Jump to content

NFZ wymusza wyrejestrowanie domeny nfz.bialystok.pl

Recommended Posts

Posted

Witam

Posiadam domene nfz.bialystok.pl

Wczesniej dalem na niej ogolne info o NFZ, zdrowiu itd, to zwykla strona zapleczowa byla na linki do systemu SWL.

Dostalem pismo od NFZ iż muszę usunać z treści nazwy "narodowy fundusz zdrowia" i wyrejestrować domenę.. ogólnie bełkot bo było pełno rzeczy np info do rejestratora że musi im udostępnic moje dane (a to tylko na wniosek prokuratury) zeby mogli skierowac srpawe do sądu.

Usunałem z tresci info "narodowy fundusz zdrowia" i dalem tresc o ochronie ptaków.

NIestety dostalem takiego maila

Szanowny Panie.

Bardzo dziękujemy za szybką reakcję i usunięcie ze strony internetowej www.nfz.bialystok.pl treści i praw należących do Narodowego Funduszu Zdrowia.

Jedną jeszcze sprawą, o której przypominamy jest konieczność wyrejestrowania domeny z nazwą skrótu NFZ - jednoznacznie rozpoznawalnego w odbiorze społecznym jako skrót Narodowego Funduszu Zdrowia, a ponadto domena www.nfz.bialystok.pl jest zbyt podobna do domeny Podlaskiego Oddziału NFZ www.nfz-bialystok.pl i może wprowadzać internautów w błąd, że chodzi w tym przypadku o stronę internetową Narodowego Funduszu Zdrowia - Podlaski Oddział Wojewódzki w Białymstoku.

Liczymy na pozytywną reakcję i poinformowanie nas o sposobie załatwienia sprawy w zakresie wyczerpującym treść wezwania Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia.

Ignacy Sitnicki

Radca prawny

Biuro Prawne

Centrala NFZ

Ja odpisalem tak:

Szanowny Panie,

Skró NFZ nie jest nazwą zastrzeżoną, co więcej, nawet sama nazwa Narodowy

Fundusz Zdrowia nie jest zastrzeżona - czego bezskutecznie chciałem się

doszukać na strona Urzędu Patentowego. Jeśli coś przeoczyłem bardzo proszę o

przesłanie nr lub informacji z Urzędu Patentowego.

Dla przykładu podam, iż strona www.nfz.pl również należy do osoby fizycznej,

a chyba nie muszę pisać tu o ilości błędnych wejść na domenę www.nfz.pl

zamiast na www.nfz.gov.pl, nie wspominając już o www.nfz.com, www.nfz.com.pl

i setkach innych zarejestrowanych w Polsce.

Jeśli tylko prześle mi Pan prawne podparcie argumentów, iż rejestrowanie

domen ze skrótem NFZ jest zabronione - odstąpię Państwu domenę bez żadnych

problemów.

Dodam , iż rejestrowanie domen o podobnych nazwach nie jest żadnym

wykroczeniem, o ile nie zawierają one treści niezgodnych z polskim prawem.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na informację.

Po chwili dostalem odp

Szanowny Panie.

Urząd Patentowy nie ma tutaj z NFZ nic wspólnego, ponieważ NFZ nie jest przedsiębiorcą lecz instytucją państwową realizującą zadania Państwa Polskiego w zakresie organizacji ochrony zdrowia.

Nazwa "Narodowy Fundusz Zdrowia" jest nazwą zastrzeżoną z mocy samego prawa (ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027) jako nazwa państwowej jednostki organizacyjnej (art. 96).

Na tej zasadzie (patrz ustawa w/w wyżej) NFZ posiada osobowość prawną i nie korzysta z ochrony na zasadzie wpisu do rejestru, lecz działa tu zasada ochrony wprost - z mocy samego prawa.

W odróżnieniu od innych podmiotów, w tym przedsiębiorców, instytucje państwowe korzystają z ochrony ustrojowej, a nie na zasadzie wpisów i zastrzeżeń w rejestrach.

Rejestracja domeny gov. oczywiście w Pana przypadku w ogóle nie jest możliwa.

Natomiast rejestracja domen zawierających skrót "NFZ", powszechnie rozpoznawalnych jako skrót Narodowego Funduszu Zdrowia, może działać na szkodę świadczeniobiorców (pacjentów), którzy szukając informacji na temat opieki zdrowotnej, będą czytali zupełnie inne informacje, co może budzić u nich poczucie dezinformacji. Może też dezinformować świadczeniodawców.

