Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Znalazłem domenę, którą chciałbym kupić, aby założyć sobie stronę internetową dotyczącą mojego hobby (hmm. cos w rodzaju "fajnegitary.pl")

Nie mam jednak zielonego pojęcia jak skontaktować się z jej właścicielem w celu ewentualnego zakupu.

Z tego co rozumiem, strona jest zaparkowana na www.sedo.com

Natomiast gdy sprawdzi się WHOIS - wychodzi home.pl

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić?

Swoją drogą nie wiem czy skórka jest warta wyprawki, bo jest kilka podobnych, wolnych domen (ta akurat mi sie po prostu podoba.. - jak to bywa to co ładne od dawna zajęte :()

Próbowałem znaleźć podobny temat na forum - ale to chyba tak proste pytanie, że nikt go tutaj nie zadał :-)

Edited by drop
Posted

Jeżeli dane są ukryte to jest to raczej osoba fizyczna. Możesz wysłać list do home.pl. Możliwe, że możesz także złożyć ofertę przez sedo.

To czy domena jest warta kupienia dowiesz się dopiero po zagłębieniu w temat na forum. Myślę, że skoro jest zarejestrowana to możesz podać jej nazwę i nie powinno to wpłynąć na cenę. Być może właściciel jest na tym forum.

Posted (edited)

Po sprawdzeniu na whois.pl wyskakuje mniej więcej tyle:

DOMENA:

xxxx.pl

id abonenta:

yyyyy (osoba fizyczna)

serwery nazw:

dns.home.pl

ABONENT:

dane niedostępne

Mam napisać mail do home.pl w takim razie?

Edited by drop
Posted
Dzięki tej stronie ustaliłem ID abonenta (jak rozumiem to abonent home.pl) - który jest osobą fizyczną. Co teraz? Mail do home.pl?

Możesz próbować, ale podobno nie przekazują maili.

Posted

Dane Abonenta domeny znajdziesz we WHOIS: http://dns.pl/cgi-bin/whois.pl

Tu WHOIS trochę przyjemniejszy http://dns.pl/cgi-bin/whois.pl (po zalogowaniu).

Jeżeli nie ma podanych danych, to pozostają Ci dwie opcje. Możesz napisać do home.pl by przekazali właścicielowi domeny prośbę o kontakt z Tobą. Drugą opcją jest złożenie oferty na sedo, jeżeli oczywiście istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam

Posted
Po sprawdzeniu na whois.pl wyskakuje mniej więcej tyle:

DOMENA:

xxxx.pl

id abonenta:

yyyyy (osoba fizyczna)

serwery nazw:

dns.home.pl

ABONENT:

dane niedostępne

Mam napisać mail do home.pl w takim razie?

Szkoda ze nie podales jakie jest id abonenta .Jest duze prawdopodobieństwo ze jesli to dobra domena i na dodatek w home to na 90% nalezy do keyworda :(

Czyli wystarczy zapytac Theo czy chce za domene dwie czy tylko jedna walizke $ ?;)

Posted
Znalazłem domenę, którą chciałbym kupić, aby założyć sobie stronę internetową dotyczącą mojego hobby (hmm. cos w rodzaju "fajnegitary.pl")

Nie mam jednak zielonego pojęcia jak skontaktować się z jej właścicielem w celu ewentualnego zakupu.

Z tego co rozumiem, strona jest zaparkowana na www.sedo.com

Natomiast gdy sprawdzi się WHOIS - wychodzi home.pl

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić?

Swoją drogą nie wiem czy skórka jest warta wyprawki, bo jest kilka podobnych, wolnych domen (ta akurat mi sie po prostu podoba.. - jak to bywa to co ładne od dawna zajęte :()

Próbowałem znaleźć podobny temat na forum - ale to chyba tak proste pytanie, że nikt go tutaj nie zadał :-)

i nie ma tam odnośnika "Kup te domene"? :>

Posted (edited)

najlepiej napisz jaka to domena, właściciel pewnie to tutaj przeczyta

.....

Szkoda ze nie podales jakie jest id abonenta .Jest duze prawdopodobieństwo ze jesli to dobra domena i na dodatek w home to na 90% nalezy do keyworda :lol:

chyba zgadłeś, stawiam na chwyty.pl :lol:

Edited by Pan_Grzegorz
Posted (edited)

czy moze ktos mi napisac, gdzie TANIO kupie domene? stwierdzlem ze musze wybrac cos zupelnie innego (com)

na forum polecane jest AZ.pl - szczerze powiedziawszy czuje sie jak funkcjonalny ###### - koszt rejestracji to niby 9,90 ale za cholere nie moge odznaczyc "hostingu za 50zł" (rocznie? miesiecznie? chyba rocznie..)

gdzie zyskam najnizsza cene + bede mogl ewentualnie dokupic hosting? generalnie istnieje nikla mozliwosc ze bede hostowal na stronie galerie

Edited by drop
Posted
czy moze ktos mi napisac, gdzie TANIO kupie domene? stwierdzlem ze musze wybrac cos zupelnie innego (com)

na forum polecane jest AZ.pl - szczerze powiedziawszy czuje sie jak funkcjonalny ###### - koszt rejestracji to niby 9,90 ale za cholere nie moge odznaczyc "hostingu za 50zł" (rocznie? miesiecznie? chyba rocznie..)

gdzie zyskam najnizsza cene + bede mogl ewentualnie dokupic hosting? generalnie istnieje nikla mozliwosc ze bede hostowal na stronie galerie

W trzeciej linijce od góry jest link "Możesz pozostać przy samych domenach." ;-)

AZ jest niestety/stety jedyną polską firmą z akredytacją do rejestracji domen .com, więc raczej nie ma sensu szukać innej, bo wszystkie inne to pośrednicy. Ale jeśli możesz płacić np. kartą lub paypalem, to polecam dynadot.com. Wprawdzie nie ma takiej taniej rejestracji, ale jest dużo tańsze przedłużenie.

Posted (edited)
W trzeciej linijce od góry jest link "Możesz pozostać przy samych domenach." ;-)

AZ jest niestety/stety jedyną polską firmą z akredytacją do rejestracji domen .com, więc raczej nie ma sensu szukać innej, bo wszystkie inne to pośrednicy. Ale jeśli możesz płacić np. kartą lub paypalem, to polecam dynadot.com. Wprawdzie nie ma takiej taniej rejestracji, ale jest dużo tańsze przedłużenie.

czyli za 9.90 kupie domene z jakims lipnym serwerem (potem znajde sobie inny)

dodatkowo moge dokupic za 77 groszy domene z moim imieniem i nazwiskiem

jakos dziwnie tanio - 77 groszy - nie ma tu jakiegos oszustwa? w regulaminie nie widze jakichs ukrytych oplat, ale moze zle widze? :-)

Edited by drop