Jump to content

dlaczego trzyliterówki .de są takie tanie?

Recommended Posts

Posted

Analizując ceny polskich trzyliterówek można zauważyc wyraźny trend wzrostowy. Najczesciej transakcje zawierane sa w przedziale cenowym 300-600zł. Jednak jak się przyjrzy cenom trzyliterówek .de, to widać ich ceny transakcyjne (przynajmniej te publicznie dostępne) są jedynie nieznacznie wyższe (często 200-300$, chociaż srednia może być ciut wyższa). Z czego to wynika, mając na uwadze że domen .de jest +- 10 razy więcej niż .pl? Moda?

Posted

Może z oszczędności wolą zarejestrować kolejną wśród milionów niż komuś zapłacić na wtórnym ?

Zamiast odkupić np. nhc.de lub nhic.de zawsze można za kilka euro zarejestrować podawaną już kiedyś przeze mnie i 'łatwą do zapamiętania': no-hair-in-cottbus.de :)

Posted
Wydaje mi się, że trzyliterówki w Polsce są przeszacowane, przez domeniarzy i przez strach, że ich zabraknie. wink.gif

A więc uważasz, że w najbliższym czasie mogą drastycznie stanieć?

Posted
Wydaje mi się, że trzyliterówki w Polsce są przeszacowane, przez domeniarzy i przez strach, że ich zabraknie. :)

Bingo! Trzyliterówki domainerzy kupują na zapas, bo ich pula jest ograniczona i przez to windują ceny w amoku licytacji, dzieje się to zazwyczaj na dropped (teraz ta epidemia przeszła na Allegro) Oczywiście w razie zainteresowania klienta taką 3literówką, osiąga ona sporą kwotę, ale nie dzieje się to zbyt często, ponieważ w większości trzyliterówki to zlepek przypadkowych literek. Jednak warto mieć w portfolio takie domeny - to oczywiste.

Posted
Analizując ceny polskich trzyliterówek można zauważyc wyraźny trend wzrostowy. Najczesciej transakcje zawierane sa w przedziale cenowym 300-600zł. Jednak jak się przyjrzy cenom trzyliterówek .de, to widać ich ceny transakcyjne (przynajmniej te publicznie dostępne) są jedynie nieznacznie wyższe (często 200-300$, chociaż srednia może być ciut wyższa). Z czego to wynika, mając na uwadze że domen .de jest +- 10 razy więcej niż .pl? Moda?

Po prostu pomimo że to trzyliterówka a w gąszczu 12 mln domen .de powinny być rarytasem, to np. domeny ghu.de czy fgv.de to takie same badziewia jak hln.pl czy fvy.pl i bez konkretnego zastosowania nie maja sensu. Po drugie niektore trzyliterowki odpadaja, gdyz ich rejestracja jest zabroniona: np:

aur.de

aic.de

abg.de ale abi.de już jest zarejestrowana (abi to potocznie matura, ale i powiat i skrot literowy na rejestracji w zwiazku z tym)

sdl.de

itd., kilka innych się tez znajdzie

"Deutsche Kfz-Kennzeichen sind als Domainname nicht zulässig" - niemiecki nazwy rejestracji samochodowych sa niedozwolone jako nazwy domenowe!

Tak że jest to dziwne mimo wszystko, bo w koncu jest aż 12 mln .de domen, dwuliterowe, dwuznakowe i jednoznakowe nie sa dozwolone, a wiec trzyliterowe to najatrakcyjniejszy towar teoretycznie, niektore sa wyjete spod rejestrowania, wiec i podaz jest mniejsza...

Posted
Tak że jest to dziwne mimo wszystko, bo w koncu jest aż 12 mln .de domen, dwuliterowe, dwuznakowe i jednoznakowe nie sa dozwolone, a wiec trzyliterowe to najatrakcyjniejszy towar teoretycznie, niektore sa wyjete spod rejestrowania, wiec i podaz jest mniejsza...