W Pana przypadku nie chodzi nawet o sam skrót "NFZ" ale o bardzo duże podobieństwo nazwy domeny www.nfz.bialystok.pl do nazwy domeny www.nfz-bialystok.pl która jest domeną Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.

Dlatego, ze względu na dobro publiczne, uważamy, że taka domena powinna zniknąć ze środowiska wirtualnego.

Liczymy na pozytywna reakcję.

Jak myslicie co zrobic? Posiadnaie domeny podobnej nie moze byc powodem do prawanego zmuszania do jej usuniecia, chyba?

Przyznam się ze nigdy nie inteersowalem sie tematem, dlatego zwracam sie z pytaniem do Was.

W ostatnim mialu nie ma zastraszania tak jak w 1 (korego nie wkleilem tu tyulko strescilem).

Posted

Prowadź dalej sobie stronkę o ptaszkach ale na samej górze napisz wielką czerwoną czcionką:

Nie chcąc Państwa wprowadzać w błąd uprzejmie informuję iż:

TO NIE JEST WITRYNA NARODOWEGO FUNDUSZY ZDROWIA ODZIAŁ W BIAŁYMSTOKU

Ja bym już nic temu Panu nie napisał :-)

Posted
Jednak zanim Prezes Funduszu zawiadomi o sprawie policję, organy ścigania oraz sąd, Fundusz liczy na to, iż abonent dobrowolnie zastosuje się

do treści wezwania i angażowanie w sprawę organów państwowych nie będzie konieczne.

W związku z powyższym wezwanie stało się konieczne i zasadne.

Jeżeli abonent nie zastosuje się do wezwania w terminie 7 dni od jego otrzymania, NFZ zwraca się z uprzejma prośbą do rejestratora domen Consulting Service o udostępnienie danych osobowych abonenta, najpóźniej do dnia 17 grudnia 2008 r.

to fragment pierwszego maila.

PRzyznam ze ogolnie to jeden wielki belkot jak na prawnika tak duzej instytucji.

Posted

Raczej zastraszanie. Papuga myśli, że jak sypnie prawniczym bełkotem to się domainer nie połapie, że nawet nie ma podstawy prawnej. Policja, sąd, prokuratura, może jeszcze Trybunał w Hadze?

Posted (edited)
No tak, ale teraz jest "Ochrona ptaków i zwierząt w dolinie Narwi", a wcześniej był Narodowy Fundusz Zdrowia - opisy + logo NFZ.

Tak swoją drogą czy robienie kopii strony nie jest zwykłym piractwem i kradzieżą?

http://www.google.pl/help/features.html

Przemierzając sieć, Google tworzy kopię każdej analizowanej strony i umieszcza ją w pamięci podręcznej. Taka kopia jest wyświetlana, gdy strona oryginalna jest niedostępna. Jeżeli klikniesz link „Kopia”, strona internetowa zostanie wyświetlona w takiej postaci, w jakiej ją indeksowaliśmy. Zawartość przechowywana w pamięci podręcznej stanowi podstawę oceny trafności strony jako wyniku wyszukiwania.

Strona wyświetlana z pamięci podręcznej ma u góry nagłówek, który przypomina o tym, że strona w tej postaci może nie być aktualna. Na stronie z pamięci podręcznej wyszukiwane hasła są wyróżnione, dzięki czemu łatwiej jest stwierdzić, dlaczego ta strona została uznana za trafny wynik.

Witryny nieindeksowane, a także te, których właściciele sobie tego zażyczyli, nie mają kopii w pamięci podręcznej ani linków „Kopia” wyświetlanych na stronach z wynikami wyszukiwania.

Czyli co? Muszę sobie zażyczyć, zeby nie kopiować ("kraść") mojej strony? Wow coś nowego. Może na drzwiach do domu tez muszę wywiesić info, że sobie nie życzę aby ktoś mnie okradał??

EDIT:

W d... juz się niektórym od tego monopolu poprzewracało.

