Jump to content

Recommended Posts

Posted

MAm pewną domenę *.pl, jest to nazwa określajaca pewien region Polski. Robię właśnie portal informacyjny o tym regionie i chce udostępnić możliwosć utworzenia subdomeny na mojej domenie dla osób zainteresowanych. Domena jest 5literowa. Ile można byłoby wziąść od osoby zainteresowanej taką subdomeną, aby dla niej nie było zbyt duzo i zebym i ja zarobił na serwer i inne opłaty?

Pzdr.

Posted

Wszystko zależy od tego jak bardzo popularny będzie to portal.

Nie szalej jednak z ceną bo obecnie .pl są bardzo tanie i wiele osób może uznać że lepiej zarejestrować własną domenę.

Posted

Pewnie z 10 zł. Tyle co za rejestrację jakiejś normalnej .pl.

Nie chodzi przecież o to żeby konkurować z .pl tylko o to żeby zakładać subdomeny ludziom zainteresowanym.

Wyłączyłbym z tego jednak ciekawsze i bardziej komercyjne keywordy. Za te kasowałbym np. 50 za rejestrację i 10 za kolejny rok.

OT.

Czyżby slask.pl? 5 liter. ;)

Posted
Czyżby slask.pl? 5 liter. ;)

Nie, nie slask.pl :P, ale chciałbym ją mieć.

Region duzo mniejszy, w sumie masz racje z tymi ciekawymi keywordami, napewno za turystyka.*.pl, noclegi.*.pl, notariusz.*.pl itp. można zawołać więcej.

pb twoja propozycja troche na pograniczu żartu, ciekawe czy Ty byś dał na domenie zrobić subdomene za ~2zł.

Posted
Nie, nie slask.pl :P, ale chciałbym ją mieć.

Region duzo mniejszy, w sumie masz racje z tymi ciekawymi keywordami, napewno za turystyka.*.pl, noclegi.*.pl, notariusz.*.pl itp. można zawołać więcej.

pb twoja propozycja troche na pograniczu żartu, ciekawe czy Ty byś dał na domenie zrobić subdomene za ~2zł.

Zgadzam się z PB. Cena 2zł jest jak najbardziej adekwatna. Bo jeśli Twoj serwis nie zyska popularnosci to nikt za większą cene nie bedzie rejestrował subdomen z kolei jeśli będzie popularność to i duża ilość subdomen pozwoli Ci na wysokie zyski przy tej cenie. ;)

Posted

Nie, ja bym w ogóle nie oferował subdomen, bo przy tej cenie to zbytnia upierdliwość. ;-)

NASK za subdomenę w domenie regionalnej bierze aktualnie 2,50 zł netto.

A jak chcesz zarobić „na serwer i inne opłaty” to znajdź sponsora albo dwóch i wstaw ich bannery na stronę. Dużo prostsze i skuteczniejsze.

Posted (edited)
[...] A jak chcesz zarobić „na serwer i inne opłaty” to znajdź sponsora albo dwóch i wstaw ich bannery na stronę. Dużo prostsze i skuteczniejsze.

Co racja to racja. Przy subdomenach musisz również pomyśleć o pewnych zobowiązaniach w stosunku do abonentów subdomen. To nie tylko kasa (jakaś) ale również obowiązki.

Edited by heden.pl
Posted
ja udostepnilbym za darmo, oczywiscie jezeli ktos chcialby wziac taka subdomene

Też dobry pomysł. Niemniej te komercyjne keywordy bym przyrezerwował dla własnych potrzeb. Jak serwis się rozwinie możesz wtedy sprzedać te subdomeny.

Posted

Ja bym zrobił tak:

założenie subdomeny GRATIS lecz wchodząc na www.gry.twojasub.pl widać reklamy Adsense. Coś w podobie adres.yoyo.pl tylko nie tak upierdliwe reklamy.

Posted

Za darmo - ludkom - w promocji na pierwszy rok. Za 50-100 PLN firmom (Niektóre firmy będą wolały mieć adres zwiazany z regionem). Jeśli się nie da - to zrób promocję - na jakiś czas. Pamiętaj o zobowiazaniach. Musisz mieć dobry hosting. Rejestracja i zarządzanie tymi subdomenami też zajmie Ci sporo czasu.

Topowe adresy rzeczywiscie bym wydzielił i dał wyższą cenę za rejestrację i utrzymanie. Coś jak złote numery w telefonii.

To jeśli chcesz zarobić. Jesli jesteś pasjonatem - rób wszystko za darmo:)

Co do ceny za rejestrację(po promocji) - nie porównuj sie z NASK (2,50) ale z rejestratorami.

Posted
...

Nie te czasy to odstrasza każdego, gdyby oferowana była domena + serwer to reklamy mogą być sama domena, bez dobrej pozycji z reklamami to tragedia i strony 13latków.