Jump to content

likwidacja profilu

Recommended Posts

Guest weldman
Posted (edited)

likwidacja profilu

Edited by weldman
Posted
proszę o radę, zarejestrowałem wczoraj domenę giedo.pl i zastanawiam się jak

pod tą nazwą sprawdziła by się giełda domen.

Jako "podróbka" gido.pl sprawdziłaby się doskonale :lol:

Posted

Witaj!

Domena nie jest zła, ale myślę, że mamy już porządną giełdę domen i obecnie druga nie jest potrzebna.

Chociaż konkurencja zawsze jest pożądana.

Pomyśl w czym Twoja giełda mogłaby być lepsza/wygodniejsza dla Domainerów :lol: i zrób to...

Posted

mi strona nie laduje sie, poza tym bedzie Ci ciezko przebic oferte Aftermarket

dla mnie jest wazne bezpieczenstwo transkacji i dotarcie do wielu klientow

a Twoj adres malo kto zapamieta, a jak juz to bedzie wpisywalo gieldo.pl

jest tez podobna strona GIDO.pl (chyba nie ma tam teraz sprzedazy)

Posted

Trudno mówić o wycenie w przypadku domeny abstrakcyjnej, stanowiącej zlepek liku liter. Raczej nie przedstawia ona w tej chwili żadnej wartości.

Czy nadaje się na giełdę domen?, myślę, że tak. W tym przypadku nie domena jest najważniejsza ale pomysł biznesowy i realizacja. Z drugiej strony najlepiej pasowałby tu jakiś fajny generyk, żeby nie było, że szewc bez butów chodzi :lol:

Guest weldman
Posted (edited)

likwidacja profilu

Edited by weldman
Posted
Dziękuję za radę, jeśli chodzi o promowanie marki giedo.pl - giełda domen , postawiłbym na maksymalne odróżnienie się od marki numer jeden. Z Twojego postu zrozumiałem, że AfterMarket jest pierwszą marką w kategorii giełda domen, a kto jest prawdziwym numerem dwa? Czy ktoś już zajął drugą pozycję?

pb ze swoim serwisem Złapane.pl mocno goni :lol:

Posted (edited)

A ja mam domenkę www.inado.pl, no i też w niedalekich planach mają powstać na tej domence Internetowe Aukcje Domen.

Super by było, aby domeniarze napisali jak widzą idealny serwis aukcyjny domen. Oczywiście, każdy to inaczej widzi a burza mózgów przy takim czymś by przydała się.

Oj, co będzie się działo. :lol:

Edited by kwalejko
Posted
Super by było, aby domeniarze napisali jak widzą idealny serwis aukcyjny domen. Oczywiście, każdy to inaczej widzi a burza mózgów przy takim czymś by przydała się.

niestety narazie podoba mi sie aftermarket - jako kompleksowe narzedzie do sprzedawania domen;)

i zagraniczne sedo

AM ma jeszcze male braki, ale powoli znikaja i pewnie beda pojawiac sie nowe funckje i ulepszenia

prawde mowiac nie wiem co jeszcze potrzeba gieldzie domen - na AM sprzedalem prawie 100 domen

na AM np podoba mi sie to ze rano budzę sie;) i widze na koncie AM nową kasiorkę...a na mejlu ze cos sprzedalem;)

(jest to duza zaleta trzymania domen w AM, kupujacy nie czeka az sie sprzedajacy obudzi, lub laskawie poda kod authinfo lub wypisze i wysle cesje )

W przyszlosci gdy ktos z wielich rejesttratorow udostepni gielde domen

to ciekawa funkcja mogloby byc...ze jak ktos szuka konkretnej domeny i zamiast napisu zajeta pojawi sie tekst "zloz oferte kupna" (tak jest na sedo)

oczywiscie uzytkownik musialby zaznaczyc w panelu rejetsratora, ze chce ta domene sprzedac

O ile sie nie myle to tylko domeny.tv pokazuje info podczas szukania domen , ze domena jest do kupienia na sedo.

Wg mnie osoby ktore chca stworzyc nowa gielde powinny same zaproponowac nowe fukcje, a nie pytac sie co chcemy;)

Posted (edited)
O ile sie nie myle to tylko domeny.tv pokazuje info podczas szukania domen , ze domena jest do kupienia na sedo.

EuroDns.pl

Co do domeny.....to pewnie wszystko można wypromować...ale szewc bez butów i giełda domen... :lol:

Edited by dobre-domeny
Posted

Masz rację, ale każdy chce co innego. Myślę, że nie wiedziałem co Ty np. byś chciał. Każdy jest indywidualnościa i w indywidualny sposób podchodzi do aukcji. Oczywiście osobiście mam pomysły, które będą Tylko na mojej aukcji (nigdzie nie spotkałem). Ale to już niebawem.

Pozdrawiam

I dziękuję za tak rozwiniętą odpowiedź.

Krzysztof

Posted (edited)

@kwalejko - tu masz wątek i poczytaj, to jeden z wielu na tematy "czego domeniarz potrzebuje"

http://www.di.pl/index.php?showtopic=1706&...hl=gielda+domen

Jeżeli tam nie znajdziesz wszystkich informacji, to zapewne jak się wysilisz znajdziesz w podobnych wątkach.

Ludzie się już do czegoś przyzwyczaili, a jak człowiek do czegoś przywyknie i dobrze mu tam jest, to ciężko go od tego odciągnąć. :lol:

Widzisz jak ND robi promocje dla nowych userów....? Niech Ci to da do myślenia.....

Edited by dobre-domeny
Posted
Masz rację, ale każdy chce co innego. Myślę, że nie wiedziałem co Ty np. byś chciał. Każdy jest indywidualnościa i w indywidualny sposób podchodzi do aukcji.

