Jump to content

wycena diorama.pl - 700 wejsc w ciagu miesiaca, PR3

Recommended Posts

Posted

Witam!

Na ile wyceniacie domene diorama.pl ?

Ma ok 700 wejsc w ciagu miesiaca, ruch sie utrzymuje,

PageRank 3

Czy oprocz modelarzy moze byc ktos jeszcze nia zainteresowany?

Bede wdzieczny za uwagi

Ryszard

Posted

chyba nie jestem w temacie eee.. dioram.... wyjaśnij prosze co to są dioramy???

dla mnie kojarzy sie domena z diorem, albo bardziej z panoramą

ale zaznaczam, nie jestem modelarzem

Posted

Używaj Google.

Za Wikipedią:

Diorama – rodzaj makiety modelarskiej wykonywanej różnymi technikami plastycznymi i modelarskimi, przedstawiającej najczęściej wydarzenia historyczne, sceny przyrodnicze lub modele urbanistyczne. Ze względu na trójwymiarowość jest atrakcyjnym nośnikiem treści edukacyjnych, przez co chętnie wykorzystywana w ekspozycjach muzealnych.

Posted

http://portalwiedzy.onet.pl/53437,,,,diorama,haslo.html

Diorama,

1) namalowany na przezroczystej tkaninie lub szkle i umieszczony w zaciemnionym wnętrzu obraz (przedstawiający zwykle krajobraz), którego poszczególne fragmenty wskutek namalowaniu różnymi technikami są przezroczyste lub nieprzezroczyste. Odpowiednie zmieniające się sztuczne podświetlenie daje iluzjonistyczne wrażenie trójwymiarowości oraz zmian pory dnia i nocy tego samego widoku. Za wynalazcę uważa się L. J. M.- Daguerre’a, który razem ze swoim wspólnikiem Ch.-M. Boutonem 1822 -1839 w Paryżu w audytorium o nazwie Diorama wystawiał olbrzymie malowidła (o wymiarach 14 m x 22 m), namalowane na przejrzystym papierze czy muślinie, przedstawiające słynne miejsca (np. wybuch Wezuwiusza) i wydarzenia historyczne, uzyskując za pomocą światła iluzjonistyczne efekty. Diorama jest używana w scenografii teatralnej, a także w muzealnictwie; łączona czasami dla zwiększenia iluzji z makietą plastyczną i realnymi rekwizytami.

2) obraz półplastyczny; dająca wrażenie przestrzenności aranżacja ekspozycji, w której znajdujący się w tle obraz (lub fotografia) połączony jest z umieszczaną na pierwszym planie makietą plastyczną i innymi realnymi rekwizytami. Dla właściwego efektu konieczne jest m.in. zachowanie właściwej skali obu planów. Diorama w odróżnieniu od panoramy obejmuje tylko część horyzontu. Modna w XIX w. (kiedy np. umieszczano wypchane zwierzęta na tle namalowanego ich naturalnego środowiska), obecnie stosowana w wystawiennictwie np. w działach archeologicznych, etnograficznych, przyrodniczych.

Myślę, że nie tylko dla modelarzy :)