Jump to content

Literówki - który typ lepszy?  

9 members have voted

1. 1. Który typ literówek jest najlepszy?

• Przestawienie kolejności liter leżących obok siebie - np. pudelke
      4
    • Brak którejś litery - np. pudele
      4
    • Inna litera w nazwie spowodowana bliskim jej położeniem względem litery docelowej na klawiaturze - np. pudelej
      1

Recommended Posts

Posted

Zastanawia mnie jedna, dość istotna, kwestia - jak myślicie, w jakiego typu literówki najlepiej inwestować?

1. Przestawienie kolejności liter leżących obok siebie - np. pudelke

2. Brak którejś litery - np. pudele

3. Inna litera w nazwie spowodowana bliskim jej położeniem względem litery docelowej na klawiaturze - np. pudelej

:)

Proszę o głosowanie oraz komentarze ;)

Z pewnością macie jakieś doświadczenia w tej kwestii - chciałbym poznać Wasze opinie jeśli można :)

Posted
Zastanawia mnie jedna, dość istotna, kwestia - jak myślicie, w jakiego typu literówki najlepiej inwestować?

1. Przestawienie kolejności liter leżących obok siebie - np. pudelke

2. Brak którejś litery - np. pudele

3. Inna litera w nazwie spowodowana bliskim jej położeniem względem litery docelowej na klawiaturze - np. pudelej

:)

Proszę o głosowanie oraz komentarze ;)

Z pewnością macie jakieś doświadczenia w tej kwestii - chciałbym poznać Wasze opinie jeśli można ;)

Najlepiej w takie, które generują ruch :)

Wszystko zależy od ustawienia liter w nazwie domeny - jakich błędów przy jej wpisywaniu można popełnić najwięcej.

W jednym przypadku będzie to przestawienie liter w innym będzie to zgubiona litera.

Posted
Są też literówki typu koyacyek.pl spowodowane "przestawieniem" w systemie (bardzo często omyłkowo) układu klawiatury, co powoduje zamianę między innymi "y" z "z"

np u mnie, hehe, czesto zdarza mi sie wpisac (jesli nie startuje z bookmarków) Gayeta.pl :) (właściciel)

Posted (edited)

Zależy czy komuś zależy na ruchu czy klikach. Jeśli chodzi o ruch to w większości przypadków są zauważyłem, że są to połknięte litery oraz odruchowe niewpisywanie myślnika w nazwie, ale tak jak pisze netkurier, reguł nie ma i to zależy od ustawienia liter i wielu innych dziwnych rzeczy.

Jeśli zaś chodzi o kliki (które to realnie przekładają się na zarobki) to zauważyłem, że najwięcej ich (czyli wysoki CTR) generują domeny, których odwiedzający są przekonani, że trafili pod poprawny adres i go dobrze wpisali - domeny generyczne (nazwy produktów, usług, branż), domeny z błędami ortograficznymi, domeny nieistniejących już stron firm, domeny z błędami pod kątem wymowy. :) Najmniejszy CTR i zarobki stosunkowo do odwiedzin, co byś nie robił mają zaś literówki ogromnych portali, których odwiedzający wiedzą dokładnie jak wyglądają i tak szybko jak tam omyłkowo wpadają, tak samo szybko wypadają. ;)

Edited by thomaso
Posted

Dzięki wszystkim za szybki odzew i w miarę jasne przedstawienie sprawy ;) Szczerze powiem, że byłem święcie przekonany, że im więcej odwiedzających, tym więcej zarobków, a CTR zależy od dobrania słów kluczowych, ew. grafiki - nie wpadłem na to, że (faktycznie!) gdy ktoś wie czego szuka, to nie pozostaje długo na stronie wrzuconej na parking. A co za tym idzie - myślałem, że jedynym wykładnikiem decydującym o jakości literówki, jest właśnie jej typ :)

Ale z tymi błędami językowymi czy ortograficznymi... serio ? Nie wierzę :) Macie jakieś przykłady ?

Posted (edited)

EDIT: w sumie wywaliłem te swoje domeny. :)

Jeśli chodzi o błędy ortograficzne chodzi o takie typu:

- samohody.pl

- ruhanie.pl

- kompotery.pl

- podruze.pl

Tym razem nie moje tylko wyszperane. ;)

Edited by thomaso
Posted

Jak przedmówcy napisali - potwierdzam,

ilość odsłon oraz CTR czyli zarobki na literówkach zależą od budowy nazwy domeny,

czasami zdarza się, że literówka z mniejszą ilością wejść zarabia więcej,

niż literówka tego samego serwisu z większą odwiedzalnością.

Jak wnioskuję, z moich obserwacji, kliknięcia pochodzą głównie od nowych userów, którzy wchodzą na dany serwis po raz pierwszy, i dlatego najlepiej rejestrować takie literówki/błędy jakie popełnia się pisząc nową, zasłyszaną gdzieś nazwę.

Od dłuższego czasu obserwuję wysokie CTR na literówkach fonetycznych, najczęściej popełnianych przy okazji nazw obcojęzycznych - czyli nie połknięta , nie powtórzona i nie przestawiona, ale dodana litera.

i jeszcze napiszę o ostatniej zabawie w literówki z polskimi znakami, która daje całkiem niezłe efekty

mjakmiłośc*pl itp itd

długo to trwało u mnie i przypłaciłem to wieloma nietrafionymi rejestracjami /i nadal to robię :) /, ale szukając literówek radzę wyzbyć się szablonów, po prostu każda nazwa różnie działa w różnym czasie rozwoju serwisu matki. Pomijam fakt patrzenia w przyszłość i wyszukiwania serwisów na starcie, bo jak serwis jest już w miarę znany to i literówek dobrych nie ma.