Jump to content

Farma linków... na zaprakowych domenach

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam domeny, który z pewnością nie sprzedam bo są "cieniutke" i wtopiłem kasę. Jednak wpadłem na pomysł, by zamiast mieć je zaparkowane na namedrive czy sedo, lepiej stworzyć ogólną prostą stronkę, na której będzie informacja, że ta domena jest na sprzedaż. Tak może trochę udało by mi się wypozycjonować każdą z domen i dzięki temu szybciej może by się trafił nabywca, choć na to raczej nie liczę.

Wpadłem jednak na pomysł, żeby przy okazji na takiej stronce, która zapewne ze względu na brak treści nie zajmie wysokiej pozycji w google, zamieścić kilka max 10 linków do innych stron. Oprócz tych linków do max 10 spokrewnionych stron, zamieszczę jeszcze linki do stron z innymi domenami, na których będzie taka sama stronka z informacją, że dana domena jest na sprzedaż.

Razem mając kilkanaście takich domen, efekt może byłby dość dobry. Tylko czy przeglądarka Google nie zbanuje przez coś takiego moich stronek z domenami? Generalnie chodzi przecież o reklamę "cieniutkich" domen i ich lekkie wypozycjonowanie a przy okazji można by dodać jakiś link do zaprzyjaźnionej stronki www.

Co o czymś takim w ogóle myślicie? Domeny na namedrive cieszyły się bardzo słabym zainteresowaniem przez ok 1-2 mies. max.

Może warto byłoby dodać trochę treści na stronie głównej tak jak to zrobiono na stronie www.czekalada.com

Posted

Moim zdaniem warto na domenach które mają nikłe szanse na wejścia bezpośrednie uruchomić serwis agregujący informacje z różnych źródeł i zapisujący je na stałe do bazy. Taki agregat RSS, ładny szablon, reklamy AdSense. Wszystko co zgodne z prawem oczywiście. Zdobyć trochę linków i zawsze wejść może być około 100 dziennie na kiepskiej domenie bez większych nakładów na pozycjonowanie.

Ja tak robię na swoich nindżach i nawet udaje mi się je sprzedać czasami za wysokie XXX ;)

Posted
Moim zdaniem warto na domenach które mają nikłe szanse na wejścia bezpośrednie uruchomić serwis agregujący informacje z różnych źródeł i zapisujący je na stałe do bazy. Taki agregat RSS, ładny szablon, reklamy AdSense. Wszystko co zgodne z prawem oczywiście. Zdobyć trochę linków i zawsze wejść może być około 100 dziennie na kiepskiej domenie bez większych nakładów na pozycjonowanie.

Ja tak robię na swoich nindżach i nawet udaje mi się je sprzedać czasami za wysokie XXX ;)

A możesz podać przykład takiej jednej stronki? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda

Posted

Co do samej farmy linków na pojedynczej stronie oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie bo długo się nie utrzyma w wyszukiwarkach. O ile w ogóle się przebije by ktoś je odnalazł ;)

Posted
jezeli to bedzie tylko strona glowna to nie wroze sukcesu ;)

A Ja się z tym nie zgodzę. Aktualnie posiadam kilka domen, na których wyświetlają się statyczne strony. Większość z nich jest wysoko w rankingu Google. Jak najbardziej polecam tworzenie takich stron, umieszczenie na nich reklam Google, pozycjonowanie i czekanie na efekty. Ale trzeba przyznać, że sporo pracy jest :P.

Posted
A Ja się z tym nie zgodzę. Aktualnie posiadam kilka domen, na których wyświetlają się statyczne strony. Większość z nich jest wysoko w rankingu Google. Jak najbardziej polecam tworzenie takich stron, umieszczenie na nich reklam Google, pozycjonowanie i czekanie na efekty. Ale trzeba przyznać, że sporo pracy jest ;).

Popieram...

Oczywiście lepiej mieć oprócz strony głównej, 10tys. podstron które będą do niej linkowały - jednak trzeba się przy tym "napracować".

pzdr.

Posted
Co do samej farmy linków na pojedynczej stronie oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie bo długo się nie utrzyma w wyszukiwarkach. O ile w ogóle się przebije by ktoś je odnalazł :P

jesli kilka linkow, to OK, ale jesli farma to kupujacy domene moze tez czasem otrzymac "towar z wada" jesli sie okaze, ze domena jest zbanowana ;) Ale to juz raczej ekstremalne przypadki

Posted
A Ja się z tym nie zgodzę. Aktualnie posiadam kilka domen, na których wyświetlają się statyczne strony. Większość z nich jest wysoko w rankingu Google. Jak najbardziej polecam tworzenie takich stron, umieszczenie na nich reklam Google, pozycjonowanie i czekanie na efekty. Ale trzeba przyznać, że sporo pracy jest :D.

A możesz podać adresy swoich stronek, chciałbym zobaczyć jak to wygląda?

Posted
Chociażby nokian82.pl

To ja zrobiłem właśnie podobną stronkę: www.w902.pl dla telefonu Sony Ericsson W902, który swoją drogą bardzo mi się podoba i czekam na jego premierę w Polsce.