Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy możliwe jest podbijanie ceny domeny na aukcji przez osobę, która dodała swoją domenę do przechwycenia przez dropped? Jeśli tak, to powinien być uniemożliwiony dostęp do aukcji, a przynajmniej do licytacji.

Biorę właśnie udział w aukcji domeny, która "spadła" użytkownikowi, który teraz ją ze mną licytuje.

Michau, czy po zakończeniu aukcji będziesz mógł powiedzieć, czy dana domena została "normalnie" złapana przez dropped, czy została dodana przez użytkownika?

Edited by SELES
Posted

Osoba która wystawia domenę na dropped 'przez opcję' może ją normalnie dodać do przechwycenia - sprawdzone osobiście (acz nieumyślnie, i oczywiście nie licytowałem).

Posted (edited)
Czy możliwe jest podbijanie ceny domeny na aukcji przez osobę, która dodała swoją domenę do przechwycenia przez dropped?

Jak definiujesz "podbijanie ceny" ?

Z jednej strony ktoś może hazardowo podbijać stawkę by dostać lepsze pieniądze jeśli wie, że innym zależy na tej domenie a z drugiej strony sytuacja może być zgoła odmienna.

Np. ktoś wystawił domenę na sprzedaż zgodnie z 'nowym pomysłem' ale jeśli cena nie osiągnie oczekiwanego minimum, to woli ją "odkupić" dla siebie niż oddawać za śmieszne pieniądze.

Sytuacja jest nieco dwuznaczna ale jeśli oczekiwania diametrialnie mijąją się z ofertami, to takie posunięcie może być rozwiązaniem.

Przy tej okazji przyznam się, że sam żałuję oddanej za 'grosze' jednej domeny, którą chciałem w końcówce aukcji "(p)odbić" dla siebie gdy wracałem pociągiem z MD w Krakowie, najpierw w leśnej głuszy straciłem zasięg a później zawiesił mi się telefon i zanim go zrestartowałem aukcja była juz zakończona :lol:

Edited by Kangur
Posted
Np. ktoś wystawił domenę na sprzedaż zgodnie z 'nowym pomysłem' ale jeśli cena nie osiągnie oczekiwanego minimum, to woli ją "odkupić" dla siebie niż oddawać za śmieszne pieniądze.

A jaki jest ten nowy pomysł? Czyżby dropped.pl zapatrzył się na allegro?

Nie bardzo rozumiem jak to mozliwe, żeby w aukcji domeny uczestniczył jej właściciel? :lol:

Posted (edited)

Wydaje mi się, iż jakiekolwiek ograniczenia nie są wskazane. Michał tak czy siak zarabia na takiej aukcji, a jeśli osoba, która dała domenę do przechwycenia prezekombinuje z podbiciem, to niepotrzebnie ładuje się w koszty na własne życzenie.

Nawet, jesli zablokujemy możliwośc licytacji wlasnych domen dodanych do przechwycenia, to bedzie mozliwosc podbicia ceny z drugiego konta. IMO po co zwalniac domene, by potem ją na siłę "podgrzewac". Mniej kosztowne jest chyba wystawienie jej na Aftermarket czy Złapane..

Edited by novitz
Posted (edited)
Michau, czy po zakończeniu aukcji będziesz mógł powiedzieć, czy dana domena została "normalnie" złapana przez dropped, czy została dodana przez użytkownika?

Chodzi o ryneknieruchomosci.pl ? :)

Ciekawa domena. Natomiast rozumiem, że niezależnie przez kogo jest podbijana i tak musi być za tyle opłacona? Jak się zastanowić to właściciel w przypadku takiego "ruchu" traci tylko 44 za opcję i prowizję dla dropped.pl. Resztę kasy płaci sam sobie. Szczerze to trochę śmierdzące zagrania. Osobiście dziękuję, pierd...., postoję. :lol: Wolę pozakładać opcje zabawa będzie podobna.

Takie domeny powinny być wyrażnie odróżnione od innych.

Edited by heden.pl
Posted
Chodzi o ryneknieruchomosci.pl ? :)

Ciekawa domena. Natomiast rozumiem, że niezależnie przez kogo jest podbijana i tak musi być za tyle opłacona? Jak się zastanowić to właściciel w przypadku takiego "ruchu" traci tylko 44 za opcję i prowizję dla dropped.pl. Resztę kasy płaci sam sobie. Szczerze to trochę śmierdzące zagrania. Osobiście dziękuję, pierd...., postoję. :lol: Wolę pozakładać opcje zabawa będzie podobna.

Takie domeny powinny być wyrażnie odróżnione od innych.

Tyle że ta domena nie miała opcji. Widocznie abonent zapomniał opłacić domeny, ale chce ją odzyskać... chociaż z drugiej strony - skoro znalazł się na aukcji, to przecież widział że spada? No ale takie przypadki były już w przeszłości (np. rzeka.pl), więc kto wie...

Posted
Jakby nie patrząc, nie mogłeś SELES wygrać.

Nie ma takiej opcji. Skoro wystawiający ponosi jakieś śmieszne koszty za wystawienie. Natomiast podbijanie domeny, którą wystawiło się do sprzedaży to już kpina.

Posted (edited)

Odpuscilem dalsza licytacje, pomimo tego, ze w "normalnych" warunkach zaplacil bym za nia wiecej.

BTW, licytujecie ten pakiet, a przynajmniej jednej z oferowanych tam domen nie ma, gdyz jest w moim panelu. :D

Edited by SELES
Posted

Domena została złapana przez Dropped po jej nieopłacenie - nie była to aukcja użytkownika.

