Jump to content

Zmiana abonenta => zmiana daty modyfiacji we whois

Recommended Posts

Posted
Mam takie pytanie. Czy po zmianie abonenta domeny np. przez cesję lub authinfo whois pokazuje datę zmiany jako datę ostatniej modyfikacji czy nie?

Tak.

Przy okazji – zmiany można dokonać tylko przez cesję, authinfo służy do transferu (który także powoduje zmianę daty modyfikacji).

Posted (edited)
Tak.

Przy okazji – zmiany można dokonać tylko przez cesję, authinfo służy do transferu (który także powoduje zmianę daty modyfikacji).

Też mi się tak wydawało ale z poniższego wątku wychodzi, że nie albo... :

http://www.di.pl/index.php?showtopic=15871&st=20

Cały czas pokazuje datę modyfikacji 17.04.2008 pomimo tego, że domena przynajmniej 2 razy zmieniała abonenta w tym czasie. Chyba nawet 3 :blink:

Edited by heden.pl
Posted
Cały czas pokazuje datę modyfikacji 17.04.2008 pomimo tego, że domena przynajmniej 2 razy zmieniała abonenta w tym czasie. Chyba nawet 3 :blink:

Jeśli zmieniała, to co najwyżej na papierze.

Sprawdziłem – nawet gdy następuje zmiana z osoby fizycznej na osobę fizyczną (w obu przypadkach ukryte dane), data modyfikacji jest aktualizowana.

Jest jeszcze opcja, że zmianie nie uległ abonent domeny, ale zmianie uległy dane abonenta. Teoretycznie jest to możliwe, ale sprzeczne z zaleceniami NASK, zresztą z tego co pamiętam AZ blokuje pole 'imię i nazwisko' przy edycji danych abonenta.

Posted
Mam takie pytanie. Czy po zmianie abonenta domeny np. przez cesję lub authinfo whois pokazuje datę zmiany jako datę ostatniej modyfikacji czy nie?

Praktycznie ta data czyli jej zmiana mozna manipulowac dowolnie i wprowadzac np.w blad tych co zakladaj opcje na domeny najczesciej w przedziale od 30 do paru dni przed expiracja domeny .Ich skrypty (lub coniektorzy recznie ) wlasnie zanim zaloza opcje sprawdzaja date ostatniej modyfikacji i jak jest "swieza zmiana " to interpretuja ze zaplacone :blink: Wystarczy zmienic delegacje na chwile i data modyfikacji tez sie zmieni :) Czyli to bardzo kruchy parametr ta ostatnia modyfikacja bo nie wiadomo czego tak naprawde dotyczy.

Posted (edited)
Wystarczy zmienic delegacje na chwile i data modyfikacji tez sie zmieni :blink: Czyli to bardzo kruchy parametr ta ostatnia modyfikacja bo nie wiadomo czego tak naprawde dotyczy.

To wiem. :)

Chodziło mi konkretnie o to czy można sprzedać domenę a data ostatniej modyfikacji pozostanie niezmieniona? Podałem przykład internet.com.pl :D

Edited by heden.pl
Posted
Chodziło mi konkretnie o to czy można sprzedać domenę a data ostatniej modyfikacji pozostanie niezmieniona? Podałem przykład internet.com.pl :)

Można, na papierze. Sam kupiłem kiedyś domenę i mam na nią cesję, ale od półtora roku jej nie przeprowadziłem (niedobrze mi się robi jak czytam co każą wysłać). Myślałem że założę sobie opcję i po sprawie, ale niestety dawny właściciel z nieznanych mi przyczyn przedłużył ją w tym roku... :blink: