowani naiwni ;)

Posted

Trochę uogólniacie. e-lekarz24 to kaszana ale lekarz24*pl z serwisem całodobowej pomocy online albo chociaż z aktualnymi telefonami dyżurnych lekarzy to więcej niż lekarz*pl dla jakiegoś gabinetu lekarskiego czy kliniki.

PS

Skoro zarezerwowaliście wszystkie generyki - to nie miejcie teraz pretensji o online i 24 :D

Posted

Przypomnę, że domeny nie są dla domainerów, a dla klientów końcowych. Gdy generyki zajęte, to dla sklepu internetowego lub jakiejkolwiek innej usługi całodobowej, końcówki 24.pl są idealne.

Posted
Skoro zarezerwowaliście wszystkie generyki - to nie miejcie teraz pretensji o online i 24 ;)

Celna uwaga Ci którzy zajmują się domainingiem od kilku lat lub chociarzby 2-3 lat mają w swojej kolekcji kilka, kilkanaście dobrych, bardzo dobrych generyków. NIestety Ci którzy zajmują się tym od roku mają dużo trudniej i wykorzystują każdą możliwość by zarejestrować jakiś dobry generyk z 24 lub online. Według mnie nie są to dużo gorsze domeny a nieraz są nawet lepsze, online mówi nam o usługach online a 24 o całodobowym usługach. Jestem zwolennikiem domen online i tak już zostanie usługi online to przyszłość czy to się komuś podoba czy nie. I to chyba byłovy na tyle :D hehhehehe

Posted

Wrócę do lekarza.

lekarz - wchodzisz np żeby poszukać dobrego dentysty/chirurga/pediatry. Masz dużo czasu, możesz pogrzebać i np. zapytać o opinię na forum.

lekarz24 - wchodzisz bo Twoje dziecko ma gorączkę i nie wiesz czy już dzwonić po karetkę czy zrobić mu zimny okład. Nie masz czasu.

To dwie różne grupy docelowe.

powstaje pytanie do których słów to 24 będzie pasowało i czy nie będzie lepszy inny serwis dla tego celu.

Posted
[...]

Czy nie sądzicie, że te domeny to kaszana?

Kaszana i to totalna... z punktu widzenia domeniarza :D

Jednak część się sprzedaje i do niektórych *online czy *24 pasuje dość dobrze.

Posted

Moim zdaniem do niektórych nazw końcówki *24 oraz*online pasują a do niektórych nie.

Przykład nie pasującej końcówki *24.pl widziałem dzisiaj u siebie w mieście na bilbordach - reklama magazynu dla facetów LOGO i pod spodem adres www.LOGO24.pl

Posted
Moim zdaniem do niektórych nazw końcówki *24 oraz*online pasują a do niektórych nie.

Przykład nie pasującej końcówki *24.pl widziałem dzisiaj u siebie w mieście na bilbordach - reklama magazynu dla facetów LOGO i pod spodem adres www.LOGO24.pl

A może publikują na niej treści z magazynu Logo, do których masz dostęp 24? Logo.pl pewnie była poza ich zasięgiem. :D