Jump to content

Pytanie o faktury wewnetrzne w dropped

Recommended Posts

Posted

Chcialbym sie Was zapytac czy jak piszecie fv wewnetrzne do faktury z dropped to czy przepisujecie kazda pozycje na fakture wew. ???

Jak mialbym testowac setki domen i potem bawic sie w papierki, to wole robic testy gdzie indziej!

Posted
Ja dlatego nie kupuje nic w dropped bo szkoda czasu :)

A gdyby poprosic Michala zeby wystawial jedna fv za domeny testowane, i byla tylko jedna pozycja " test domen" i kwota?

W branzy komputerowej czesto uzywa sie "usluga informatyczna, komputerowa"

W koncu domeny testowane sa nasze tylko przez 14 dni, to po co zasmiecac sobie fakturki;)

Posted
A gdyby poprosic Michala zeby wystawial jedna fv za domeny testowane, i byla tylko jedna pozycja " test domen" i kwota?

W branzy komputerowej czesto uzywa sie "usluga informatyczna, komputerowa"

W koncu domeny testowane sa nasze tylko przez 14 dni, to po co zasmiecac sobie fakturki;)

Można również rozważyć, by domena zarejestrowana z testów kosztowała łącznie 17 PLN (15 PLN + 2 PLN) czyli na fakturze pominąć test domeny.

Nie wiem czy nie pogmatwałem czegoś, ale głowa mnie boli :-)

Posted

A moze poprostu niech Michal generuje tez faktury wewnetrzne;)

ma szablon, doliczy tylko vat i gotowe,

Mi pisanie tych faktur zajmuje kilka godzin w miesiacu, i nie cierpie tego ;(

Posted

Ja wpisuję na wewnętrznej tylko ogólny tytuł (zwykle „rejestracja i kupno domen” albo „rejestracja opcji i domen internetowych” – zależy od miesiąca) i pełną kwotę, a pod nią podpinam oryginał. Pierwsze słyszę żeby trzeba było przepisywać wszystkie pozycje, chyba bym się zasztyletował flamastrem.

Posted
Ja wpisuję na wewnętrznej tylko ogólny tytuł (zwykle „rejestracja i kupno domen” albo „rejestracja opcji i domen internetowych” – zależy od miesiąca) i pełną kwotę, a pod nią podpinam oryginał. Pierwsze słyszę żeby trzeba było przepisywać wszystkie pozycje, chyba bym się zasztyletował flamastrem.

moj ksiegowy twierdzi ze trzeba pisac wszystko, bo tak jest w jakies ustawie.....

Posted

To niech księgowy powie w jakiej, bo "w jakiejś ustawie" jest zapewne cokolwiek :)

Jeśli to by wam ułatwiło pracę, mogę np. udostępnić faktury w formie HTML, aby można było szybciutko przekleić :) Lub też wystawiać faktury zbiorcze za miesiąc (rejestracja domen: xxxxx PLN, testy domen: xxxxxx PLN, opcje: xxxxx PLN). Mogę tez jakoś generować wam te faktury wewnętrzne, ale musiałbym dostać jakiś szablon...

Posted

Skoro już został poruszony temat księgowania domen to jak księgujecie domeny jeśli kosztują np 4 tys sztuka?

Jednorazowo w koszt, przez rozliczenia międzyokresowe z rozbiciem na 12 miesięcy czy jeszcze jakoś inaczej?

Nie są to usługi telekomunikacyjne, nie są to wartości niematerialne i prawne bo jeśli się nie opłaci domeny to przepada.

Posted (edited)

Nie zgodzę się, że nie można traktować domen jako wartości niematerialnych i prawnych.

Decydującą rolę przy księgowaniu odgrywa sposób ich wykorzystania.

Co prawda szczegóły zapisów na poszczególne konta syntetyczne i analityczne zostawiam dla biura rachunkowego ale istotny jest sposób / zamiar zagospodarowania zakupionych domen.

Jeżeli składniki majątkowe nabywasz z zamiarem dalszej odsprzedaży, to należy traktować je jako towary handlowe ( ??? ).

Jeżeli jednak są one przeznaczone na potrzeby własne, np. na zrobienie serwisu, o okresie użyteczności dłuższym niż rok, to należy je traktować jako prawa majątkowe zaliczane do aktywów trwałych.

Poniżej kilka linków z ogólnymi wyjaśnieniami ekspertów:

http://ksiegowosc.infor.pl/rachunkowosc/ra...ternetowej.html

http://e-prawnik.pl/podatek-dochodowy-od-o...prawo-podatkowe

http://e-prawnik.pl/spolka-jawna/rodzaj-wk...zi,prawo-spolek

http://www.podatki.egospodarka.pl/18864,In...ych,1,65,1.html

Edited by Kangur