Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Domena jak w temacie.

rakija.pl

Wg wikipedii

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rakija

rakija to

Rakija (bułgarska: ракия / rakija, bośniacka rakija, chorwacka rakija, grecka ρακί, macedońska ракија / rakija, serbska rакија / rakija, węgierska pálinka, albańska raki, rumuńska rachiu (pot. răchie), słoweńska žganje, słowacka pálenka, turecka rakı) to ciężki napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców. Popularna w rejonie Bałkanów. Zawartość alkoholu wynosi 40%, ale domowej produkcji może być mocniejsza, przeciętnie 50 do 60%. Prepečenica to podwójnie destylowana rakija, z zawartością alkoholu czasami przekraczającą 60%.

Rakija jest uważana za narodowy napój wśród południowosłowiańskich krajów, takich jak: Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Serbia, Czarnogóra i Macedonia. Jej najbardziej popularna forma, śliwowica, jest wytwarzana ze śliwek. Inne często wykorzystywane owoce to winogrona (najpopularniejsze w Chorwacji, Bułgarii, Czarnogórze i Macedonii), brzoskwinie, morele, jabłka, figi oraz pigwy. Śliwkowa i winogronowa rakija jest czasami mieszana po destylacji z innymi składnikami jak zioła, miód, wiśnie i orzechy.

Kompletnie nie mam pojęcia ile może być warta?

Edited by heden.pl
Posted (edited)
to bezpieczna nazwa nie jest na pewno opatentowana :)

W końcu produkowana jest w kilku czy kilkunastu krajach więc raczej ciężko byłoby im się porozumieć co do tego kto ma mieć prawa do takiej nazwy. :)

EDIT:

Przypomniałem sobie, że też mam gdzieś butelkę tego trunka. Taka trójkątna z jakimś zielskiem w środku :) Stoi już kilka lat więc nie wiem czy do czegoś się jeszcze nadaje.

Edited by heden.pl
Posted (edited)

Mnie się bardzo podoba. W ogóle lubię takie "oryginalne" domeny :) Aczkolwiek ciężko wycenić.

# destylatornia.pl

# destylatornie.pl

Edited by kulas
Posted
Ja bym mimo wszystko nie rejestrował, równie dobrze można rejestrować domeny każdego lepszego alkoholu, ale czy jest sens?

Pytanie, czy znajdziesz jeszcze takie wolne?