Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jedna z moich domen lada chwila konczy okres abonamentowy.. (Az.pl) No to chcę zalozyc na niąopcje, patrze - opcja zalozona.. Zdenerwowany, juz nawet na forum sie nie oglaszam w poszukiwaniu "założyciela opcji" bo to sensu nie ma, wyciągnąłem za 30zł authinfo i przeniosłem do innego registrara, by tam ją przedłuzyc (zawsze jakas oszczędnosc będzie)..

Juz sie zabieram, za robienie przelewu, ale w między czasie wszedłem na listę opcji, które założyłem. Patrzę, a tam opcja na moją domenę :)

Prawie utopiłem ok. 70 zl na przedłużenie.. hehe. Dobrze, ze jeszcze sam siebie na forum nie szukałem :)

Posted
Prawie utopiłem ok. 70 zl na przedłużenie.. hehe. Dobrze, ze jeszcze sam siebie na forum nie szukałem :)

Zdarza się. To jeszcze nic :) Chyba Seles się gdzieś "chwalił", że przedłużał przez opcję kilka IDN już po obniżce odnowień na 10 zł ;)

Posted

Nie Ty pierwszy to przerabiasz.

Ja jednak impulsywnie przedłużyłem domenę, na którą sam założyłem wcześniej opcję i też byłem zdziwiony, że ktoś jest tak bezmyślny i marnuje kasę ...

Może w przyszłym roku ją wykorzystam :)

Posted

No szok.. :) Sam się sobie dziwie.. A już fax na NASK chciałem słac..

A swoją drogą, jakie trzeba podac logiczne (zgodne z prawem) uzasadnienie wyciągniecia danych o wlascicielu opcji? Bo chec jej odkupienia chyba nie jest wystarczający...

Posted

A swoją drogą, jakie trzeba podac logiczne (zgodne z prawem) uzasadnienie wyciągniecia danych o wlascicielu opcji? Bo chec jej odkupienia chyba nie jest wystarczający...

Nie popadajmy w skrajności. :)

Posted

Nie trzeba podawać powodu dla którego chcesz poznać te dane.

Posted
... jakie trzeba podac logiczne (zgodne z prawem) uzasadnienie wyciągniecia danych o wlascicielu opcji? Bo chec jej odkupienia chyba nie jest wystarczający...

A po co Ci to ?

Zapłać troszkę więcej i pośmiej się z tego co wtopił kasę tak jak inni śmieją się ze mnie :)

Posted (edited)

No to posłuchajcie tego:

Dzwonie do NASK i odbiera panienka. Przedstawiam się i mówię, że chciałbym poznac dane abonenta opcji na jedną z moich domen.

A ona do mnie, ze muszę się zwrocic na piśmie.

Pytam sie: może byc faxem?

-Moze byc, byle byl tam widoczny panski podpis.

Pytam sie: jakie wymogi formalne ma spelnic to pismo?

Ona mowi: musi Pan podac powod, zgodny z ustawą o ochronie danych osobowych.

To sie pytam: a chec odkupienia opcji moze byc?

Ona: Ja nie moge Panu tego podpowiadac..

Nawet by sam numer tel czy maila podala, musialem podac powod. Wyslalem fax w piątek - do dzis zero odpowiedzi, mimo iz powiedziala mi, ze najpozniej w pon. dostanę odpowiedz.

:/

Kangur: Tak zrobię :)

Edited by novitz
Posted (edited)

Nasze rozkojarzenie, to jedno, inna sprawa jest, ze rejestratorzy tez czesto wywijaja nam numery, utrudniajac ogarniecie calego inwentarza, przyklad: ostatnie opcje w Active, czy moje dzisiejsze odkrycie, ze moja domena, ma we whois dane innego abonenta....

