Jump to content

Euronet.pl czyli cybersquatting

Recommended Posts

Posted

Wieczorem wychodzę z domu, a że gotówki brak to chciałem sprawdzic gdzie znajdę najbliższy bankomat..

Wchodzę na euronet.pl - i.. wyrzuca mnie nie na parking (hehe), lecz na poważną (chyba) stronę firmy http://easy.pl zajmującej się pomocą finansową.. :)

Wchodzę na uprp.pl dla formalnosci a tam oczywiscie TM.

Post z cyklu jak łatwo stracic duze pieniądze.. ;)

Co ciekawe, z palca nie udało mi się wejsc na stronę euronetu. Musiałem posiłkowac się Google.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

nie chcę zaczynać nowego tematu, interesuje mnie szybka odpowiedź na pytanie...

Sprawdzałem i pkobp.pl nie ma śladów w uprp.pl, czy to znaczy że dla przykładu można założyć stronę/ kupić domenę np. przedstawicielpkobp.pl ??

albo lepszy przykład np. pkóbp.pl

i sprzedawać pieczywo, komputery, lub kredyty?

Edited by Adam
Posted
nie chcę zaczynać nowego tematu, interesuje mnie szybka odpowiedź na pytanie...

Sprawdzałem i pkobp.pl nie ma śladów w uprp.pl, czy to znaczy że dla przykładu można założyć stronę/ kupić domenę np. przedstawicielpkobp.pl ??

albo lepszy przykład np. pkóbp.pl

i sprzedawać pieczywo, komputery, lub kredyty?

A jaki to ma sens i cel?

Posted

w wypadku przedstawicielpkobp.pl jakiś tam mały sens jest, dałem wam przykład do rozpatrzenia, a chodzi o to czy jest prawna możliwość posługiwania się taką domeną.

To może też inny przykład powiedzmy że firma slodycze.pl sprzedaje cukierki, a inna firma ma słodycze.pl i chce prezentować przepisy kulinarne, albo sprzedawać cukierki.

No i tu jest podobne pytanie, czyli jak to wygląda prawnie, czy jest możliwe konkurowanie w obrębie tych nazw?

no jak by to wyglądało w przypadku slodyczewaldka.pl, słodyczewaldka.pl ?

Posted (edited)
To może też inny przykład powiedzmy że firma slodycze.pl sprzedaje cukierki, a inna firma ma słodycze.pl i chce prezentować przepisy kulinarne, albo sprzedawać cukierki.

No i tu jest podobne pytanie, czyli jak to wygląda prawnie, czy jest możliwe konkurowanie w obrębie tych nazw?

no jak by to wyglądało w przypadku slodyczewaldka.pl, słodyczewaldka.pl ?

w tym przypadku slodycze.pl vs słodycze.pl zalezy przede wszystkim, czy ta pierwsza firma ma znak towarowy no i jak bardzo podobna jest działalnośc. Ale nawet jeśli firma A (slodycze.pl) nie będzie miała chronionego prawnie znaku towarowego, to niestety, firma B też raczej nie ma szans, jesli prowadzić będzie działalnośc w tym samym segmencie rynku co firma A, a dodatkowo np. firma A jest obecna na rynku od wielu wielu lat i ma już tzw. renomę, któa tez odgrywa w postępowaniu sądowym dużą rolę. Wszystko tez jeszcze zalezy, czy np. firma A nazywa sie XYZ Sp. z o.o. a tylko pod nazwa slodycze.pl prowadzi np. sprzedaz przez internet, a druga firma B nazywa sie Słodycze.pl Sp. z o.o. i pod taka sama nazwa powiedzmy ma tylko tzw. stronę wizytówkę w necie, a nie prowadzi na niej sprzedazy. Więc zawsze jest to indywidualny przypadek i tak trzeba rozpatrywac sprawy, bo jak widac, moga byc rozne case'y. Zobacz np. wyrok e-intymna.pl vs. intymna.pl - tutaj domeny są tylko podobne, ale chodzi o skorzystaniu przede wszystkim z renomy tego drugiego e-sklepu.

Konkurowanie w obrębie nazw jest możliwe np. gdyby powstał serwis informacyjny Dziennikarz.pl a chwile pozniej Dziennikarz.org.pl, czy Dziennikarz.com, choc i tutaj zalezaloby, czy np. ten pierwszy serwis jako ze byl pierwszy na rynku nie ma zarejestrowanego znaku towarowego i w dodatku jakiego ("Dziennikarz" czy "Dziennikarz.pl"). Dodatkowo zalezy tez, czy ten drugi serwis nie zechcialby tez poslugiwac sie rownolegle np. wylacznie nazwa "Dziennikarz". Wtedy bylby konflikt. Gdyby natomiast ten pierwszy poslugiwal sie nazwa "Dziennikarz" lub "Dziennikarz.pl" a ten drugi chcialby sie odrozniac i wszedzie (na ulotkach, banerach, na swojej stronie) uzywalby wylacznie nazwy "Dziennikarz.com" w takim pelnym brzmieniu, to wszystko byloby OK.

Edited by umberto