Jump to content

Pytanie dotyczące cesji z authinfo

Recommended Posts

Posted

Witam,

Będę wdzięczny za odpowiedź Szanownych Kolegów Praktyków na następujące pytanie (jestem po wstępnej lekturze wyszukiwarka + google, ale chciałbym szybko rozwiać wątpliwości):

Czy jeśli przekazuję komuś domenę wraz z authinfo, do przeprowadzenia cesji praw konieczne jest, by nabywca zakładał konto u rejestratora, u którego domena jest obecnie, nawet jeśli za moment ma zamiar przenieść ją gdzie indziej?

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Posted (edited)

Jeżeli przekazujesz komuś kod authinfo, on wprowadza kod w zakładce transfer u docelowego rejestratora, więc potrzebuje konto tylko u niego, u Twojego rejestratora już nie. ;)

Przykład takiego transferu z nazwa.pl do active24.pl:

- żądasz kodu authinfo dla swojej domeny w nazwa.pl,

- podajesz kod nabywcy,

- nabywca wprowadza kod w zakładce transfer na active24.pl, wygląda to tak http://www.active24.pl/main/main.php?id=43,

- do Ciebie na mail przychodzi mail z linkiem do kliknięcia, potwierdzającym, że domena ma zostać przeniesiona do active24.pl, klikasz link,

- po paru minutach, domena jest już w active24.pl i do tego już w panelu nabywcy (nabywca nie musiał logować się, ani mieć konta na nazwa.pl),

- nabywca loguje się na konto i zmienia dane na swoje, jest od teraz nowym właścicielem domeny. :P

Tomasz

Edited by thomaso
Posted

Wielkie dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź! Aczkolwiek mam jeszcze jedno pytanie ;) Spotkałem się z opinią, że sam transfer domeny poprzez authinfo nie jest równoznaczny z cesją praw do nazwy. Czy zatem dokonanie zmian danych przez nowego właściciela wystarczy by spełnić wszystkie wymogi przekazania domeny, czy jednak należałoby także przesłać podpisany przez obie strony wniosek zmiany abonenta (jak rozumiem już do nowego rejestratora).

Posted

To zależy od rejestratora. Jeśli transferujesz do rejestratora kochającego papiery, np. do Home.pl, Nazwa.pl, musisz także zrobić cesję. Jeśli transferujesz np. do Dropped.pl, cesja jest robiona w momencie transferu.

Posted (edited)
Wielkie dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź! Aczkolwiek mam jeszcze jedno pytanie ;) Spotkałem się z opinią, że sam transfer domeny poprzez authinfo nie jest równoznaczny z cesją praw do nazwy. Czy zatem dokonanie zmian danych przez nowego właściciela wystarczy by spełnić wszystkie wymogi przekazania domeny, czy jednak należałoby także przesłać podpisany przez obie strony wniosek zmiany abonenta (jak rozumiem już do nowego rejestratora).

Opinia ta raczej nie ma żadnych podstaw, wszystkie domeny .com transferowane są na kod authinfo i nie ma z tym problemów, klikając w link, który dostajesz z samego NASK, potwierdzasz wytransferowanie domeny i transfer do nowego właściciela, a jako, że link jest unikalny i nie klikniesz w niego przez pomyłkę, elektronicznie zastępuje to podpis poświadczający też od razu cesję. ;) Być może chodzi tutaj nie o samo przekazanie a o sprzedaż domeny, je poprzedzającą, bo to nie to samo, a zabezpieczenie samego przekazania pieniędzy jest równie ważne (nawet bardziej dla kupującego niż ciebie).

Przed przekazaniem kodu do domeny wypada wystawić nabywcy jakiś dodatkowy dokument np. fakturę proforma/vat jako osoba prowadząca działalność czy spisać umowę kupna-sprzedaży jako osoba prywatna, żeby było gdzieś czarno na białym napisane, że nabywca ma zapłacić ci np. 20000 zł, a ty masz mu wydać np. domenę e-superhurtownia.pl (przykład fikcyjny oczywiście), wtedy jest ogromne prawdopodobieństwo, że transakcja zakończy się 100% sukcesem. Jeśli tak się nie stanie to jedna ze stron może się sądzić o niedotrzymanie warunków umowy kupna-sprzedaży / wyłudzenie (w wypadku nieprzekazania domeny) lub druga nasłać firmę windykacyjną w wypadku niezapłaconej faktury vat. To sprawia, że udokumentowane umową transakcje w 99,9% kończą się pomyślnie i nikt nie będzie kombinował. :P Na umowie oczywiście piszesz "zrzeczenie się praw do domeny", na fakturze "płatność za cesję domeny" i co ważne na obu dokumentach masz kwotę transakcji. Na cesji nie masz napisane za ile została przekazana domena i tak naprawdę jako dokument sprzedaży jest ona nic nie warta, nie jest też warta dla Urzędu Skarbowego zapewne więcej niż papier toaletowy. ;)

Gdy zaś korzystasz z jakiegokolwiek zabezpieczenia transakcji - pośredników (Aftermarket, Sedo, Allegro, Świstak), bezpiecznej transakcji Escrow czy po prostu znasz/ufasz nabywcy to wtedy wystarczy sama transakcja przez serwis aukcyjny (z authinfo oczywiście), bo albo pośrednik aukcyjny zabezpiecza i ciebie i nabywcę albo nabywca wpłaca pieniądze pośrednikowi, nie tobie, a jemu zaufa, czy też po prostu znasz nabywcę i spokojnie wydajesz mu kod authinfo.

Gdy jednak domenę sprzedajesz osobie całkiem obcej, bez pośrednika (który może wystawić dokument kupującemu np. Aftermarket.pl może - fakturę) i oboje sobie nie ufacie, a poza tym nabywca chce lub potrzebuje mieć dokument zakupu (np. by ująć ten fakt w dokumentacji i księgowości firmy), to dodatkowe udokumentowanie przekazania domeny i ceny cesji usługi jest praktycznie zawsze wymagane. :P

Tomasz

Edited by thomaso
Posted

Wszystko jasne, że jaśniej się chyba nie da ;). Jeszcze raz dzięki, a przy okazji mam nadzieję, że nie tylko ja skorzystałem, bo temat wyjaśniony konkretnie i z przykładami. Pozdrawiam!

Posted (edited)
rejestracjadomen.pl poza kodami authinfo wymaga cesji papierowej ;)

Gdy transferowałem domenę z Active24.pl do nazwa.pl (nie dla siebie i tylko jeden raz) to dane moje i nowego właściciela się wymieszały i też musieliśmy pisać cesję. :P Ale to bardziej przez błąd skryptu, a tutaj widać, że to działanie celowe. ;)

Moim zdaniem cesja + authinfo jest jakimś totalnym bezsensem, nie wiem w ogóle czemu to ma służyć oprócz wprowadzania dodatkowego zamieszania. :P

Edited by thomaso