Jump to content

iPhoneBlog.pl

Wycena  

32 members have voted

1. 1. Ile wg. Ciebie jest wart serwis iPhoneBlog.pl

• xxx zł
      14
    • xxxx zł
      6
    • xxxxx zł
      11
    • xxxxxx zł
      1

Recommended Posts

Posted (edited)

Od razu piszę, że nikt nie rości sobie niczego do samej domeny. Chciałbym ocenić wartość domeny wraz serwisem.

Serwis działa od 5 miesięcy i utrzymuje się głównie z reklam AdSene, linków sponsorowanych i kontraktów długoterminowych na content średnio wychodzi 2800 pln miesięcznie łącznie. Strona jest aktualizowana codziennie i zawiera ~300 unikalnych wiadomości o tematyce związanej z iPhone'm. Jeśli chodzi o wyszukiwarki to na takie frazy jak iPhone czy iPhone 3G jest w TOP5.

!!! NIE CHODZI TYLKO O DOMENĘ LECZ O CAŁOŚĆ !!!

Edited by Saint
Posted
A tak z ciekawości - jakie statystyki odwiedzin?

Analytics daje ~70 000 w miesiącu "Absolute Unique Visitors", odsłon jest ok. 300 000 i myślę, że to całkiem dużo jak na serwis o tak specyficznej tematyce. Dodam, że strona ma PR=2.

Zastanawia mnie też dlaczego tyle osób wybrało najniższą kwotę i dlaczego nie napisały czym uzasadniają taki trochę absurdalny wybór :).

Posted (edited)

też się zastanawiałem jak to możliwe, wydaje mi się, że kierowali się samą nazwą domeny.

Zaznaczyłem xxxxx zł, uważam że biznesmeni więcej nie dadzą, chyba że kupili by razem z autorem- bo nie wyobrażam ich sobie dziubiących przy stronie.

Edited by Adam
Posted
Zaznaczyłem xxxxx zł, uważam że biznesmeni więcej nie dadzą, chyba że kupili by razem z autorem- bo nie wyobrażam ich sobie dziubiących przy stronie.

Powiem Ci, że jest zainteresowanie ze strony dwóch dużych firm telekomunikacyjnych i nie mam na myśli wtyłącznie operatorów komórkowych.

Posted
Powiem Ci, że jest zainteresowanie ze strony dwóch dużych firm telekomunikacyjnych i nie mam na myśli wtyłącznie operatorów komórkowych.

Hmm, ciezko powiedziec

za zgromadzone artykuły absolutne minimum 50 PLN za każdy = 15 000 PLN

plus wydatki własne na reklame i kontent x 12

plus teoretyczny zysk z reklamy x 12

ciezko to policzyc, mysle, ze w granicach 70-100 tys. mogłoby byc, wszystko zalezy jeszcze jaki bylby model biznesowy i pomysl na rozwiniecie dzialanosci, jesli bardziej komercyjny zakladajacy szybkie zyski, pwiazanie strony z e-commerce, to kto wie, min. 100 000 PLN, jednak podkreslam, trzeba by to dokladnie policzyc wszystko

Posted
Hmm, ciezko powiedziec

za zgromadzone artykuły absolutne minimum 50 PLN za każdy = 15 000 PLN

plus wydatki własne na reklame i kontent x 12

plus teoretyczny zysk z reklamy x 12

ciezko to policzyc, mysle, ze w granicach 70-100 tys. mogłoby byc, wszystko zalezy jeszcze jaki bylby model biznesowy i pomysl na rozwiniecie dzialanosci, jesli bardziej komercyjny zakladajacy szybkie zyski, pwiazanie strony z e-commerce, to kto wie, min. 100 000 PLN, jednak podkreslam, trzeba by to dokladnie policzyc wszystko

Nie obraź się ale ta wypowiedz nadaje się do kącika humoru :)

50zł za takie krótkie arty na stronie, i te x12.... a ogólna wartość koło 100k ;)

Posted
Nie obraź się ale ta wypowiedz nadaje się do kącika humoru :)

50zł za takie krótkie arty na stronie, i te x12.... a ogólna wartość koło 100k ;)

Prosze bardzo, mozesz sobie wsadzic to do humoru, jak sobie wolisz.

Mankamentem serwisu jest to, że jest... monotematyczny, bo ileż i z jaka czestotliwoscia mozna pisac do znudzenia jedynie o iPhonie. Gdyby to bylo o wszystkich produktach Apple, byloby wiecej warte

Napisalem, że za artykuly 50 PLN, mozesz sobie zobaczyc stawki copywriterow. podkreslam - copywriterow, a nie dzieci neo piszacych artykuly na precle do pozycjonowania dostajac 4 PLN na loda za 2000-5000 znakow! Byc może gdybysm to ty byl autorem tych wpisow i ktos zechcial kupic takie artykuly za dumpingową cenę 3,99 to bys sie zgodzil, kto wie.

Ja celowo w ogole nie przywolywalem np. stawek blogerow amerykanskich, bo to inna bajka. i tam blogi sa bardziej komercyjne i latwiej znajduja inwestorow jak np. Bankaholic.com za 15 mln dolarów!

Z drugiej strony, dziwi mnie wydatek 2800 zł "na marketing" za chyba hobbystycznego bloga, gdzie wpisy pojawiaja sie nie az tak czesto i nie jest ich az tak duzo, tym bardziej tyle na pozycjonowanie. Z tego wynika, ze blog powinien zarabiac.

Z drugiej strony, jesli masz ciekawszy pomysl, prosze przedstaw go.