Jednym z powodów takiej sytuacji może być także fakt funkcjonowania w Niemczech setek tysięcy firm, których nazwami są różnego rodzaju trzyliterowe akronimy (skrótowce od pełnej nazwy firmy) . Biorąc pod uwagę specyficzne uwarunkowania prawne w Niemczech, regulujące tego typu problematykę w odniesieniu do nazw domenowych (vide: instytucja tzw. Abmahnung), bardzo często nie ma sensu rejestracja/zakup domen trzyliterowych, do których prawa mogą rościć sobie firmy mającej nazwę zbliżoną do nazwy domeny .

Posted
Jednym z powodów takiej sytuacji może być także fakt funkcjonowania w Niemczech setek tysięcy firm, których nazwami są różnego rodzaju trzyliterowe akronimy (skrótowce od pełnej nazwy firmy) . Biorąc pod uwagę specyficzne uwarunkowania prawne w Niemczech, regulujące tego typu problematykę w odniesieniu do nazw domenowych (vide: instytucja tzw. Abmahnung), bardzo często nie ma sensu rejestracja/zakup domen trzyliterowych, do których prawa mogą rościć sobie firmy mającej nazwę zbliżoną do nazwy domeny .

Ale i u nas są firmy, których nazwa składa się z trzech literek i one również mogą rościć swe prawa do domeny więc to nie będzie wyjaśnieniem. Może po prostu trzyliterówki są wytworem domainerów i tak naprawdę są nieprzydatne.

Posted

może jednak mamy bardziej gorące głowy niż Niemcy i działamy bardziej impulsywnie wykupując trzyliterówki jak leci? Pytanie tylko czy w którymś momencie nie zaliczymy głębszego dołka... i dopiero wtedy przyjdzie stabilizacja.

Gdyby polskie trzyliterówki za jakieś 10 lat miały kosztować tyle co niemiecke obecnie, to bylby to jednak kiepski biznes. :)

Posted
Gdyby polskie trzyliterówki za jakieś 10 lat miały kosztować tyle co niemiecke obecnie, to bylby to jednak kiepski biznes.

Nie byłby to biznes a wręcz krach:D Myślę, że za 3-4 lata nasze trzyliterówki będą kosztowały tyle co trzylierówki .com obecnie.

To jest tylko moje pobożne życzenie ale czy tak będzie czas pokaże.

A co Wy o tym sądzicie?

Posted

W lutym 2007, czyli niewiele ponad półtora roku temu wolnych 3-literówek było ponad 7000 (http://www.di.pl/index.php?showtopic=645). Od tego momentu zaczęła się lawinowa ich rejestracja.

Uważam, że takie masowe wykupienie tylu nic nieznaczących 3-literówek to słaba inwestycja.. Trzeba to co rok w końcu przedłużać, a nawet jak uda się coś sprzedać to cena rzadko kiedy przekroczy 1 tys. zł. Na rynku domainer2domainer ceny 3-literówek to... max 500-600zł.

Jakoś nie jestem sobie w stanie przypomnieć czy kiedykolwiek odwiedzałem stronę mającą domenę w stylu jlb.pl... Nadzieje, że nagle powstanie firma o podobnej nazwie, chcąca kupić naszą domenę, mogą okazać się płonne..

Czasy aliasów minęły, o prestiżu też ciężko mówić, kiedy 3-literówek jest ponad 17 tysięcy.. więc osobiście wątpię, że ich wartość będzie znacząco rosnąć.

W innych ccTLD, także tych bardziej rozwiniętych od .pl, wciąż można spotkać wolne 3-literówki i jakoś nikt się specjalnie na to nie rzuca.

Posted
W lutym 2007, czyli niewiele ponad półtora roku temu wolnych 3-literówek było ponad 7000

mniej więcej tyle właśnie jest tzw kiepskich trzyliterowek - z literami y, q, x, v, wiec te "dobre" były rejestrowane pewnie wcześniej

A może własnie w niemieckich trzyliterówkach tkwi teraz ogromny potencjal, bo przy 12 mln domen .de, sa niedowartościowane? Może Niemcy są do nas trochę zapóźnieni przynajmniej jeśli chodzi o trzy litery?

