Jump to content

Doradca Podatkowy - taka ciekawostka

Recommended Posts

Posted (edited)

Przeglądając dzisiaj bazy UP natknąłem sę na coś takiego:

http://uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx

Dla mnie to wygląda podobnie do np. próba zastrzeżenia słowa "górnik" przez Związek Zadowodowy Gorników Dołowych (nazwa wymyślona)

EDIT:

Link nie działa więc wklejam cytat:

Wyszukiwanie przedmiotów ochrony własności przemysłowej (540) doradca podatkowy Kategoria, numer i data zgłoszenia:

TOW: (210) 338519, (220) 20-03-2008

Kategoria i numer ochrony:

TOW: (111)

<<Powrót

Rodzaj znaku towarowego(550) SłownyOsobyRodzaj osobyNazwaMiastoAdresKraj(732) Zgłaszający/UprawnionyKRAJOWA IZBA DORADCÓW PODATKOWYCHWarszawaPLPełnomocnikKancelaria Prawno - Patentowa Radosław Chmura Chmura AnetaWarszawaPLPublikacjeTypData publikacjiNumerBUP23-06-200813/2008Klasyfikacja nicejskaKlasaWykazData pierwszeństwaNumer pierwszeństwaKraj pierwszeństwa(511) 16(510) czasopisma, gazety, dzienniki, książki, periodyki, blankiety, broszury, biuletyny, druki, formularze, prospekty, publikacje, materiały instruktażowe i do nauczania(511) 41(510) publikowanie on-line czasopism, książek, tekstów publicystycznych, przewodników, poradników, tekstów innych niż reklamowe, organizowanie i prowadzenie seminariów, sympozjów oraz konferencji naukowych i edukacyjnych, informacja o tych usługach <<Powrót

Edited by heden.pl
Posted (edited)
Brak kryteriów wyszukiwania lub brak wybranej bazy danych

Link niestety nie działa :wacko: więc wkleiłem cytat ale też się pokaszanił.

EDIT:

Najlepsze jest to, że próbują również zastrzec "e-doradcapodatkowy" a szystkie rozszerzenia przy tej nazwie są wolne. :)

Edited by heden.pl
Posted
Grzesiek, myślisz, że odbiorą Ci domenę? :|

Nie sądzę. Są jeszcze inne wolne klasy, w których domena może zostać wykorzystana. Zresztą każdy doradca podatkowy ma prawo do takiej domeny nie tylko oni więc mogę ją w razie czego oddać swojej księgowej. To dopiero publikacja zgłoszenia a nie decyzji o rejestracji. Zresztą będę wspólnie z rzecznikiem patentowym to podważał. Ktoś próbuje zrobić sobie monopol w internecie na zwrot "doradca podatkowy" :wacko:

Posted
Nie sądzę. Są jeszcze inne wolne klasy, w których domena może zostać wykorzystana. Zresztą każdy doradca podatkowy ma prawo do takiej domeny nie tylko oni więc mogę ją w razie czego oddać swojej księgowej. To dopiero publikacja zgłoszenia a nie decyzji o rejestracji. Zresztą będę wspólnie z rzecznikiem patentowym to podważał. Ktoś próbuje zrobić sobie monopol w internecie na zwrot "doradca podatkowy" :wacko:

Walcz, walcz. :)

#doradca-podatkowy.pl

Posted (edited)
Walcz, walcz. :)

#doradca-podatkowy.pl

Sylyx.com ale ja będę przy okazji rejestrował swoje znaki towarowe związane z doradcapodatkowy.pl więc uważaj :wacko:

EDIT:

Taka nauczka na przyszlość. Generyki też warto sprawdzać w bazach TM

Edited by heden.pl
Posted (edited)
Trzeba zmienić prawo. Jak chcą to niech zastrzegają nazwy domen z rozszerzeniem, a nie samą nazwę.

Nazwa jak nazwa. To jest zawód jak każdy inny. Żadna abstrakcja. Poza tym żeby zastrzec nazwę domeny z rozszerzeniem to powinni ją chyba posiadać :wacko: Oni próbują zastrzec e-doradcapodatkowy a wszystkie domeny z tym zwrotem są wolne. Nie bardzo wiem co chcą zrobić? Zastrzegają e-doradcapodatkowy w grupie dotyczacej publikacji internetowych a nie mają żadnej takiej domeny. Taka mała paranoja.

Edited by heden.pl
Posted
Nazwa jak nazwa. To jest zawód jak każdy inny. Żadna abstrakcja. Poza tym żeby zastrzec nazwę domeny z rozszerzeniem to powinni ją chyba posiadać :wacko: Oni próbują zastrzec e-doradcapodatkowy a wszystkie domeny z tym zwrotem są wolne. Nie bardzo wiem co chcą zrobić? Zastrzegają e-doradcapodatkowy w grupie dotyczacej publikacji internetowych a nie mają żadnej takiej domeny. Taka mała paranoja.

Nic nowego. Jeden z bywalców forum, próbuje odebrać mi domenę [generyk].pl, mając znak "[generyk].pl", ale nie mając domeny.

Posted
Nic nowego. Jeden z bywalców forum, próbuje odebrać mi domenę [generyk].pl, mając znak "[generyk].pl", ale nie mając domeny.

Mi jej nikt nie próbuje odebrać. Zresztą już jest praktycznie zagospodarowana. I nie sądzę, żeby był jakiś konflikt z tamtą rejestracją bo to różne klasy towarowe :wacko: Tylko wychodzi na to, że ludzie coraz dziwniejsze rzeczy rejestrują jako TM (tzn. próbują).

Posted (edited)

Jeszcze jedno w temacie.

Sprawdzałem przed chwilą w bazie UP poniższe wyrażenia:

- prawnik

- adwokat

- notariusz

- radca prawny

- komornik

i pomimo tego, iż przynajmniej tytuły kilku z tych zawodów są chronione prawnie i odpowiednie przepisy regulują możliwość posługiwania się nimi to żadnego nikt nie próbował zgłaszać. Domyślam się, iż w przypadku tych 3 ostatnich też funkcjonuje coś na kształt Krajowej Izby... jednak nikt w tych organizacjach nie wpadł na szalony pomyśl, żeby rościć sobie rawo do wyłącznego posługiwania się tytułem zawodu w fachowych publikacjach internetowych.

Edited by heden.pl
  • 1 month later...
Posted (edited)
Mam wątpliwości czy umieszczenie w logo aktu dawania jałmużny wpływa pozytywnie na wizerunek serwisu. :-P

Mnie się inaczej kojarzy ;)

Wogóle z założenia miał to być całkiem inny serwis. Jednak próba rejestracji znaku słownego "doradca podatkowy" w grupach dotyczącyh publikacji zmusiła mnie do pójścia w kierunku katalogu żeby nie kolidować z tamtym znakiem. Oczywiście z międzyczasie poszły również moje zgłoszenia znaku "doradcapodatkowy.pl" w kilku innych klasach. Na razie tak już zostanie. Może kiedyś się to zmieni ;) Docelowo pewnie katalog będzie ewoluował w stronę serwisu podobnego do podatki.pl

EDIT:

Temat dotyczy próby rejestracji znaku i nie ukrywam, że jako posiadacz domeny doradcapodatkowy.pl trochę się przestraszyłem. Tym bardziej, że domenę kupiłem jakiś tydzień po publikacji zgłoszenia.

Edited by heden.pl