Jump to content

2-znakowe domeny .com

Recommended Posts

Posted

Witam

Czy ktoś wie może dlaczego "niby" nie można zarejestrować domeny 2-znakowej.com?

Zamówiłem takową domenę przez dropped.pl i były jakieś błędy euro dnsa że niby już niedozwolone jest rejestrowanie 2 znakowych domen ? sprawdzając na eurodns.com ta domena jest do kupienia hmm?

Posted

zdziwiłbyś się :)

proszę nie zbaczać z tematu

nie chodzi mi czasem o domeny 3ę.com (z polskimi znakami) itd. tylko normalne 2-znakowe domeny globalne: nn.com x0.com itd.

Posted
nie chodzi mi czasem o domeny 3ę.com (z polskimi znakami) itd. tylko normalne 2-znakowe domeny globalne: nn.com x0.com itd.

tam gdzie sprawdzales dostepnosc domeny, zostales wlasciwie poinformowany. NIE MA WOLNYCH DOMEN DWUZNAKOWYCH .COM od chyba co najmniej 10-lat!

Owszem, możesz kupic takowe. Ostatnio ich ceny spadły nieco..teraz są juz do dostania za nieco mniej niz 10 000 USD.

Powodzenia zatem!

PS Polowanie na takie domeny (jesli w ogole ktos widzial kiedys spadajaca dwuznakowa .com, hehe) jest tak duze i jest tak silna konkurencja, ze zlapanie takiej przez Dropped.pl jest tak malo prawdopodobne, ze juz łatwiej trafic 6 w totka

Posted (edited)

możliwe że to co pisze kulesz2

sprawdzająć na dropped i eurodns.com domena jest wolna a np na az.pl jest zajęta

fakt że pod tą domeną nic się nie znajduję

edit:

to gdzie sprawdzać czy domena jest wolna czy nie jak u każdego pokazuje inaczej ?

Edited by Bait
Posted
edit:

to gdzie sprawdzać czy domena jest wolna czy nie jak u każdego pokazuje inaczej ?

Po co chcesz nadal sprawdzać jak Ci piszą wyraźnie, że od kilku lat nie ma już wolnych? Sprawdź sobie po prostu whois.com i tyle. Ale naprawdę szkoda czasu.

Posted (edited)

chodziło mi o to gdzie po prostu sprawdzać sobie domeny jak bym jakiejś szukał/chciał kupić a heden wyjechał o 2-znakowej że nie ma co sprawdzać i tyle.

nvm

Edited by Bait
Posted
Hmm kilka razy mialem taka sytuacje ze domena byla wolna u jednego operatora, a u drugiego juz nie. Może to wlasnie o to chodzi..?

czesto tak jest ze domena spadla z rezerwacji i akurat sprawdzales u operatora u ktorego byla zarezerwowana.Przez kilka dni ten operator nie wykazuje ze domena jest wolna a drugi wykazuje ze ejst.Moze to jakis wymog NASK-u dla partnerow?.

Posted
chodziło mi o to gdzie po prostu sprawdzać sobie domeny jak bym jakiejś szukał/chciał kupić a heden wyjechał o 2-znakowej że nie ma co sprawdzać i tyle.

nvm

generalnie domen możesz szukać u dowolnego rejestratora (Home.pl, Nazwa.pl, RejestracjaDomen.pl, OVH.pl, i in.), ale może się zdarzyc tak, ze u ktoregoś pojawi się błąd i wyskoczy, ze domena jest wolna, a w istocie jest zajeta. Jesli jest wolna, mozna od razu rejestrowac

Mozna tez sprawdzac w DNS.PL (dla domen takich jak .pl, .net.pl, .com.pl, - tylko polskich) a dla globalnych (.com, .net, .org, .info) w WHOIS.WS, natomiast dla domeny .eu w EURID.EU

Posted

Rejestracja dwuznakowych domen .com i .net jest zabroniona. Wyszukiwarka EuroDNS pokazuje, ze domeny sa wolne, bo istotnie sa wolne (niezarejestrowane), wlasnie dlatego ze rejestrowac ich nie wolno wiec nikt tego nie zrobil. Ograniczenie w rejestracji zostalo wprowadzone kilka lat temu, domeny zarejestrowane przedtem pozostaja ale gdy ktoras spadnie, nie da sie jej juz zarejestrowac ponownie.

Pierwszy z brzegu link z Google:

http://www.webmasterworld.com/forum25/2255.htm