PS

November 9th, 2007, Malaysian Blog Sold for USD$10,000

Blog Oh Blog is young (5 month old) and do not have high traffic (1000+ visitors/day), but it received good rankings such as PageRank 6, Technorati No.44, and Alexa 35,331.

He has received the fruit of his hard work now. However, I think USD10,000 for the blog is under priced.

You’d think I’d sold it for a million dollars.

But I haven’t, thankfully (I think). I’ve sold it for a reasonable amount, and the full deal includes monthly compensation for me, which brings the total into that 15,000$ US range. I’ll be posting details of the deal later.

http://www.ensight.org/archives/2004/09/22...a-millionnaire/

November 3rd, 2007, Blog Sold

Mr. Matt Jones’s blog, BloggingFingers.com has been sold for a nice chunk of change — $6,000! That’s not bad at all for a 4 months old blog if you ask us. With a few stats like 200+ RSS subscribers, 50k in Alexa, Technorati 16k and a Google pagerank of 3, Matt seems to have made a killing with the sale. Congratulations Mr Jones!

Story Behind The Sale Of Blogging Fingers

How to Evaluate Your Blog

How to Measure a Blog's Value: What is a Link Worth?

How do you think a blog's value should be measured? Here is a quick list of objective metrics that could be taken into consideration:

Page Views

Visitors

Comments

Feedburner Circulation

AdSense Revenue

Overall Ad Revenue

Technorati Links

Search Engine Rankings

Google PageRank

Pages Indexed in Search Engines

Podcast Downloads

Podcast Popularity on Odeo

Video Downloads

Video Plays on other sites like Google Video & YouTube

Video Popularity on VideoBomb

Number of Diggs

Number of Del.Icio.Us Bookmarks

oczywiscie to powyzej odnosi sie glownie do blogow angielskojezycznych

Posted
Z drugiej strony, dziwi mnie wydatek 2800 zł "na marketing" za chyba hobbystycznego bloga, gdzie wpisy pojawiaja sie nie az tak czesto i nie jest ich az tak duzo, tym bardziej tyle na pozycjonowanie. Z tego wynika, ze blog powinien zarabiac.

1. To nie ja wydaje.

2. To jest łączna kwota jaką udaje się wyciągnąć ze wszystkich źródeł.

Posted

Wynik ankiety jest tak niski, bo ludzie oceniają tutaj domenę, a nie serwis.

Jeśli chodzi o serwis, to ja stosuję następujący algorytm do wyceny: 24 x miesięczny zarobek.

Zamiast 24, możesz dać też 18, to zależy jak szybko chcesz sprzedać serwis. Samą gołą domenę ulokowaną na parkingu liczy się 12 x miesięczny zarobek.

Posted
Prosze bardzo, mozesz sobie wsadzic to do humoru, jak sobie wolisz.

Mankamentem serwisu jest to, że jest... monotematyczny, bo ileż i z jaka czestotliwoscia mozna pisac do znudzenia jedynie o iPhonie. Gdyby to bylo o wszystkich produktach Apple, byloby wiecej warte

Napisalem, że za artykuly 50 PLN, mozesz sobie zobaczyc stawki copywriterow. podkreslam - copywriterow, a nie dzieci neo piszacych artykuly na precle do pozycjonowania dostajac 4 PLN na loda za 2000-5000 znakow! Byc może gdybysm to ty byl autorem tych wpisow i ktos zechcial kupic takie artykuly za dumpingową cenę 3,99 to bys sie zgodzil, kto wie.

Ja celowo w ogole nie przywolywalem np. stawek blogerow amerykanskich, bo to inna bajka. i tam blogi sa bardziej komercyjne i latwiej znajduja inwestorow jak np. Bankaholic.com za 15 mln dolarów!

Z drugiej strony, jesli masz ciekawszy pomysl, prosze przedstaw go.

PS

How to Evaluate Your Blog

How to Measure a Blog's Value: What is a Link Worth?

oczywiscie to powyzej odnosi sie glownie do blogow angielskojezycznych

Jak to mówią, to Polska a nie elegancja Francja.... Nie ma co porównywać copywriterów zagranicznych do polskich, a tym bardziej nie ma co porównywać copywriterów do autorów tak krótkich artów/postów. Tak jak sam napisałeś jest to blog trochę monotematyczny, także uzyskanie takiej kwoty za tego bloga jest mało realne... Takie moje zdanie

• 1 month later...
Posted (edited)

Nie wiedziałem gdzie umieścić pytanie, więc podpinam tutaj.

Zauważyłem znaczny wzrost cen iPhone m. in. na Allegro. Czy to tylko święta i zwiększony popyt? Czy może jakieś inne wydarzenie? Nowy soft 2.2?

Edited by kulas
Posted
Nie wiedziałem gdzie umieścić pytanie, więc podpinam tutaj.

Zauważyłem znaczny wzrost cen iPhone m. in. na Allegro. Czy to tylko święta i zwiększony popyt? Czy może jakieś inne wydarzenie? Nowy soft 2.2?

$$$$$$$$$$$$$$$$-znaczny wzrost;]

Posted
Duza czesc telefonow ejst sprowadzana i pojedynczy wlasciciele dostosowuja sie do tych cen.Moge sie jednak mylic :)

Cierpliwie poczekam na autora bloga. Sądzę, że ma znacznie większą wiedzę na ten temat.

Posted
Cierpliwie poczekam na autora bloga. Sądzę, że ma znacznie większą wiedzę na ten temat.

zapewne chodzi o wzrost dolara, wiekszosc pewnie jest zza granicy a nikt dokladac do biznesu nie ma zamiaru;)