Jump to content

jak sfinalizować kupno domeny w sedo.com

Recommended Posts

Posted

witam

wylicytowałem domenę globalną

zapłaciłem kartą wylicytowaną kwotę

otrzymałem od właściciela kod auth info

w nazwa.pl dodałem tą kupioną domenę ale..

nazwa.pl i inni polscy rejestratorzy wymagają kliknięcia w link w ich mailu do obecnego właściciela domeny i tu mam problem

bo w baziwe whois domeny ....net jest ktoś z ameryki, a mail jest podany z transferservice@sedo.com

i to właśnie na ten e-mail nazwa.pl wysłała link po którym kliknięciu domena będzie na moim koncie w nazwa.pl

pytanie jak się do nich dobić by w końcu kliknęliby na ten link i domena byłaby w 100% moja ?

w panelu sedo.com mam info:

08/12/08 Please start the transfer request at your registrar

co rozpocząłem ale nikt od nich nie waży się kliknąć w ten link

proszę o podanie jakiś danych do nich kontaktowych bo joe.palombo@sedo.com i ten powyzszy mail to nikt nie odpowiada, ktoś pisał że ma do nich kontakt do Monici, czy do kogoś, kto rozmawia po polsku

prosze o pomoc...

Posted
[...]

nazwa.pl i inni polscy rejestratorzy wymagają kliknięcia w link w ich mailu do obecnego właściciela domeny i tu mam problem

bo w baziwe whois domeny ....net jest ktoś z ameryki, a mail jest podany z transferservice@sedo.com

i to właśnie na ten e-mail nazwa.pl wysłała link po którym kliknięciu domena będzie na moim koncie w nazwa.pl

[...]

Email z prośbą o zatwierdzenie transferu powinien zostać wysłany na adres jaki widnieje w whois w "administrative contact". Nie na żaden inny, niezwiązany z domeną.

Ogólnie cały proces transferu takich domen wygląda tak: "nowy" rejestrator (tu nawet nie netart, ale OnlineNIC, bo NA o ile pamiętam u nich rejestruje domeny) wysyła email na powyższy adres z odpowiednim linkiem. Po potwierdzeniu transferu (czyli po kliknięciu w link i wykonaniu opisanych tam czynności), nowy rejestrator informuje o zleceniu transferu rejestr domen .net, który następnie informuje o zleceniu przeniesienia domeny obecnego ("starego") rejestratora domeny. Ten przesyła email do właściciela domeny z kolejną prośbą o potwierdzenie. Po potwierdzeniu transfer jest realizowany w ciągu kilkudziesięciu godzin, o czym właściciel jest informowany emailowo. Jak widzisz są (powinny być) dwa emaile z prośbą o potwierdzenie transferu i obydwa są (powinny być) wysłane na emaile wpisane do "Administrative Contact" w WHOIS - ważne jest zatem jednak mieć dostęp do tego maila, albo żeby obecny właściciel domeny miał dostęp. Sedo obawiam się tu nie pomoże.