Zapewniam, że w przypadku wykrycia licytacji we własnej aukcji, konto danego użytkownika zostanie zbanowane.

Posted
To fakt, musiałby być jakiś dopisek. I warto to zrobić, by później nie wybuchła jakaś afera.

W pełni zgadzam się z kulasem.

Nie chcę wtrącać się do czyjegoś biznesu ale w obecnej sytuacji bardzo poważnie przeanalizowałbym zapisy tego regulaminu.

Podczas MD w Krakowie, Dropped/Aftermarket przeprowadziło pierwszą w kraju publiczną aukcję domen.

Wiadomość ta trafiła do różnych mediów i nie można wykluczyć, że taka promocja przyciągnie mniej lub bardziej wymagających inwestorów.

Część z nich pojawia się na di.pl ale mogą być i tacy, których nie będą interesowały koleżeńskie relacje między uczestnikami forum i posty, w których deklarowane są rozwiązania sprzeczne z regulaminem.

Dotyczy to zresztą wszystkich, którzy chcą rozwinąć swe skrzydła.

• 4 weeks later...
Posted

Faktem jest, że regulamin wymagał nieco odświeżenia. Zatem jest dostępna jego nowa wersja, w której m.in. przewidziano konsekwencje dla osób podbijających w aukcjach, oraz kilka innych zmian związanych m.in. z rejestracją domen .sk

Posted

Taka dziwna sytuacja - loguję się na dropped.pl a tam info o konieczności zaakceptowania nowego regulaminu.

Jeżeli chce zobaczyć moje domeny to muszę zgodzić się na nowy regulamin. Jeżeli nie podoba mi się to link prowadzi do logout.php - czy tak powinno być?

Posted (edited)

Nie chce mi się teraz szczegółowo analizować wszystkich zapisów tego regulaminu i choć kwestie podbijania być może (?) i są formalnie załatwione, to mimo wszystko wydaje mi się, że dobry prawnik doszukałby się tam niejednego mankamentu.

Rozumiem, że oficjalna siedziba Michau Enterprises, LLC jest w USA ale gdy czytam:

"Sprawy nieuregulowane niniejszym regulaminem będą rozpatrywane zgodnie z obowiązującym prawem stanu Delaware" to mam mieszane uczucia gdyż dobrze by było choć podać linki do "prawa obowiązującego w stanie Delaware".

Tym bardziej, że w Regulaminie jest odwołanie do Regulaminu NASK, który mówi, że " ...w sprawach nieuregulowanych Regulaminem i Umową mają zastosowanie przepisy polskiego prawa..." a te dużo łatwiej zlokalizować.

W Regulaminie wystawiania aukcji jest mowa o tajemniczym ostatecznym arbitrze serwisu, którym jak się domyślam będzie Michau.

Aż strach mu teraz podpaść ;)

Serwis Dropped.pl (zwany dalej "serwisem") (...) Gdziekolwiek mowa jest o serwisie, rozumie się przez to serwis internetowy Dropped.pl lub AfterMarket.pl.

Czy zmiana regulaminu to nie najlepszy moment by uporządkować to małe zamieszanie i by zostawić jedną nazwę a drugą domenę zostawić na przekierowanie ?

Edited by Kangur
Posted
Taka dziwna sytuacja - loguję się na dropped.pl a tam info o konieczności zaakceptowania nowego regulaminu.

Jeżeli chce zobaczyć moje domeny to muszę zgodzić się na nowy regulamin. Jeżeli nie podoba mi się to link prowadzi do logout.php - czy tak powinno być?

Już kiedyś o tym było. Nie próbowałem ale wychodzi na to, że bez akceptacji nowego regulaminu tracisz dostęp do swoich domen ;)

Posted
"Sprawy nieuregulowane niniejszym regulaminem będą rozpatrywane zgodnie z obowiązującym prawem stanu Delaware" to mam mieszane uczucia gdyż dobrze by było choć podać linki do "prawa obowiązującego w stanie Delaware".

Tym bardziej, że w Regulaminie jest odwołanie do Regulaminu NASK, który mówi, że " ...w sprawach nieuregulowanych Regulaminem i Umową mają zastosowanie przepisy polskiego prawa..." a te dużo łatwiej zlokalizować.

Postaram się dodać takie linki, jeśli potrzeba :D Regulamin NASK ma zastosowanie tylko do spraw związanych bezpośrednio z rejestracją domen, zaś regulamin serwisu obejmuje o wiele innych kwestii.

• 3 weeks later...
Posted

Być może poniższa kwestia pasuje do tego tematu.

Ostatnio zadziwiają mnie licytacje przechwyconych domen 3 literowych, w dość krótkim czasie domeny te są licytowane w identyczny sposób przez dwie osoby. Dla mnie jest dość ciekawa kwestia, o co w tym wszystkim chodzi.

t307_dropped.jpg

aktualnie identyczna sytuacja ma miejsce w licytacjach 4 domen 3 znakowych srh.pl ltz.pl hkj.pl gli.pl

Posted
Być może poniższa kwestia pasuje do tego tematu.

Ostatnio zadziwiają mnie licytacje przechwyconych domen 3 literowych, w dość krótkim czasie domeny te są licytowane w identyczny sposób przez dwie osoby. Dla mnie jest dość ciekawa kwestia, o co w tym wszystkim chodzi.

t307_dropped.jpg

aktualnie identyczna sytuacja ma miejsce w licytacjach 4 domen 3 znakowych srh.pl ltz.pl hkj.pl gli.pl

Nie widze w tym nic dziwnego - szybko pada kwota minimum minimori ;) a dogrywka sie zaczyna troszke pozniej ;)