Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
Myślę, że interesująca wiadomość.

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Ja mam mieszane uczucia.

A ja pozytywne. Praktycznie wszędzie na świecie trzeba było mniej kapitału niż w Polsce. Generalnie wracamy do starej zasady 5k PLN. Ciekawe jest też obniżenie kapitału dla spółki akcyjnej z 500k do 100k PLN.

@Heden - z jakiego biura Ty korzystasz? :)

DD

Edited by Daniel Dryzek
Posted
Jak to jakiego. DOBREGO oczywiście. :)

Wydawanie 2000 zł na księgowość to trochę strata pieniędzy.

Tylko, żeby było jasne - co innego spółka, która ma kilkunastu, dziesięciu pracowników, dużo faktur itd. Ale co innego, jeśli jest to nowa spółka, w której jest kilka (naście) faktur miesięcznie i jeden, dwóch albo żadnego pracownika. A przecież mówimy raczej o tej drugiej opcji. Jak firma się rozwinie, zwiększy zatrudnienie, to i przychody będzie miała na opłacenie rozrośniętej księgowości.

DD

Posted

No tak, dla Hedena to żadna różnica...

Wstawi aportem do spółki jedną domenę i ma 50k :D

A na poważnie - bardzo mi się to obniżenie podoba:)

I będzie wysyp i będą upadłości ale to o to na wolnym rynku chodzi :)

Posted

A odnośnie jeszcze tych cen, to trochę pogooglowałem i pierwsze lepsze oferty oscylują w okolicach do 1000 zł netto za pełną księgowość do 50 dokumentów księgowych. Myślę, że na początku nie powinno być więcej a ponieważ na rynku biur rachunkowych też panuje konkurencja i chętnie każde pozyska nowego klienta, to myślę, że można ponegocjować na początek stawki zbliżone do 500-700 zł netto miesięcznie.

DD

Posted
czyi od kiedy można będzie założyć Sp. z o.o. z 5k PLN ?

Przecież to nie ma znaczenia tak naprawdę.

Wystarczy wprowadzić do Spółki w formie aportu przy zakładaniu jakąs domenę i wycenić ją np. na 100k i już masz taki kapitał założycielski. Śmiesznie i mało wiarygodnie będą wyglądały Spółki z kapitałem 5k :)

Posted
Śmiesznie i mało wiarygodnie będą wyglądały Spółki z kapitałem 5k :)

Przez długi czas tak było i jakoś nikt się z tego powodu nie śmiał :D

DD

Posted

Na pewno wielu osobą to ułatwi, a wielu będzie mogło sobie wypić kilka piwek na smutek :D

Przykładowo znajomy jakoś 2 miechy temu załatwił sobie już wszystko co potrzebne do s.p. z o.o. , a nabiegał i nadenerwował sie nie mało.... Chyba mu wkleję na gg linka :)

• 1 month later...
Posted

Senat 20 listopada przyjął bez poprawek uchwaloną (przez Sejm) miesiąc wcześniej nowelizację kodeksu spółek handlowych.

Do istotnym zmian poza zmniejszeniem kapitału zakładowego spółek można zaliczyć zwolnienie z obowiązku zachowania kwalifikowanej pisemnej formy (notarialne poświadczonej) dla oświadczenia woli jedynego wspólnika adresowanego do spółki w tzw. sprawach przekraczających zakres zwykłych czynności spółki. Ma to duże znaczenie przy prowadzeniu tzw. spółek jednoosobowych.

Więcej informacji na stronach senatu w druku 524 (PDF)

Posted

Zawsze to jakis bufor bezpieczeństwa, teraz każdy przed kim stoi widmo gigantycznego odszkodowania i kosztow zastepstwa procesowego w wyniku arbitrażu lub wytoczonego powództwa cywilnego (spór o domenę), nie ma lekko. Ogłoszenie upadłości spółki i odpowiedzialność finansowa = kapitałowi spółki, to nie to samo co komornik towarzyszący przez całe życie.

Posted (edited)
Zawsze to jakis bufor bezpieczeństwa, teraz każdy przed kim stoi widmo gigantycznego odszkodowania i kosztow zastepstwa procesowego w wyniku arbitrażu lub wytoczonego powództwa cywilnego (spór o domenę), nie ma lekko. Ogłoszenie upadłości spółki i odpowiedzialność finansowa = kapitałowi spółki, to nie to samo co komornik towarzyszący przez całe życie.

bardzo słuszna uwaga,

osobiscie popieram tę ustawę, i tak bedą liczyć się na rynku ,najlepsi.

Edited by tomsson