Posted
Może Niemcy są do nas trochę zapóźnieni przynajmniej jeśli chodzi o trzy litery?

oto bym się nie obawiał:)

domenator czyli mówisz, że czy to dziś czy za dwa lata to cena trzyliterówki będzie bardzo podobna?Jakoś mi się w to wierzyć nie chce.Jeszcze z rok temu było można kupić coś ciekawego za 300zł a teraz za tyle możesz mieć trzyliterki ale z q,y,x,v

Posted (edited)

Moim zdaniem dobre domeny 3 literowe będę w Polsce w ciągu najbliższych 2 lat osiągać kwoty sprzedaży 2-3 tys. zł / szt.

Spośród 10.648 szt. nazw domen (alfabet bez qyvx) jest kilka tysięcy naprawdę bardzo dobrych nazw 3 literowych, pod które można podciągnąć konkretne rozwinięcia i zbudować serwisy tematyczne:

agn.pl - Augustowska Giełda Nieruchomości

bgn.pl - Bydgoska Giełda Nieruchomości

cgn.pl - Częstochowska Giełda Nieruchomości

dgn.pl - Dąbrowska Giełda Nieruchomości

egn.pl - Elbląska Giełga Nieruchomości

... etc.

A teraz można zamienić literkę "g" na "r" (Giełda -> Rynek) i od nowa ... :)

Edited by Radek (Brewka)
Posted

Obiektywnie rzecz biorąc, nie ma sensu oglądać się na to co dzieje się z domenami COM i wmawiać sobie optymistycznie, że jesteśmy 10 lat wstecz za COM i takie samy ceny będą osiągały PL. Nie ma najmniejszych szans, aby trzyliterówka (średnio) kosztowała chociażby 1000 dolarów i chętnie sie o to założę. Proponuję co niektórym po prostu przestać marzyć i sprzedawać te swoje zlepki liter póki są jeszcze chętni. To żadna inwestycja.

To samo dotyczy dwuliterówek. Część osób sie na nich przejedzie, niestety. Oczywiście są dwuliterówki marzenie, za które sam wyłożyłbym śmiało 100K, ale to już musztarda po obiedzie... I jeszcze jedno, może nic odkrywczego - ceny domen na rynku windują sami domeniarze. Zresztą w większości przypadków tak samo jest z domenami COM. Dlatego proponuje ochłonąć bo bessa przed nami...

Posted
Obiektywnie rzecz biorąc, nie ma sensu oglądać się na to co dzieje się z domenami COM i wmawiać sobie optymistycznie, że jesteśmy 10 lat wstecz za COM i takie samy ceny będą osiągały PL. Nie ma najmniejszych szans, aby trzyliterówka (średnio) kosztowała chociażby 1000 dolarów i chętnie sie o to założę. Proponuję co niektórym po prostu przestać marzyć i sprzedawać te swoje zlepki liter póki są jeszcze chętni. To żadna inwestycja.

To samo dotyczy dwuliterówek. Część osób sie na nich przejedzie, niestety. Oczywiście są dwuliterówki marzenie, za które sam wyłożyłbym śmiało 100K, ale to już musztarda po obiedzie... I jeszcze jedno, może nic odkrywczego - ceny domen na rynku windują sami domeniarze. Zresztą w większości przypadków tak samo jest z domenami COM. Dlatego proponuje ochłonąć bo bessa przed nami...

Jeśli ktoś z Was interesował się giełdą i czytywał wieczorne posty internautów np. na Onecie to powinien zauważyć tę samą nutę.

Osobnicy którzy zostali na noc z długimi wieszczą wzrost do nieba a ci którzy mają krótkie - spadek do zera.

