Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć

Czy po kilkunastu dniach rezerwacji domeny i jej nie opłaceniu, jest ona widoczna na liście domen usuniętych DNS.

Jak zauważyłem już kilka moich domen których nie opłaciłem po niedługim czasie znalazły właściciela. Nie wiem czy wynika to z używanych narzędzi do szukania domen czy zwyczajnego zbiegu okoliczności..

Pozdrawiam

Posted

Nie widać ich. Zbieg okoliczności bądź w tym samym czasie wpadliście na ten sam pomysł.

Ostatnio zarezerwowałem domenę, na drugi dzień wpłaciłeś środki i chciałem ją zarejestrować.

Zamówienie zostało odrzucone, a że to był mój pierwszy taki przypadek, napisałem do BOKu, i dowiedziałem się, że spóźniłem się o kilkadziesiąt sekund z realizacją zamówienia ;)

Posted

Trzeba pamiętać, że w tym biznesie sekundy to wieczność, a każdy ma sto pomysłów na minutę, nic dziwnego że wiele z tych pomysłów się zazębia i że kilka osób czai się tę samą domenę, nawet jeśli nigdy wcześniej nie istniała.

Np. teraz obserwuję rezerwację, która dziś wygaśnie jeśli nie zostanie opłacona, no i oczywiście mam zamiar ją złapać. Jest to domena którą kilka miesięcy temu miałem zarezerwowaną, ale nie zdecydowałem się opłacić. Wczoraj chciałem ją zarejestrować, a tu patrzę że ktoś ją trzyma w rezerwacji. I takie sytuacje wcale nie są rzadkością.

Podobnież po każdej większej sprzedaży (jak impotencja.pl) czy starcie serwisu (jak podbij.pl) wiele osób wpada na pomysł rejestracji podobnej domeny, więc jeśli ktoś kto był pierwszy takiej rezerwacji nie opłaci, to często na „jego” domenę czeka już kolejka chętnych i też nie ma się czemu dziwić. ;-)

Posted

Zbieg okoliczności, a sam fakt że już ją ktoś zarezerwował podkręca atmosfere ;)

PS. pb ma racje, ludzie często myślą podobnie - sam mam ten problem, wszystkie domeny które chce zarejestrować są zajęte ;)

Posted

Ja poluje na kilka rezerwacji od 3 miesiecy. Nie wiem, czy to możliwe, ale ktos ma chyba automat do przedłużania albo ślęczy non stop nad tymi domenami, choć 2 ostatnio odpuścił...

Poza tym jak jedna osoba zrobi sobie kilkaset rezerwacji wymyslonych domen, a takich osob jest powiedzmy kilka, to zawsze jest tak, ze jeszcze wiele innych osob poluje na ktores domeny z tej puli i predzej czy pozniej uda sie im

Posted

umberto pochwal się jakie udało ci się złapać?

Powiedzmy że mam trochę domen w rezerwacji, nie popieram tego stylu ale niestety nie wszyscy dysponują taką kasą by zarejestrować np: 1000 domen.

Jedną domenę już od, ja wiem od 4 miesiecy rezerwuje na zmianę z jakimś gościem i nie wierzę że nie zdecydował się jeszcze na jej opłacenie ;)

Trochę niezłych domenek uciekło mi, znajduje je np. wycenione na 2-5k, gól skacze do góry ale nic na to nie mogę poradzić.

Zdarzyło mi się że ktoś upilnował 1-2 może 3 domeny co do dnia i godziny hehehehe szacuneczek

Jakby ktoś był zainteresowany współpracą i zarejestrowaniem kilkuset domen i sprzedaża ich za 50% to myślę że nieźle by na tym wyszedł. Niektóre warto byłoby przytrzymać ze 2-3 latka na innych warto byłoby postawić serwisy ale to kolejna kasa ;)

Jak to mówią, Nieograniczone fundusze to ma tylko Heden ;)

Posted

Co do automatu o którym pisze umberto to też to zauważyłem raz czy 2, że rezerwacja była przedłużana automatycznie po końcu jednej rezerwacji, i mimi że pilnowałem domenki to nic z tego nie wyszło, teza nawet nie pamietam co to za domenka.

Posted
Jakby ktoś był zainteresowany współpracą i zarejestrowaniem kilkuset domen i sprzedaża ich za 50% to myślę że nieźle by na tym wyszedł. Niektóre warto byłoby przytrzymać ze 2-3 latka na innych warto byłoby postawić serwisy ale to kolejna kasa ;)

Proponowałbym rozwinięcie tematu. Kilkakrotnie miałem/mam zarezerwowane ciekawe domeny, ale z racji braku funduszy odpłynęły. W takim przypadku można by coś takiego odsprzedać, ale w przypadku rezerwacji nie wydaje się uzasadnione.

Chodzi o znalezienie uczciwej osoby która potrafi racjonalnie ocenić wartość zajmowanej domeny i wycenić ją adekwatnie do potencjału (oczywiście stosunkowo taniej do wyceny już zarejestrowanej domeny). Niestety nie sposób uwolnić się od ryzyka, chyba że domena nie wzbudza żadnego zainteresowania...

W każdym bądź razie, jeżeli ktoś jest ciekawy co mam to proszę o PM. Może coś by się urodziło

pozdr

Posted
Co do automatu o którym pisze umberto to też to zauważyłem raz czy 2, że rezerwacja była przedłużana automatycznie po końcu jednej rezerwacji, i mimi że pilnowałem domenki to nic z tego nie wyszło, teza nawet nie pamietam co to za domenka.

O ile się nie mylę, to nie ma możliwości "przedłużenia" rezerwacji. W momencie wejścia w postępowanie po rezerwacji domenę można zarejestrować, ale nie zarezerwować. Przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu...

Posted
O ile się nie mylę, to nie ma możliwości "przedłużenia" rezerwacji. W momencie wejścia w postępowanie po rezerwacji domenę można zarejestrować, ale nie zarezerwować. Przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu...

Jeśli rezerwacja wygaśnie to domena trafia do puli wolnych domen i można ją ponownie ZAREZERWOWAĆ.

Posted
Jeśli rezerwacja wygaśnie to domena trafia do puli wolnych domen i można ją ponownie ZAREZERWOWAĆ.

Tak, ale rezerwacja wygasa przez ileś tam dni (o ile dobrze pamiętam- losowo, od 2 do 7 dni) i w tym czasie można ją zarejestrować, lecz nie zarezerwować. Przechwytując rezerwacje na złapane.pl dostajesz domenę już zarejestrowaną, a nie zarezerwowaną, bo zostaje przechwycona w momencie wejścia w postępowanie po rezerwacji i nie ma możliwości jej zarezerwowania w tym okresie. Dlatego nie rozumiem, jak domena przez jakiś tam okres (dłuższy niż 14 dni) może pozostawać w rezerwacji. Nawet jakby ktoś ją rezerwował ponownie kiedy już trafi do puli wolnych, to pomiędzy nimi jest ten okres postępowania, w którym można domenę zarejestrować.