Pamietaj gielda domen to nie tylko serwis aukcyjny - wiekszosc domen na AM sprzedalem jako negocjacje z klientem (przez narzedzie serwisu) lub w cenie kup teraz.

Rzadko wystawiam domeny na sprzedaz, gdy negocjuje z konkretnym klientem ...bo wiem ze ta konkretna sztuka jest przeznaczona dla wąskiej grupy klientow, wiec po co tracic czas na zakonczenie aukcji w ktorej i tak nikt nie wezmie udzialu.

Oczywiscie inni sprzedajacy maja dobre generyki, 2 -3 literowe domeny i takie warto wystawic na aukcje.

Konkurencyjna gielda powinna docierac do nowych kupujacych, klientow z konkretnych branż itp. zeby rosla odwiedzalnosc wsrod szarych obywateli, bo wtedy jest wieksza szansa ze ktos zrobi zakupy.

Z rzeczy ktoych nie ma AM (ale pewnie w przyszlosci pojawia sie) to:

- lepsze zarzadzanie wystawianiem domen na aukcje publiczne, mozliwosc zaplanowania wystawienia aukcji na caly tydzien

- wystawianie grupy aukcji jednym kliknieciem, i wiele ulatwien dla osob ktore maja kilkaset domen i chcialby je wszystkie wystawic na akcjach (ale rozlozone w czasie np. miesiaca)

- mozliwosc stworzenia listy domen podobnych dla danej domen, czyli jesli mam domene np. komputery.bydgoszcz.pl to chcialbym zeby gdzies z boku, lub pod linkiem "zobacz podobne aukcje" pojawily sie moje domeny np. enterpc.pl komputerypc.pl plytyglowne.pl

dla sprzedajacego to bedzie troszke roboty, ale w dluzszej perspektywie moze przyniesc wieksza sprzedaz (bo moge tam umiescic tansze odpowiedniki)

pewnie cos jeszcze by sie wymyslilo;)

Guest weldman
Posted (edited)

likwidacja profilu

Edited by weldman
Posted (edited)

wg mnie domena kiepska, ale nie ma zmaczenia dla rozpoczecia projektu!!

mi sie ona nie kojrzy z domenami;) wiec mozesz wymyslec inna abstrakcyjna nazwe i pewnie bedzie lepsza niz ta

Napisanie projektu gieldy zajmie ci przynajmniej pol roku, do tego czasu moze znajdziesz lepsza, lub odkupisz .

Wstepny projekt gieldy mozesz odpalic nawet na gielda123456.pl

Wtedy dobranie wspólnika dysponującego profesjonalnym szablonem giełdy do podczepienia, jest tylko kwestią czasu

jesli chcesz wykorzystac gotowy szablon, cos w stylu zlapane, mapadomen czy exdomeny

to nie zrobisz tego o czym pisalem, czy bedzie to kolejna strona z aukcjami domen i niczym wiecej....

Edited by ryskadow
Guest weldman
Posted (edited)

likwidacja profilu

Edited by weldman
Guest weldman
Posted (edited)

likwidacja profilu

Edited by weldman
Posted

Moim zdaniem - podobnie jak w przypadku "nopon" - nazwa ta na brand kompletnie sie nie nadaje. Tak jak napisal @ryskadow wiele osob z pewnoscia wpisze "gieL(Ł)do" to raz. Dwa, gido z tego co wiem nie jest zbyt oblegana platforma jesli chodzi o sprzedaze a skojarzenie (podobienstwo) jest jednoznaczne wiec wchodzac z taka marka na rynek masz dodatkowo - moim zdaniem - in minus w umyslach domainerow zapisane ze na Twojej platformie "to pewnie sprzedaze sa na podobnym poziomie podobienstwa jak nazwy". Duzo by jeszcze pisac, ale zwracam Twoja uwage na te dwa podstawowe elementy :lol:.

Posted
giedo.pl - giełda domen

Widzę analogie w konstrukcji nazwy, sell domains - sedo.com W przypadku giełdy domen, stosując analogicznie pierwsze sylaby wychodzi giedo.pl - giełda domen. Nazwa gido.pl została wymyślona niepoprawnie, moim zdaniem powinna się składać z dwóch pierwszych sylab kategorii.

Bardzo proszę o komentarz do pomysłu i Państwa opinię o pomyśle na

wypromowanie marki giedo.pl w kategorii giełda domen, będę wdzięczny za

każde za i przeciw. Proszę również o wycenę.

Dziękuję i pozdrawiam,

Bartosz Jankowski

Idąc Twoim tokiem rozumowania w poszukiwaniu klucza wg. którego nazwano domeny to:

- jeśli chodzi o sylaby to SEDO powinno wyglądać SELLDO - a kluczem były 2 pierwsze litery każdej z kategorii stąd SEDO

- Twoja domena (biorę cały czas pod uwagę sylaby) powinna przybrać postać GIELDO - GIDO to również 2 pierwsze litery kategorii

Guest weldman
Posted (edited)
Idąc Twoim tokiem rozumowania w poszukiwaniu klucza wg. którego nazwano domeny to:

- jeśli chodzi o sylaby to SEDO powinno wyglądać SELLDO - a kluczem były 2 pierwsze litery każdej z kategorii stąd SEDO

- Twoja domena (biorę cały czas pod uwagę sylaby) powinna przybrać postać GIELDO - GIDO to również 2 pierwsze litery kategorii

Przekonałeś mnie, że pomysł powinien trafić do kosza ze względów gramatycznych. Jednak po godzinie rozważań, postanowiłem, że giedo.pl - giełda domen powstanie, nazwa jest ładniejsza niż nazwy obecnych liderów rynku.

Jeszcze raz dziękuję za rzeczowe uwagi - gramatyka leży, pomysł stoi .)

Edited by weldman