Szczególnie wyraźnie widać to kiedy giełda w USA jakieś mocne ruchy wykonuje.

Ostatnio jakiś człowiek podniecał się, że następnego dnia za wygrane na kontraktach pieniądze kupi najnowsze BMW.

(Jakby kiedykolwiek kupował nowy samochód to by wiedział, że nie kupuje się ich z dnia na dzień a jakby rzeczywiście miał kiedykolwiek kontrakty to by znał terminy rozliczania :)

Dobrze by było nie przenosić na grunt DI tych zwyczajów.

Posted
I jeszcze jedno, może nic odkrywczego - ceny domen na rynku windują sami domeniarze. Zresztą w większości przypadków tak samo jest z domenami COM. Dlatego proponuje ochłonąć bo bessa przed nami...

tak a ceny samochodów winduja dealerzy, ceny mieszkan developerzy itd wiec co w tym dziwnego ???

pozatym rynek juz widzi ze nie kupi sobie czegos fajnego bez wizyty w portfolio domeniarza...

a co to 3 literowek to mimo ze nie jestem ich fanem uwazam ze Polacy sa takim narodem ze jak czegos moze braknac ( ilosc 2-3 literowke jest ograniczona) to beda skupowac, zbierac i trzymac jak benzyne w kanistrach w czasach komuny

Posted

Słyszałem od Polaków mieszkających dłużej za granicą, że tylko my mamy manię skrótów. To typowo polski wymysł, stąd może popularność trzyliterówek w naszym kraju.

Posted
domenator czyli mówisz, że czy to dziś czy za dwa lata to cena trzyliterówki będzie bardzo podobna?

Wróżką nie jestem, więc piszę tylko jakie są moje przypuszczenia. A są takie, że owszem, wartość trzyliterówek być może wzrośnie, ale ich ceny nie osiągną - tak jak ktoś tutaj napisał - kilku tysięcy zł. Wartość trzyliterówki nie wzrośnie aż tak bardzo tylko dlatego, że jest trzyliterówką. Dlatego sądzę, że masowe inwestowanie w te domeny jest słabo opłacalną inwestycją.

Jakoś mi się w to wierzyć nie chce.Jeszcze z rok temu było można kupić coś ciekawego za 300zł a teraz za tyle możesz mieć trzyliterki ale z q,y,x,v

No właśnie, ale zauważ, że narazie to trzyliterówki krążą tylko wśród domeniarzy. Oczywiście życzę ich posiadaczom zrobienia dobrego interesu, ale obawiam się, że kokosów nie zbiją...

@Radek (Brawka): zgadzam się, że są wśród trzyliterowych domeny, które można jakoś rozwinąć i stawiać strony, ale nie sądzę, że nawet w ciągu kilku lat powstanie kilka tysięcy serwisów pod trzyliterówkami.

Posted

Ostatnich kilka moich sprzedaży domen 3-literowych .pl do klientów końcowych:

8200 PLN

4000 PLN

2500 PLN

1800 PLN (3-cyfrowa)

1000 PLN

Ceny netto (bez VAT).

DD

Posted
Ostatnich kilka moich sprzedaży domen 3-literowych .pl do klientów końcowych:

8200 PLN

4000 PLN

2500 PLN

1800 PLN (3-cyfrowa)

1000 PLN

Ceny netto (bez VAT).

DD

... i teraz trzyliterówki skoczą o kolejne 100-200zł w górę :lol:

Posted
... i teraz trzyliterówki skoczą o kolejne 100-200zł w górę rolleyes.gif

Na to też liczę :lol:

A swoją drogą bardzo dobry interes zrobiłeś D D.

Może pochwalisz się co to za domeny sprzedaleś?

Posted

Trzyliterowki .nl sa o wiele drozsze niz .pl (musialbym sie spytac Tima dokladnie ile, ale o ile sobie przypominam, to koszuja minimum tyle w EUR co nasze w PLN), tak wiec moze nie bedzie tak zle.