Jump to content

AfterMarket.pl - Skuteczna forma sprzedaży: Cena (kup teraz) czy Złóż ofertę?

27 members have voted

1. 1. Więcej ofert dostaję gdy przy domenie widnieje:

• Cena (kup teraz)
      14
    • Złóż ofertę
      6
    • ... /nie zauważyłem różnicy/
      7

Recommended Posts

Posted

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat ilość złożonych ofert na giełdzie AfterMarket.pl. Liczę na odpowiedzi poparte doświadczeniem :-)

Czasami podana przez Sprzedającego cena może skutecznie odstraszyć Kupującego, jeśli by sam złożył ofertę, to po negocjacjach mogłoby dojść do sprzedaży.

Możliwe jest również, że potencjalny Kupujący nie widząc ceny może się zniechęcić do zakupów u nas i zacznie szukać innej domeny, przy której widnieje kwota.

Jak skuteczniej sprzedawać domeny na giełdzie? Z podaniem interesującej nas ceny czy bez?

Posted

Ja gdy szukam domen do swojego portfolio to pomijam oferty bez ceny, nie chce mi sie tracic czasu na dopytywanie o cene.

Po drugie zawsze kupujacy moze zaczac zawyzac cene, a jak widze oferte z cena to wiem z jakiego pulapu startuje i czy mnie stac na nia, czy tez nie.

Wiekszosc kupujacych na AM u mnie korzysta z Kup teraz.

Posted

Konkretna cena to konkretna sprawa :blink:

Ale wymaga to dodatkowej pracy, gdyż trzeba przemyśleć wycenę lub stosować zasady do takiej wyceny, by ceny nie były za wysokie lub by nie sprzedać za tanio.

Posted

Oczywiście z określoną ceną jest lepiej. Kiedyś stosowałem jeszcze praktykę, że dla niektórych domen po otrzymaniu zapytania via email z ND odpowiadałem "proszę o ofertę", teraz robię to baaardzo rzadko. W 90% przypadków podaję po prostu cenę i potencjalny klient już wie czy ma jakieś szanse na zakup czy też nie i musi szukać dalej. W końcu nie każdego stać na Lexusa, ale taki ten świat.. :blink:

DD

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Można prosić o więcej głosów od użytkowników?

Jest mało głosów i wyniki nie są jednoznaczne.

Edited by pjp
Posted

Kup teraz lub złóż ofertę - nie trzeba się dopytywać o cenę każdej domeny - znasz z góry zakres. Jeśli jest "do negocjacji" to z góry uznaję, że cena jest za wysoka i nie chce mi się negocjować :)

Posted

Jeśli nie ma ceny, domenę omijam.

Jeśli jest cena + kontakt, to kontaktuję się i proponuję cenę (własną).

Dlaczego tak, skoro i tak mam własną cenę? Bo jeśli jakaś jest podana, to wiem na czym stoję i czy jest sens w ogóle pisać. Większość cen jest niestety wzięta z dość wysokiego sufitu, a jeśli nie ma podanej ceny to traktuję to tak jakby była podana milion pięćset plus wat.

Posted

Cena kup teraz X > klient kontaktuje się, propozycja X/5 > odpowiedź aktualna cena 3X > rezultat domena sprzedana prawie w tej samej chwili poprzez kup teraz :)

Posted
Cena kup teraz X > klient kontaktuje się, propozycja X/5 > odpowiedź aktualna cena 3X > rezultat domena sprzedana prawie w tej samej chwili poprzez kup teraz :)

Też można. W sprzyjających okolicznościach sprawdza się też podanie ceny powiększonej o ofertę klienta. ;-)