Jump to content

kiermasze.eu, miesiwa.pl

Recommended Posts

Posted (edited)

Podnoszę temat ;).

Nie mam "targi.eu", postanowiłem posiąść kiermasze. Ubogi "zamiennik", ale może da się z niego coś wycisnąć ;)?

Zauważyłem też, że obok tematyki "mięsa" występują również często "mięsiwa" i nie jest to chyba równoznaczne, ale się nie znam na kulinariach. W "google" czy gdzie indziej, słowa "miesiwa", "mięsiwa", występują przede wszystkim, jeśli już, to w mianowniku

a nie dopełniaczu liczby mnogiej, a to mi się akurat podoba. Z IDN-em, problemów miał nie będę.

Postanowiłem zarejestrować "miesiwa.pl". "Z palca", jak wszystkie moje domeny. "Ryzyko" żadne ;).

Proszę o opinie.

Edited by yarowa
Posted

kiermasze.eu - słowo "kiermasz" powoli odchodzi do lamusa, choć dla jakiegoś organizatora wiejskich kiermaszy ta domena może przedstawiać

wartość w postaci trzech lub niskich czterech iksów :)

Natomiast miesiwa.pl jest b. trudna do wyceny - forma rzadko używana, może skusi się jakaś ubojnia.

Posted (edited)
name='Slawko' date='pon, 08 gru 08' post='141227']

kiermasze.eu - słowo "kiermasz" powoli odchodzi do lamusa, choć dla jakiegoś organizatora wiejskich kiermaszy ta domena może przedstawiać

... a Kiermasze Książek (wielkie też, jak w Krakowie, Warszawie)?

Po namyśle: fakt, to są targi, ale mniejsze kiermasze też funkcjonują ... Są również kiermasze zabawek, widzę je wokół, a nie żyję na wsi, niestety zresztą.

Doroczne kiermasze świąteczne przypomniały mi się ..., np. bożonarodzeniowe.

Natomiast miesiwa.pl jest b. trudna do wyceny - forma rzadko używana, może skusi się jakaś ubojnia.

Oby ubojnia :D.

name='przemowild' date='pon, 08 gru 08' post='141229']

ani kiermasz ani mięsiwa, mięsiwa to staropolskie słowo i nikt już go nie używa [...]

Jak bardzo "staropolskie"? Jeśli chodziłoby o dania staropolskie,

to ja się bardzo cieszę :)

http://www.mareno.pl/prod/MIDN/9788371419911

Treść na stronie, na którą odsyła powyższy link, wykazuje, "dzisiejszość" tego terminu. Być może, rzeczywistość, nie jest taka, jaka nam się wydaje, że jest ;).

Dzięki za opinie ;).

Edited by yarowa