Edited by heden.pl
Posted (edited)

Wczesniej byl normalny site z uniklana trescia pisana przez dziennikarke pod zaplacze na SWL wiec to nic odkrywczego (wspomnialem o tym wczesniej ze strona bylo ogolnie o zdroiwu, nfz itd co mozna wlasnie zobaczyc na tej kopii) - nie bylo tam nic niezgodnego z prawem - same suche informacje, ktore ani nie wprowadzaly w blad ani nie wykradaly informacji. Jak wpsomnialem wczesniej odrazu usunalem logo i napisy "NFZ", ale tu chodzi o to ze wymuszaja na mnie usuniecie domeny bo jest.. "zbyt podobna" do tej oryginalnej NFZ i w tym wlasnie rzecz.

Edited by Alberteco
Posted

Widzę, że coraz częściej nowe osoby pojawiają się na forum dopiero wtedy gdy zaczynają mieć problemy natury prawnej.

Jak trwoga to na di.pl noga ?

Czy ta strona zapleczowa musi opierać się akurat na tej domenie ?

Posted
Jak wpsomnialem wczesniej odrazu usunalem logo i napisy "NFZ", ale tu chodzi o to ze wymuszaja na mnie usuniecie domeny bo jest.. "zbyt podobna" do tej oryginalnej NFZ i w tym wlasnie rzecz.

Widzę, że coraz częściej nowe osoby pojawiają się na forum dopiero wtedy gdy zaczynają mieć problemy natury prawnej.

Jak trwoga to na di.pl noga ?

Co racja to racja. Kolega się chyba nawet przywitać zapomniał z tego wszystkiego. Tylko od razu z grubej rury: "mam problem pomocy" ;)

Posted
Co racja to racja. Kolega się chyba nawet przywitać zapomniał z tego wszystkiego. Tylko od razu z grubej rury: "mam problem pomocy" ;)

Przeciez sie przywital. Napisal "witam". Moze nastepnym razem trzeba was obu zapytac o zgode na zadanie pytania? To jest chyba publiczne forum, prawda?

Posted (edited)

Publiczne forum to jedno, drugie to zwykła przyzwoitość i rozwaga od samego początku oraz zapoznanie się z treściami jakie już istnieją na forum.

No ale nie róbmy już może OT, a jeżeli róbmy to w takim razie w każdym tego typu temacie ;)

Edited by MasterNET.pl
Posted

Dzieki za odpowiedzi.

Forum di znam od kilku lat, jednak bylem raczej tu czytelnikiem i nie udzielalem sie, zreszta nie jestem handalrzem domen, nie bawie sie w zakupy itd. Po prostu robilem zaplecze i wolalem zakupic domeny z sensem niz bez. Mam wiele innych tego typu i nigdy nie bylo problemu, angle taka niespodzianka, stad moje pytanie (chyba w odpowiednim dziale i miejscu?)

Pozdrowionka

Posted

poczytaj ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, szczególnie Art 5. (wg. mnie ten jest naruszony) i Art 18 (sankcje)

generalnie sprawa jest z góry przegrana ale napewno nie podlega pod policję, prokuraturę (brak sankcji karnych)

jedynie co może Ci kazać sąd to zaniechać "takich praktyk" i dać przeprosiny w prasie co może być jednak bolesne finansowo.

gdyby chodziło o jakąś wartościową domenę to możnaby robić różne triki prawne ale w tym przypadku to chyba nie ma sensu

ja to jednak posądziłbym się z nimi dla draki bo lubię ;) i zrobiłbym sobie w TV jakąś darmową reklamę typu:

"Pan X właściciel m.in serwisu XXX.pl (nazwa serwisu który podajesz do mediów) przegrał dzisiaj w sądzie sprawę z NFZ ..."

powodzenia

Posted
sluchaj a to nie jest tak ze pod ten paragraf podlegaja tresci? na tej stronie nie ma zadnych tresci godzace w w/w art. Sama nazwa domeny to nie jest tresc..

Ale były jednak treści odwołujące się bezpośrednio do NFZ. Co byś nie pisał to ;) więc lepiej dać sobie spokój.

Posted (edited)

chodzi o "nazwę" wprowadzającą w błąd ;) , gdybyś miał tą domenę i nie byłoby na niej żadnego contentu sprawa wyglądałaby lepiej.

w cywilizowanym kraju taka sprawa jest prędzej do wygrania niż w PL, nasz kraj to dżungla i ... niezawisły sąd który może różnie rozumieć przepisy na podstawie których orzeka nie mówiąc już o wiedzy co to jest internet, domena itp ;)

większość spraw można wygrać, pytanie tylko czy warto tzn. jakie trzeba w to zaangażować siły i środki (prawnicy za darmo nie pracują ;) )

Edited by Marion
Posted

Domena kosztowała 3 zl, tresc na nia 4 zl, chodzilo mi raczje o moim zdaniem nieuczciwe wymuszanie usuniecia.. Moga ja zdjac bez problemu bo szkoda mi czasu i checi na uzeranie sie.