@Heden, tak opcje na IDN'y po obnizce to moje dzielo. :)

Edited by SELES
Posted

Ja przez formularz Namedrive złożyłem raz ofertę na domenę, bo mi się spodobała, a następnego dnia loguję się na pocztę i patrzę - "Otrzymaliście Państwo ofertę kupna zaparkowanej domeny"... :) Ciekawe czy ktoś to przebije. ;)

@Heden, tak opcje na IDN'y po obnizce to moje dzielo.

A to mocne. :)

Posted
Ja przez formularz Namedrive złożyłem raz ofertę na domenę, bo mi się spodobała, a następnego dnia loguję się na pocztę i patrzę - "Otrzymaliście Państwo ofertę kupna zaparkowanej domeny"... :) Ciekawe czy ktoś to przebije. :)

Thomaso, zazdroszczę Ci tego uczucia ;) Widzisz fajną domenę, opracowujesz strategię negocjacyjną, zakładasz już pierwsze cięcia w domowym budżecie z racji nowej inwestycji - i nagle dostajesz tę domenę w prezencie :P

Posted
Thomaso, zazdroszczę Ci tego uczucia :) Widzisz fajną domenę, opracowujesz strategię negocjacyjną, zakładasz już pierwsze cięcia w domowym budżecie z racji nowej inwestycji - i nagle dostajesz tę domenę w prezencie :P

Aż takie cięcia to nie były, oferta była jedną z tych, których nikt nie lubi dostawać, na taktykę podjazdowo-rozpoznawczą, o ile pamiętam, chyba o wysokości 10 EUR :) Zresztą to tylko raz się zdarzyło - taki bonus, w tamtym okresie próbowałem tanio zakupić jakieś domeny przez kontakt ND, ale po dostaniu paru kontrpropozycji na xx.xxx zł zwątpiłem w taką taktykę. ;)

Posted
Thomaso dobrze że nie kupiłeś od siebie tej domeny i nie pochwaliłeś się tym w dziale "sprzedane" :)

Gdybym miał kupić domenę od siebie spisałbym umowę siebie ze sobą na 12.6 mln $, a potem pochwalił się w dziale "sprzedane" najdroższą sprzedaną domeną na świecie i to jeszcze z końcówką .pl :) Ciekawe tylko co by na to powiedział http://ninjalink.com/23645vcg . No ale trochę już brniemy w offtopic. ;)

Posted

Moje dolegliwości:

– myślenie „o, fajna domena niedługo spada” przy przeglądaniu listy niedługo spadających domen – o własnych, jak się potem okazywało, domenach

– przedłużenie .com.pl przez opcję (na jedno wyszło...)

– założenie opcji na swojego idna, po przypomnieniu sobie że byłą obniżka, przedłużyłem go

– przedłużenie domeny na którą założyłem wcześniej opcję („bo jakiś baran założył”)

– nieprzedłużanie domen mimo 5 przypomnień (dowód na to jak skuteczne są mailowe przypomnienia o wygasaniu...)

– szukanie domeny pod projekt... jak w końcu znalazłem fajną to okazało się że jest moja...

Posted

To są całkiem przyjemne chwile, kiedy szukam domen, sprawdzam kolejną, myślę naprawdę dobra domena, w whois, i okazuje się, że znam właściciela, a konkretnie nim jestem. :)

Posted

Ja dzisiaj chciałem sprawdzić, kto był taki przewidujący i zarejestrował domenę nowego prezydenta USA w .pl :) Ale mam usprawiedliwienie, bo rejestrowałem ją osiem miesięcy temu - mogłem zapomnieć :)

DD

Posted

Po co pytasz sie NASK kto ma Twoja opcje?

Troszke bez sensu, bo jesli mi zaproponowalbys 30zl za swoja opcje to bym podziekowal za rozmowe;)

po to jest opcja na czyjas opcje zeby zlapac domene a nie ja odsprzedawac po kosztach!

A nóż przyszly klient, ktoremu kiedys sprzedaz domene zapomni ja oplacic.

Mi sie juz dwa razy zdarzylo ze sprzedane domeny spadly i mam je ponownie.