Wystarczy ze przez tych patalachow jestem inwalida - bylem skazany bez prawa wyboru na operacje stara metoda bo tylko na to pozwalal NFZ..

Posted
Domena kosztowała 3 zl, tresc na nia 4 zl, chodzilo mi raczje o moim zdaniem nieuczciwe wymuszanie usuniecia.. Moga ja zdjac bez problemu bo szkoda mi czasu i checi na uzeranie sie.

Moje pytanie: Po co w ogóle rejestrowałeś akurat skrót NFZ w domenie bialystok.pl?

Obawiam sie, że prawnik NFZ ma racje, szkoda, że NASK nie rozwiazal takich kwesti w pore, jak np. niemoznosc rejestrowania nazw instytucji panstwowych, szkol, jednostek samorzadu terytorialnego.

Jesli chodzi o nieuczciwe wymuszanie usuniecia, to rozumiem buńczucznośc i od razu wytaczanie oskarżeń wręcz o terroryzm ze strony aparatu panstwowego na niewinnym domeniarzu..i ponawiam pytanie, po co tobie domena nfz.bialystok.pl? Jest to wprowadzanie w blad. Co inengo gdybys mial moj-nfz.bialystok.pl czy inna podobnie fantazyjna nazwe zawierajaca NFZ.

Wystarczy ze przez tych patalachow jestem inwalida - bylem skazany bez prawa wyboru na operacje stara metoda bo tylko na to pozwalal NFZ..

Wspolczuje, jednak to nie powod by dorabiac sobie filozofie do rejestracji takiej domeny. Bo jutro kazdy bedzie chcial legitymizowania terroryzmu, bo mu zle pieniadze wydano, albo pani w urzedzie cos nie tak zrobila

Posted

Może kolega chciał zrobić stronę o tytule Narwii Fauna Zagrożona. I nikomu nic do tego. Chyba się zapomina w tym kraju, co to jest wolność i że trzeba udowodnić najpierw komuś winę, a nie zaocznie skazywać. Do szewskiej pasji doprowadzają mnie wypociny papug, którzy chyba wierzą, że są sądem i katem w jednej osobie. A już z powodów podanych w piśmie, że domena jest "podobna" do czegoś tam. Na takiej podstawie to ja mogę stwierdzić, że domena o.net.pl należy się Onetowi.

nfzbialystok.pl (jeszcze) wolna, gdyby ktoś chciał pograć tym fujarom na nosie.

Posted
nfzbialystok.pl (jeszcze) wolna, gdyby ktoś chciał pograć tym fujarom na nosie.

Niedługo się dowiemy ile ludzi myli "podobną" domenę nfzbialystok.pl z oryginałem nfz-bialystok.pl

Poświęciłem 2 zł dla dobra ogółu :-)

Posted

jesli chodzi o różne podobieństwa w nazwach i ich konsekwencje prawne to można np. w sądzie stracić każdą domenę IDN jeśli ktoś inny miał wcześniej non-IDN i odwrotnie tzn. wygrać prawo do domeny IDN jak się wcześniej miało non-IDN

wystarczy "udowodnić" że na tej domenie coś było i adres z IDN który wskazywał na coś innego mógł wprowadzić usera w błąd ;)

Posted (edited)
Moje pytanie: Po co w ogóle rejestrowałeś akurat skrót NFZ w domenie bialystok.pl?

Obawiam sie, że prawnik NFZ ma racje, szkoda, że NASK nie rozwiazal takich kwesti w pore, jak np. niemoznosc rejestrowania nazw instytucji panstwowych, szkol, jednostek samorzadu terytorialnego.

Zauwaz ze NFZ to skrót a nie nazwa, nazwą jest Narodowy Fundusz Zdrowia.

O ile wiem to w ustawie którą przytacza prawnik jest tylko o Narodowym Funduszu Zdrowia a nie o NFZ.

Edited by Alberteco